• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytanie od nooba php - Jak organizować pliki

0 głosów
204 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2018 w PHP przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
Hej,

Mam pewne pytanie do osób, które zajmują się php. Jak organizujecie swoje pliki ? Widziałem 3 różne metody i nie wiem która jest ta poprawna.

Dajmy na to jest formularz tworzenia konta w serwisie

Pierwszy kurs posiada formularz w jednym pliku (index.php) a cała walidacja, sprawdzenie i połączenie z DB odbywa się w pliku "zaloguj.php"

W drugim kursie było tak, że rejestracja, walidacja i zapytanie do DB odbywała się w jednym i tym samym pliku (index.php).

A trzeci kurs robił tak, że tworzył pliki php oddzielnie w folderze i były wklejane do strony za pomocą include / require

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 listopada 2018 przez Comandeer Guru (607,060 p.)

Najprościej wyjść od zasady S z SOLID, czyli Single Responsibility Principle. Każdy plik zawiera kawałek aplikacji zajmujący się wyłącznie jedną rzeczą. Do tego trzeba dołączyć zasady zapisane w PSR-1, PSR-2 i PSR-4, określające, że pliki mogą wykonywać jakieś zadania albo definiować klasę (ale nigdy obydwie te rzeczy naraz), oraz narzucające strukturę katalogów tak, aby możliwe było autoładowanie klas. Tutaj na pomoc z kolei przychodzi composer.

+1 głos
odpowiedź 12 listopada 2018 przez smokolisz Mądrala (6,340 p.)

Chodzi ci o wzorce projektowe.
Ja stosuje wzorzec MVC

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 494 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 141 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 140 wizyt

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...