• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jestem nowy i chcę się z Wami poznać, tak po prostu ;)

+4 głosów
634 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2019 w Offtop przez betterlatethannever Początkujący (460 p.)
Witam, chciałbym się z Wami przywitać i lepiej poznać. Dopiero co zaczynam przygodę z informatyką i nawet nie mam nikogo znajomego który interesowałby się informatyką z którym mógłbym o tym porozmawiać. To już wiecie dlaczego się odzywam :)

Moja edukacja była bardzo krótka i poddałem się w 2 klasie gimnazjum. Tak po prostu raz nie zdałem i później było już tylko gorzej. W wieku 17 lat przestałem chodzić do szkoły. Byłem po prostu leserem!

W wieku 17 lat pierwszy raz poszedłem do pracy i zarobiłem pierwsze pieniądze. Bylem szczęśliwy ze mogłem zarobić a później przepić ze ze znajomymi i taki dorosły.

Gdy miałem 25  sprzedałem samochód za 5 tys. złoty i pojechałem w ciemno do Norwegii. Pojechałem w ciemno bo żadne agencje pracy mi nie odpisywały jak wysłałem takie puste CV ze szkołą podstawową.  

Po przylocie do Norwegii zostało mi 8 tys.nok Była duża determinacja żeby szybko znaleźć pracę, żeby nie wrócić za szybko do Polski.

W Norwegii moje życie się  zmieniło o 180 stopni,  tak jak każdemu po ślubie :) Dorosłem i zrozumiałem jak życie bez szkoły jest ciężkie. Przekonałem się, sam na własnej skórze.

Taki tam dostałem wycisk na tych pracach budowlanych, a ile razy uszy zmarzły  przy -20 na stropie kręcąc zbrojenie. Po dwóch latach musiałem przerwać pracę na budowie, ponieważ  dostałem mocne uciski w kręgosłupie i miałem silne parastezje nóg.

W ciągu 2 lat w Norwegii nauczyłem się komunikatywnie Angielskiego i Norweskiego. Uwierzyłem w siebie że potrafię się uczyć. Z żoną i malutką córeczką wróciliśmy do Polski do lekarzy i rehabilitantów.

Żeby utrzymać rodzinę poszedłem na kurs Taxi...  zdałem za pierwszym razem egzamin  z topografii Warszawy. Znowu w siebie uwierzyłem ;) Dzisiaj jestem świeżym taksówkarzem.

Niedawno żona potrzebowała strony internetowej. Nie przelewa nam się z kasą i pomyślałem a może sam zrobię.

Rzuciłem się na głęboką wodę, ale od wyjazdu do Norwegii lubię wyzwania. Zrobiłem stronę w WordPressie z kupionym szablonem. Żadne osiągniecie informatyczne strona zrobiona w WordPress i gotowa po zakupie szablonu, ale  cieszyłem się jak dziecko, że to jest w sieci i działa i jeszcze spodobała mi się praca przy komputerze, nie wieje tak jak na stropie. :) Przypadkiem trafiłem w sieci na stronę Pana Mirosława i obejrzałem jak na razie 5 odcinków HTML i CSS teraz uczę się C++ jestem po pierwszym odcinku.

Pan Mirosław tak tłumaczy zrozumiale i  z takim spokojem, że nie dam rady rzucić tych odcinków i zająć się czymś innym. Obejrzałem parę odcinków  a już tak uwielbiam Pana Mirosława, że stał się moim idolem.

Panie Mirku wielkie dzięki, nie tylko uczysz informatyki ale też dobrego życia bez poddawania się.

Znowu wierze w siebie, że z przyjemną pracą i głosem Pana Mirka nauczę się solidnych podstaw programowania. :)

