• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Regex wyrażenia regularne

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
452 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2018 w Inne języki przez netninja3 Nowicjusz (120 p.)

Mam do napisania regex który sprawdzi czy dana wejściowa jest 6 cyfrowym PIN'em, który może zawierać tylko jedno 0, reszta cyfr dowolna. Mam coś takiego, rozumiem błędy tego lecz nie wiem jak zmienić na poprawną wersje.

^\[0-9]{0,1}\[1-9]{5,6}$

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)

Tak na szybko można by np. coś takiego:

const reg = /^(?!.*0.*0)\d{6}$/;

reg.test('123456');  //true
reg.test('1234567'); //false
reg.test('12345');   //false
reg.test('023456');  //true
reg.test('103456');  //true
reg.test('003456');  //false
reg.test('023450');  //false

Sprawdzenie nie jest może super optymalne ale wyraźnie wskazuje warunki zadania, czyli najpierw sprawdzamy, czy w ciągu nie znajdują się czasem co najmniej dwa zera, a następnie określamy, że cały ciąg ma się składać dokłądnie z sześciu cyfr.

Przykład z testowanie w JavaScript ale regexp można zastosować praktycznie wszędzie.

Zastosowanie "(?! ... )" jest tutaj ważne, ponieważ napisałeś:

który może zawierać tylko jedno 0, reszta cyfr dowolna

czyli rozumiem z tego, że PIN może zawierać maksymalnie jedno zero, ale może ono być na dowolnej pozycji - nie napisałeś, że jeśli wystąpi to ma być pierwsze lub ostatnie. To bardzo istotne założenie, jeśli jest inaczej to musisz sprecyzować warunki zadania.

+1 głos
odpowiedź 5 listopada 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)

Czasem regexy to overkill, jesli chodzi o sama funkcjonalnosc to ja bym predzej pokusil sie o taka funkcyjke ktora jest o wiele czytelniejsza od regexa:

def isPinValid(pin: str):
    return len(pin) == 6 and pin.count('0') <= 1 and pin.isdigit()

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 547 wizyt
pytanie zadane 31 października 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Patryk Bieganski Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 402 wizyt
pytanie zadane 20 października 2016 w C# przez Rout Bywalec (2,350 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 392 wizyt

93,281 zapytań

142,285 odpowiedzi

322,304 komentarzy

62,604 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...