• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z wyśrodkowaniem tekstu- brak reakcji na display:inline-block oraz float: left

Object Storage Arubacloud
0 głosów
668 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2018 w HTML i CSS przez NewbieLemoo Nowicjusz (160 p.)
edycja 5 grudnia 2018 przez NewbieLemoo

Cześć! Od dłuższego czasu  siedzę i myślę, jakby tu rozwiązać pewien problem. Mianowicie; wziąłem na bazę plik z odcinka HTML5 cz. 5 i postanowiłem podzielić nagłówek na dwie części:                                                                  Z lewej dodać kwadratowe logo                                                                                                                                      Z prawej wyśrodkowany Tytuł

Niestety niezależnie od tego czy używam display:inline-block czy też float: left; +text-align: center nic się nie zmienia, a tekst jest wyrównany do lewej i do dołu. Ktoś pomoże HTML'owemu noobowi :)?

KOD HTML


<body>
	<header>
		<div class="nag">
			<img src="img/logos.png"/>
			Philosophia blog
		</div>
		
        <nav>
			<ul class="menu">
				<li><a href="#">Strona główna</a></li>
				<li><a href="#">Pierwszy raz tutaj</a></li>
				<li><a href="#">Dlaczego filozofia</a></li>
				<li><a href="#">o autorze</a></li>
				<li><a href="#">kontakt</a></li>
			
			</ul>
		</nav>
	</header>

CSS

.nag
{
	font-size: 44px;
	text-align: center;
	color: white;
	text-transform: uppercase;
	display: inline-block;
	height: 40px;
	
}

nav
{
	background-color: #1c74b2;
	text-align: center;
}

 

komentarz 5 grudnia 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Pokaż jak używasz tych właściwości, bo za ich pomocą można uzyskać pożądnany efekt. I popraw bloczek plain-text na html

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 grudnia 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Odpuść sobie te stare metody z float. Nie ucz się przestarzałych kursów i zacznij już od flexboxa. To jest teraz na czasie i bardzo ułatwia budowanie layoutu strony. Float to już przeżytek i rzadko kiedy się go stosuje (chyba, że bardzo zależy na wsparciu bardzo starych przeglądarek).
komentarz 5 grudnia 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Akurat float do opływania obrazka przez tekst jest stworzony i chyba nic się tu nie zmieniło?
komentarz 5 grudnia 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Dlatego napisałem, że rzadko się go stosuje, ale wyjątki są
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2018 przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
Musisz nadać szerokość. Użyj display: block; inline oraz inline block domyślnie mają szerokość danego elementu. Block rozciąga się na całą możliwą szerokość
komentarz 5 grudnia 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
przywrócone 6 grudnia 2018 przez pablop76

inline oraz inline block domyślnie mają szerokość danego elementu

inline-block ustawia się w linii poza tym zachowuje się jak element blokowy

komentarz 6 grudnia 2018 przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
Po za tą różnicą, że inline-block nie rozciąga się domyślnie na całą szerokość
komentarz 6 grudnia 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Tak.Mój błąd.

Elementy inline-block są podobne do elementów śródliniowych z wyjątkiem tego, że mogą mieć dopełnienie i marginesy ze wszystkich czterech stron.
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2018 przez NewbieLemoo Nowicjusz (160 p.)
Pozamieniałem jak mi doradziliście i tekst faktycznie jest na środku, jednak obrazek ustawia się na nad tekstem, pomimo, że logika nakazuje inaczej :D Będę się jeszcze musiał doedukować, także z FlexBoxem. Dzięki za rady

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 405 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2020 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 205 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...