• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP jak przenieść się do podstrony

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
999 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2018 w PHP przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Witam, stworzyłem stronę php na której w navigacji mam 3 przyciski np. "Strona główna", "O mnie", "Projekty", chciałbym żeby po kliknięciu na ten przycisk pojawiła się podstrona  np. "o mnie". Jak można to zrobić, bez użycia <a href="">? Wszystkie podstrony posiadam w osobnych plikach .php. Nawigacja posiada odmienny styl na przycisku "active", który jest obecnie aktywny za który odpowiada kod javascript (opierajacy się na zwyklych eventach click) więc chciałbym, żeby plik index.php w którym jest navigacja includował podstrony, lub ewentualnie zrobić to w bardziej elegancki sposób.
Jak można to profesionalnie rozwiązać? Jak to robią strony, gdzie navigacja jest przyczepiona na każdej podstronie i jednocześnie wydaje się jakby była osobną częścią podstrony?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,530 p.)
Najlepiej jeśli już upierasz się przy rozwiązaniu z html w php (co ja uważam za niezbyt fajne w dzisieszych czasach) to  poczytaj o szablonach php, np. Twing, kiedyś modne było Smarty (nie wiem czy jest to dalej wspierane). Wtedy menu robisz sobie jako stałe w głównym szablonie, a content sobie odpowiednio includujesz.
komentarz 3 grudnia 2018 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
"Najlepiej jeśli już upierasz się przy rozwiązaniu z html w php (co ja uważam za niezbyt fajne w dzisieszych czasach)"

W jaki sposób można sobie z tym poradzić w dzisiejszych czasach? (bez używania frameworków)
komentarz 3 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,530 p.)

Pisałem już o tym wielokrotnie, wiele osób na tym forum widzę, że usilnie upiera się przy dawnym podejściu monolitowym... najlepiej gdyby wszystko było w jednym pliku php... to jest bardzo trudne i męczące w utrzymaniu...

Ja preferuję takie podejście:

1. w back-endzie wystawiasz tylko endpointy
  2. we froncie strzelasz na te endpointy i odpowiednio wyświetlasz dane

W razie potrzeby można machnąć jakiś server side rendering. 

Można to zrobić bez frameworków ale pytanie czy ma to sens, moim zdaniem nie, przynajmniej w większości aplikacji. Lepiej skupić się na dodawaniu nowych ficzerów niż na usilnym pisaniu wszystkiego w pure php czy pure js.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 774 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2021 w PHP przez FilOON Użytkownik (680 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 674 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2020 w PHP przez Mateusz Tuczyński Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,359 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2015 w PHP przez niezalogowany

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,259 komentarzy

63,255 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...