• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Porównanie kilku zmiennych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
744 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2018 w JavaScript przez Rafał Masny Obywatel (1,700 p.)
Jak porównać kilka zmiennych?

Mam 6 zmiennych wprowadzonych z klawiatury i 6 wylosowanych. Muszę je porównać. Coś w stylu lotto. Jak wszystkie liczby są takie same, wyświetla komunikat, że są równe.

Próbowałem na kilka sposobów, ale kończyło się tym, że była pusta strona lub ciągle pokazywał się komunikat, że są równe...
komentarz 21 listopada 2018 przez Kondzio Mądrala (5,230 p.)
Po 1 wystarczy porównywać "z palca" (a == b && ...). Po drugie możesz pobawić się z indexOf. Po trzecie jest jeszcze metoda .every. Któryś z tych w Twoim przypadku będzie okej, ale trzeba wiedzieć więcej, np jak to przechowujesz.
komentarz 21 listopada 2018 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
Jak juz mowisz, zeby je porownywac recznie to === nie ==, po drugie to jest 36 porownan!
komentarz 21 listopada 2018 przez Kondzio Mądrala (5,230 p.)
Ręcznie to był tylko przykład, ale masz rację, że to lipa przy takiej ilości zmiennych, trochę źle odczytałem problem.
komentarz 21 listopada 2018 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

@k.wichura,

po drugie to jest 36 porownan!

Jest 6 porównań, ponieważ porównujesz pierwszą wpisaną z pierwszą wylosowaną itd.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 listopada 2018 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
const wylosowane = [4,2,3,6,5,11].sort();
const wpisane = [11,2,3,4,5,6].sort();
if (JSON.stringify(wylosowane) === JSON.stringify(wpisane)) {
    console.log('They are equal!');
}

 

0 głosów
odpowiedź 21 listopada 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Jeżeli coś w stylu lotto to przydało by się pokazać wszystkie pasujące liczby.

Najprościej zrobić pętlę w pętli. Pierwsza dostarcza kolejno element pierwszej tablicy  a druga porównuje go ze wszystkimi elementami drugiej tablicy.

Dodatkowa zmienna przechowa trafienia i jeżeli będą wszystkie trafione to odpowiedni komunikat. Jeżeli mniej to inny

Bardziej abstrakcyjnie można użyć forEach();

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 89 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2023 w Java przez Davidxx Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 182 wizyt
pytanie zadane 8 października 2020 w JavaScript przez User007 Bywalec (2,400 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 487 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2021 w C i C++ przez KubaM Nowicjusz (130 p.)

92,580 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...