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 25 maja 2022 przez betterlatethannever Początkujący (460 p.)
Minęły 3 lata a ja dalej w tym samym miejscu ;) Pojawiła się w głowie granica, że bez szkoły nikt mnie nie zatrudni jako programistę. Szybko zrezygnowałem z pomysłu, żeby skończyć szkołę, ponieważ wiedziałem że to dobre kilka ładnych lat nauki. Wiedziałem, że zarobię za granica  pieniądze za które utrzymam rodzinę. 3 kolejne lata stracone. W tym czasie odwiedziłem Francje, Niemcy i Norwegie. Ciężko fizycznie pracowałem za troche lepsze pieniądze niż w Polsce na budowie. Zostawiałem rodzinie i wyjeżdżałem. Nie wytrzymaliśmy tak długo i w Polsce otworzyłem firmę malowanie i tapetowanie mieszkań, proste prace wykończeniowe, żeby mieszkać z rodziną. Maluje i tapetuje już tak rok. Cały czas mam niedosyt nauki. Boli mnie to że jest taki fajny zawód jak praca przy komputerze a ja musze wykonywać pace która nie daje mi satysfakcji. Dzisiaj mam 33 lata i uczę się materiału ze szkoły podstawowej żeby zdać egzamin eksternistyczny, kolejny egzamin będzie z liceum, matura i chce dostać się na studia z informatyki.  Gorzej się cofnąć już nie da rady jak powrót do podstawówki. Powinienem się cofnąć do gimnazjum, ale gimnazjum skasowali. Jaki ja mam żal do siebie i daje  sobie kolejną szanse. Jak jej nie wykorzystam będę później znowu bardziej żałował. Wiem że mam możliwość skończyć wszystkie szkoły i z tego skorzystam.  Od dziecka chciałem zostać programistą droga jest bardzo długa ale wiem że się niedługo uda.  Pomysł pojawił się  podczas wolnego czasu jak żona zasypia z dziećmi o 20 a ja cały czas cierpiałem że jestem człowiekiem od niedawna bez podstawówki. Obiecałem sobie, że teraz nie zmarnuje kolejnych lat.
2
komentarz 25 maja 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,170 p.)
Moim zdaniem, w takim wieku szkoda czasu, aby nadrabiać zaległości szkolne czy iść na studia (po to, aby na nich poznawać IT). Ja bym na Twoim miejscu poświęcił rok-dwa, aby solidnie pouczyć się programowania (w tym zrobić parę samodzielnych projektów, które podepniesz do CV) i wtedy próbował się gdzieś rekrutować. Skoro radzisz sobie zawodowo i masz własną firmę, to - mimo, że budowlanka to całkiem inna branża niż IT - możesz użyć tych argumentów przy rekrutacji w stylu "Fakt, nie mam wykształcenia, ale za to mam umiejętności miękkie oraz doświadczenie, dzięki którym z powodzeniem utrzymuję się z własnej działalności: [tu je wymieniasz i możesz opisać sytuacje, w których wykorzystałeś te skille do rozwiązania problemów]" - pomyśl nad tym, które z posiadanych umiejętności są na tyle uniwersalne, że możesz ich użyć w IT; kontekst ich użycia będzie inny, ale IT to nie tylko programowanie. Zawsze to znak dla potencjalnego pracodawcy, że jesteś jakoś zorganizowany, potrafisz pozyskać klientów, dogadać się w innym języku (komunikatywność również jest plusem) itp. To będzie wartość dodana dla Ciebie jako kandydata i potencjalnego członka zespołu w pracy.
0 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Życie różnie się układa, mam kilku dobrych znajomych którzy podobnie jak Ty podjęli kiedyś w młodości "mniej akceptowalne społecznie" decyzje a dziś radzę sobie całkiem dobrze :)

A co do programowania webowego to z tymi kursami Mirka to tak ostrożnie... słyszałem że fajnie tłumaczy i to pewnie jest plus (ja np. nie mam zbyt cierpliwości do tłumaczenia), ale uczy też sporo złych praktyk :/... także oki,zrób je jak Ci się podobają, ale nie poprzestań na nich.

A tak w ogóle to jak zrobisz jakieś swoje projekciki to wrzucaj kod na forum do tzw. code review - moim zdaniem taka wymiana poglądów to najlepsza forma nauki i to zarówno na początku drogi jak i dla seniorów.
0 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2019 przez bOY123 Początkujący (420 p.)
Twój przykład dobrze obrazuje ze nie powinno się stać w miejscu ani potrzeć na przeciwności losu tylko iść do przodu chociażby małymi krokami ale do celu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 491 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Psz3mo Mądrala (5,030 p.)
+2 głosów
12 odpowiedzi 1,920 wizyt
pytanie zadane 29 lutego 2016 w Offtop przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 1,418 wizyt

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...