• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Stronka od nowa...

Object Storage Arubacloud
0 głosów
299 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2018 w Nasze projekty przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
edycja 16 grudnia 2018 przez Layoutowiec
Cześć!

Chyba 2 dni temu prosiłem o ocenę projektu było trochę błędów i napisałem od nowa. Na razie wersja testowa w celu uzyskania opinii:

https://szymon2k.github.io/tw-01.02/

ps1. Na razie nie ma RWD więc nie zawsze będzie działać

ps2. Tutaj macie obecną wersje http://technologyweb.pl

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 16 grudnia 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
wybrane 16 grudnia 2018 przez Layoutowiec
 
Najlepsza
  1. Nie używasz znacznika nav.
  2. Tomek w poprzednim poście zaznaczył, że li powinno się znajdować w ul lub ol. Doczytałeś może czym różni się jedna lista od drugiej? Która jest polecana do menu? Jeśli nie to doczytaj i wybierz poprawną :P
  3. Sprawdź sobie hovery na elementach listy. Ja mogę najechać dokładnie między jeden element, a drugi i kursor wtedy pokazuje mi, że mogę kliknąć. To chyba tak nie powinno być, nie? Kliknąć powinno się dać tylko najeżdżając na ten tekst. No chyba, że masz jeszcze jakieś tło, że są one szersze itp to wtedy to wyznacza obszar kliknięcia.
  4. Logo w lewym górnym roku powinno być linkiem. Użytkownicy (pewnie Ty też) są przyzwyczajeni, że mogą sobie tam kliknąć i przeniesie ich do strony głównej.
  5. Nie ustawiaj niepotrzebnie sztywnych szerokości i wysokości dla elementów, bo jeśli zmieni się ich content to Ci się to posypie :) Określaj ich wymiary nadając paddingi.
  6. Postaraj się nauczyć czegoś takiego, jak flexbox - sporo by Ci ułatwił na tej stronie.
  7. Ikonki do mediów społecznościowych są jakby listą, nie? Więc zamknij je w listę :) Dodatkowo poczytaj do czego służy znacznik <i>. Bo zdaje się, że wykorzystałeś niepoprawny do ikonek. O ikonkach słów kilka
  8. Czy "Najnowsze wpisy" to jest nagłówek? I czy nie mógłby być to nagłówek sekcji?
  9. HTML posiada też fajny tag <article>
  10. Na przyciskach "Czytaj dalej" też masz niepoprawny obszar kliknięcia.
  11. Nie posłuchałeś do końca Tomka odnośnie tych list :D
    <div class="title_post">  
                <li><a href="allposts/post_2.html">Jak wybrać myszkę</a></li>
    </div>
  12. To posty powinny być listą (ul czy ol?).
  13. Nadal nie wszędzie widać, żebyś pozmieniał divy na p.

PS. Coś namieszałeś z linkami, bo ja oceniałam to:

Na razie wersja testowa w celu uzyskania opinii:

https://szymon2k.github.io/tw-01.02/

A w takim razie czym jest to:

Tutaj macie obecną wersje http://technologyweb.pl

?

Tak, czy inaczej część błędów się powtarza :)

 

komentarz 16 grudnia 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
muszę dopracować tę listy więc z pewnością się tym zajmę w najbliższym czasie

a na tagi typu article itd. nadejdzie jeszcze czas. Spokojnie :)

Te hovery na elementach listy są takie bo tekst zmienia kolor i chyba to widać ale postaram się to poprawić

Co do flexboxa to na razie chciałem to napisać w czystym html i css a później trochę pokombinować ;)

Okej wszystko ciągle się zmienia bo to na razie taka wersja beta ale dziękuję za rady.

A z tymi linkami to ten pierwszy to wersja beta nad którą teraz pracuję a ten drugi to to co już skończyłem.
komentarz 17 grudnia 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

Co do flexboxa to na razie chciałem to napisać w czystym html i css a później trochę pokombinować ;)

Tak tylko napiszę jeszcze, że flexbox to nadal czysty CSS :)
A dokładniej, jest to po prostu kilka dodatkowych właściwości i chodzi o to, że wykorzystując stare metody dokładasz sobie niepotrzebnie pracy.

komentarz 17 grudnia 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Ok ok. A możesz mi jeszcze powiedzieć jak jest według Ciebie od strony wizualnej?
komentarz 17 grudnia 2018 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

Oni Ci tu piszą, że wrzucanie tag'u li, do innych tag'ów niż ul i ol jest niepoprawne, ale Ty nadal uważasz chyba, że to co napisałeś jest w porządku. Myślisz, że to tylko kogoś opinia. A to nie jest wymysł tych, co Ci tych rad udzielają, tylko tak jest napisane w specyfikacji języka HTML.

Poczytaj o tym elemencie li, aby już tego błędu nie popełniać:

https://www.w3.org/TR/html52/grouping-content.html#the-li-element

Contexts in which this element can be used:

Inside ol elements.

Inside ul elements.

Reasumując, używajac li musisz użyć ul lub ol, żeby strona Twoja była zgodna ze standardem. Pomjam już fakt, że możliwe byłoby chyba wyemulowanie tag'u ul lub ol poprzez jakieś "Aria", czy coś w tym stylu, ale na tym etapie najpierw używaj ul i ol, a później sprawdź, czy można wyemulować te znaczniki tak, aby to było nadal zgodne ze specyfikacją/standardem języka opisowego.

komentarz 17 grudnia 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
W sumie to nie wiem skąd wywnioskowałeś to że nie biorę tego pod uwagę ponieważ tak jak mówiłem poprawię to...

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 209 wizyt
+1 głos
7 odpowiedzi 414 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez fusemul Użytkownik (710 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 369 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2020 w Java przez danielo665 Obywatel (1,040 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...