• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoc w napisaniu programu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
142 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2018 w C i C++ przez dominoo1 Nowicjusz (170 p.)

Cześć, zaczynam swoja przygode z programowaniem i chciałbym prosić o pomoc w zrobieniu zadania ze studiów. Na razie za bardzo mi to nie wychodzi, więc prosze o wyrozumialosc i dokładne wskazówki.

 

Treść zadania:

Podano dwie liczby całkowite A i B (A <B), znajdź sumę wszystkich liczb całkowitych z zakresu od A do B włącznie.

Kod który napisałem:

#include <iostream>

using namespace std;
int main()
{
int a,b;
cout<<"Podaj pierwsza liczbe"<<endl;
cin>>a;
cout<<"Podaj druga liczbe"<<endl;
cin>>b;

for(int licznik=a;licznik<=b;licznik++)
cout<<"Suma liczb: "<<endl;
}

Z góry dziękuję za odpowiedź

1
komentarz 14 listopada 2018 przez Ksardias Początkujący (340 p.)
jeśli dobrze rozumiem treść zadania to jeśli będą liczby 3 i 7 to program ma policzyć 3+4+5+6+7.
U Ciebie brakuje operacji sumowania, potrafisz dodawać w c++?
1
komentarz 14 listopada 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

@dominoo1, Podpowiedź:

Popatrz na dany przedział jako na ciąg arytmetyczny, gdzie różnica to 1. Wynik otrzymasz wykonując obliczenia 1 wzorem w czasie O(1) a nie iterując po zakresie gdzie będzie O(n).

1 odpowiedź

–2 głosów
odpowiedź 14 listopada 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)

Proszę bardzo:

#include <iostream>

using namespace std;
int main()
{
int a,b;
cout<<"Podaj pierwsza liczbe"<<endl;
cin>>a;
cout<<"Podaj druga liczbe"<<endl;
cin>>b;
int suma=0;
for(int licznik=a;licznik<=b;licznik++)suma=suma+licznik;
cout<<"Suma liczb: "<<suma<<endl;
}

 

komentarz 15 listopada 2018 przez dominoo1 Nowicjusz (170 p.)
Dziękuję bardzo za pomoc :)
komentarz 15 listopada 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Proszę bardzo ;) Najlepszym podziękowaniem będzie kliknięcie pomógł ;)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 550 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2019 w C i C++ przez policja Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 229 wizyt

92,583 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,669 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...