• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# Położenie elementu, sumowanie pojedynczych kolumn macierzy.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
615 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2018 w C# przez rot13 Nowicjusz (160 p.)

Witam.

Tak jak w temacie mam problem, którego nie potrafię rozwiązać tj. podanie położenia elementu max i min z macierzy oraz może to głupie, ale nie wiem jak zsumować pojedyncze kolumny. Czy mógłby mi ktoś te dwie rzeczy wytłumaczyć ?

1. Znaleźć liczbę największą i podać jej położenie.

namespace Zadanie_3._5
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            // zadanie 3.5 3.6
            //Znaleźć liczbę największą, najmniejsza i podać ich położenie.

            int[,] tablica = {
                                { 2, -6, 6, 4, -1, 20, 10, 3, 0, 45, 32, 75, 89, 90, 15, -24, -17, 11, 1, 51},
                                {-1, 20, 10, 3, 34, 1, -4, 56, 8, 31, -87, 9, 20, 45, 3, -30, 38, 8, 37, 74 },
                                {-53, 75, 11, -19, 18, -24, -37, -94, 55, 24, -43, 82, -47, 79, 97, -18, 78, 85, 4, 21 },
                                {-75, 90, -16, 91, 10, 3, 72, 38, -100, 95, 12, 73, 39, -30, 94, 46, -63, 52, -61, -24  },
                                {-81, 55, 53, -74, -37, 27, -44, 24, -69, -11, -18, -81, -51, 3, 38, 94, -81, -48, 16, -16  },
                                {41, -44, -14, 42, 69, -28, -44, -10, -12, -80, -97, -99, 73, 20,-24, 93, -58, -87, -11, -98  },
                                {92, -42, 15, 65, 52,-67, -37, 74, -63, 95, 33, -17, 11, 96, 61, 75, 74, -79, -50, -37  },
                                {83, -88, -53, 97, -89, 35, -7, 41, -63, 45, -9, -66, 98, -12, -32, 60, 96, -68, 15, -73  },
                                {61,-36, 6, -66, 83, -6, -27, -61, -73, 20, -53, 60, -40, 39, -95, 53, -19, -42, -70, 95  },
                                {-4, 34, -55, 90, -11, -59, 97, 88, 35, 28, -62, 38, -60, -23, 89, 41, -84, -98, 64, 4 }
                             };
            int max = 0, min = 0, polozenie_i=0, polozenie_j=0;

            int ilosc_rzedow = tablica.GetLength(0);
            int ilosc_kolumn = tablica.GetLength(1);

            for(int i = 0; i<ilosc_rzedow; i++)
            {
                
                for(int j=0; j<ilosc_kolumn; j++)
                {
                   
                    if (tablica[i,j]>max)
                    {
                        max = tablica[i, j];

                    }
                    if (tablica[i, j] < min)
                    {
                        min = tablica[i, j];
                    }
                }
            }
            Console.WriteLine("max: "+max);
            Console.WriteLine("min: "+min);
            Console.Read();
        }
    }
}

2. Obliczyć sumy liczb z poszczególnych kolumn macierzy,
    zapisać je w wektorze a następnie obliczyć średnią
    arytmetyczną liczb ujemnych w wektorze.

namespace Zadanie_3._10
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            int[,] tablica = {
                                { 2, -6, 6, 4, -1, 20, 10, 3, 0, 45, 32, 75, 89, 90, 15, -24, -17, 11, 1, 51},
                                {-1, 20, 10, 3, 34, 1, -4, 56, 8, 31, -87, 9, 20, 45, 3, -30, 38, 8, 37, 74 },
                                {-53, 75, 11, -19, 18, -24, -37, -94, 55, 24, -43, 82, -47, 79, 97, -18, 78, 85, 4, 21 },
                                {-75, 90, -16, 91, 10, 3, 72, 38, -100, 95, 12, 73, 39, -30, 94, 46, -63, 52, -61, -24  },
                                {-81, 55, 53, -74, -37, 27, -44, 24, -69, -11, -18, -81, -51, 3, 38, 94, -81, -48, 16, -16  },
                                {41, -44, -14, 42, 69, -28, -44, -10, -12, -80, -97, -99, 73, 20,-24, 93, -58, -87, -11, -98  },
                                {92, -42, 15, 65, 52,-67, -37, 74, -63, 95, 33, -17, 11, 96, 61, 75, 74, -79, -50, -37  },
                                {83, -88, -53, 97, -89, 35, -7, 41, -63, 45, -9, -66, 98, -12, -32, 60, 96, -68, 15, -73  },
                                {61,-36, 6, -66, 83, -6, -27, -61, -73, 20, -53, 60, -40, 39, -95, 53, -19, -42, -70, 95  },
                                {-4, 34, -55, 90, -11, -59, 97, 88, 35, 28, -62, 38, -60, -23, 89, 41, -84, -98, 64, 4 }
                             };
            int suma = 0, suma2 = 0;

            int[] tablicasum = new int[20];
            int dlugosc = tablicasum.Length;

            int ilosc_rzedow = tablica.GetLength(0);
            int ilosc_kolumn = tablica.GetLength(1);

            for (int i = 0; i < ilosc_rzedow; i++)
            {
                
                for (int j = 0; j < ilosc_kolumn; j++)
                {
                        suma = tablica[i,j];
                         
                        Console.WriteLine(tablicasum[j]);
                                            
                }               
            }
            /*
            for (int j = 0; j < dlugosc; j++)
            {
                Console.WriteLine(j+"."+tablicasum[j]);
            }
            */
            Console.Read();
        }
    }
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 listopada 2018 przez Igor645 Nowicjusz (180 p.)
w Zadaniu 1 w najprostszym sposobie lecisz po kolej po wartość i zapisujesz pierwszą wartość do zmiennej pomocniczej   i do drugiej zmiennej jej indeks którą uznajesz w danej chwili za największa, przechodzisz do drugiej liczby i porównujesz czy jest większa od poprzedniej jeżeli tak to zmieniasz wartość w zmiennych pomocniczych. to robisz dla każdego wiersza, struktura do przechowywania danych zostawiam tobie :P,

Zadanie 2 robisz w identyczny sposób co pierwsze tylko że nawigujesz po kolumnach i sumujesz dane a nie porównujesz :P
Powodzenia też kiedyś przez to przechodziłem, za błędy ortograficzne przepraszam

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 142 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2019 w SQL, bazy danych przez Shimeo7 Obywatel (1,910 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 6,771 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2016 w C i C++ przez programmero Bywalec (2,420 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 308 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2018 w C# przez Bartek997 Nowicjusz (140 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...