• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Node.js połączenie z bazą danych mysql

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
2,763 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2018 w JavaScript przez lolson Nowicjusz (130 p.)
Cześć.

Mam kilka pytań odnoścnie node.js. Zacząłem pisać aplikacje z wykorzystaniem express i react.

Może mi ktoś wytłumaczyc jak mam połączyć bazę danych mysql z express.js oraz jak wyciągać i wpisywać dane do bazy?

Znalazłem też ciekawą informację odnoścnie stosowania consol.log, podobno jest to zła praktyka programistyczna, wyjaśni mi ktoś czemu i czym zastąpić consol.log?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Co do bazy danych: https://www.npmjs.com/package/mysql2 Myślę, że jest tam wszystko rozpisane krok po kroku więc nie będziesz miał żadnych problemów.

Co do console.log to nie tak, że jest to złe. Nie możesz w ten sposób patrzeć. Po prostu w praktyce jest to często niewygodne i znacznie lepiej jest debugować kod. Dodając dziesiątki console logów potem przed puszczenem pull requesta musisz pamiętać aby się ich pozbyć, przez co czasem widać w niektórych PR pozostałości, bawisz się wtedy w ich czyszczenie w CR itp. Szkoda czasu :) Co więcej, dość często zdarza mi się widzeć, jak ludzie usilnie consol logują zwrotki ajaxowe, gdzie znacznie lepiej po prostu wejść w zakładkę Network w dev toolsach i podejrzeć nie tylko response ale i cały request, bo czasem okazuje się, że powodem błędu jest np. coś nie tak w queryParams czy nagłówkach itp.

Ale z drugiej strony jeśli chcesz przetestować np. jakąś jedną prostą rzecz to console.log jest bardzo przydatny. Co więcej, sam czasami wrzucę console.loga w kod podczas pisania testów jednostkowych jeśli nie mogę dojść co mi się wywala, a komuikaty jasmine czy Jest'a są niejednoznaczne. Ale staram się to ogranicać do minimum i jak piałem, gdy tylko testy przejdą od razu wszystkie logi usuwam. Zresztą do tego i tak powinieneś mieć odpowiednie reguły eslint/tslint które Ci to wykryją - tylko jeśli chcesz logów używać do analizy w przeglądarce to musisz sobie console ustawić jako warn w regułach lintera a nie jako error.
komentarz 18 listopada 2018 przez lolson Nowicjusz (130 p.)
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Mam jeszcze pytanie czy jest możliwość mieć podgląd na bazę danych podobnie jak w xampp phpmyadmin czy jendak muszę tworzyć bazę danych za pomocą kodu?
komentarz 18 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
ale sama baza nie ma nic wspólnego z node :) wgraj sobie po prostu narzędzie GUI do bazy jaką używasz, a jeśli to hosting to każdy z jakich korzystałem oferuje gotowe narzędzia.
0 głosów
odpowiedź 18 listopada 2018 przez niezalogowany
komentarz 18 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
ja bym raczej polecał mysql2:https://www.npmjs.com/package/mysql2
komentarz 18 listopada 2018 przez niezalogowany
szczerze to nie wiem, bo nigdy nie pracowałem na tych frameworkach, a w dokumentacji jest wszystko opisane, wystarczy poszukać

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 636 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 416 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2021 w JavaScript przez poldeeek Mądrala (5,980 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 85 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2020 w JavaScript przez Menaka Nowicjusz (180 p.)

93,430 zapytań

142,427 odpowiedzi

322,652 komentarzy

62,792 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...