• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Node.js połączenie z bazą danych mysql

Object Storage Arubacloud
+1 głos
2,154 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2018 w JavaScript przez lolson Nowicjusz (130 p.)
Cześć.

Mam kilka pytań odnoścnie node.js. Zacząłem pisać aplikacje z wykorzystaniem express i react.

Może mi ktoś wytłumaczyc jak mam połączyć bazę danych mysql z express.js oraz jak wyciągać i wpisywać dane do bazy?

Znalazłem też ciekawą informację odnoścnie stosowania consol.log, podobno jest to zła praktyka programistyczna, wyjaśni mi ktoś czemu i czym zastąpić consol.log?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Co do bazy danych: https://www.npmjs.com/package/mysql2 Myślę, że jest tam wszystko rozpisane krok po kroku więc nie będziesz miał żadnych problemów.

Co do console.log to nie tak, że jest to złe. Nie możesz w ten sposób patrzeć. Po prostu w praktyce jest to często niewygodne i znacznie lepiej jest debugować kod. Dodając dziesiątki console logów potem przed puszczenem pull requesta musisz pamiętać aby się ich pozbyć, przez co czasem widać w niektórych PR pozostałości, bawisz się wtedy w ich czyszczenie w CR itp. Szkoda czasu :) Co więcej, dość często zdarza mi się widzeć, jak ludzie usilnie consol logują zwrotki ajaxowe, gdzie znacznie lepiej po prostu wejść w zakładkę Network w dev toolsach i podejrzeć nie tylko response ale i cały request, bo czasem okazuje się, że powodem błędu jest np. coś nie tak w queryParams czy nagłówkach itp.

Ale z drugiej strony jeśli chcesz przetestować np. jakąś jedną prostą rzecz to console.log jest bardzo przydatny. Co więcej, sam czasami wrzucę console.loga w kod podczas pisania testów jednostkowych jeśli nie mogę dojść co mi się wywala, a komuikaty jasmine czy Jest'a są niejednoznaczne. Ale staram się to ogranicać do minimum i jak piałem, gdy tylko testy przejdą od razu wszystkie logi usuwam. Zresztą do tego i tak powinieneś mieć odpowiednie reguły eslint/tslint które Ci to wykryją - tylko jeśli chcesz logów używać do analizy w przeglądarce to musisz sobie console ustawić jako warn w regułach lintera a nie jako error.
komentarz 18 listopada 2018 przez lolson Nowicjusz (130 p.)
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Mam jeszcze pytanie czy jest możliwość mieć podgląd na bazę danych podobnie jak w xampp phpmyadmin czy jendak muszę tworzyć bazę danych za pomocą kodu?
komentarz 18 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
ale sama baza nie ma nic wspólnego z node :) wgraj sobie po prostu narzędzie GUI do bazy jaką używasz, a jeśli to hosting to każdy z jakich korzystałem oferuje gotowe narzędzia.
0 głosów
odpowiedź 18 listopada 2018 przez niezalogowany
komentarz 18 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
ja bym raczej polecał mysql2:https://www.npmjs.com/package/mysql2
komentarz 18 listopada 2018 przez niezalogowany
szczerze to nie wiem, bo nigdy nie pracowałem na tych frameworkach, a w dokumentacji jest wszystko opisane, wystarczy poszukać

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 377 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 320 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2021 w JavaScript przez poldeeek Mądrala (5,980 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 57 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2020 w JavaScript przez Menaka Nowicjusz (180 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...