• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

tablica obiektów klasy Sprawdzenie kodu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
599 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2018 w Java przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)
edycja 30 listopada 2018 przez Arkadiusz Waluk

Witam

Jestem studentem informatyki i ostatnio zacząłem naukę języka Java. Ostatnio dostałem zadanie o takiej treści:

 Stwórz klasę opisującą studenta (imię, nazwisko, numer indeksu), a następnie stwórz jej tablicę obiektów.

Napisałem taki kod programu:

package zadania_lab7;
import java.util.ArrayList;
public class Student {
    //deklaracja zmiennych.
    String name , pastName;
    int indexNumber;
    //stwożenie konstruktora.
    public Student(String name , String pastName , int indexNumber) {
        this.name = name;
        this.pastName = pastName;
        this.indexNumber = indexNumber;
    }
    //Metody ustawia i zwracania.
    public void setname(String n)
    {
        name = n;
    }

    public String getname()
    {
        return name;
    }
    public void setpastName(String p)
    {
        pastName = p;
    }

    public String getpastName()
    {
        return pastName;
    }        
    public void setindexNumber(int i)
    {
        indexNumber = i;
    }

    public int getindexNumber()
    {
        return indexNumber;
    }            
    //metoda Main
    public static void main(String[] args) {
        //deklaracja ArrayList.
        ArrayList<Student> dane = new ArrayList<Student>();
        // Stworzenie i wyświetlenie listy obiektów klasy Student.
        dane.add(new Student (" Michał " , " Niedzielski " , 96148));
        dane.add(new Student (" Jan " , " Kowalski " , 96147));
        dane.add(new Student (" Jan " , " Nowak " , 96146));
        dane.add(new Student (" Adam " , " Mickiewicz " , 96145));
        dane.add(new Student (" Tomek " , " Kowalewski " , 96144));
        for(Student  x:dane) {
            System.out.println("Imię pierwszego Studenta to: " + x.getname());
            System.out.println("Nazwisko pierwszego Studenta to: " + x.getpastName());
            System.out.println("Numer indeksu  pierwszego Studenta to: " + x.getindexNumber());
            System.out.println("Imię drugiego Studenta to: " + x.getname());
            System.out.println("Nazwisko drugiego Studenta to: " + x.getpastName());
            System.out.println("Numer indeksu  drugiego Studenta to: " + x.getindexNumber());
            System.out.println("Imię trzeciego Studenta to: " + x.getname());
            System.out.println("Nazwisko trzeciego Studenta to: " + x.getpastName());
            System.out.println("Numer indeksu trzeciego  Studenta to: " + x.getindexNumber());
            System.out.println("Imię czwartego  Studenta to: " + x.getname());
            System.out.println("Nazwisko czwartego Studenta to: " + x.getpastName());
            System.out.println("Numer indeksu czwartego Studenta to: " + x.getindexNumber());
            System.out.println("Imię piątego Studenta to: " + x.getname());
            System.out.println("Nazwisko piątego  Studenta to: " + x.getpastName());
            System.out.println("Numer indeksu piątego Studenta to: " + x.getindexNumber());
     }
    }
}

Jednak program nie działa do końca dobrze.Podczas wyświetlania wyświetla mi na przykład imię pierwszego studenta to Michał  pierwszego studenta Niedzielski numer indeksu pierwszego studenta to 96148 i wyświetla mi to samo 5 raz i dopiero wtedy wyświetla kolejnego studenta.Programowanie nie jest moją mocną stroną więc nie mogę znaleźć błędu.Czy ktoś może mi pomóc znaleźć błąd i go poprawić żeby program wyświetlał mi dane danego studenta tylko raz?

komentarz 30 listopada 2018 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Taki kod napisałeś. Nie wiem czego innego się spodziewales. for (Student x : dane) oznacza, że w każdej iteracji do x przypisywany jest kolejny element tablicy dane.
komentarz 30 listopada 2018 przez Ghost Bywalec (2,930 p.)

@mn130496, po co ci settery jak ustawiasz przez konstruktor?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,028 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2018 w Java przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 707 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2018 w Java przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 888 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2019 w Java przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)

92,832 zapytań

141,776 odpowiedzi

320,822 komentarzy

62,160 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...