• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mobilna nawigacja nie chowa się po odesłaniu w odpowiedni link

Object Storage Arubacloud
0 głosów
259 wizyt
pytanie zadane 29 października 2018 w JavaScript przez eric19972 Użytkownik (590 p.)
edycja 2 marca 2022 przez eric19972
Witam, chciałbym sprawić, aby po odesłaniu w odpowiednie miejsce, moja nawigacja się schowała z powrotem w hamburgera, a tak to odsyła, ale jest nadal otwarta i zasłania widoczność na stronie. Widziałem kilka podobnych tematów, ale wiele z nich to navbary oparte o checkboxa i nie sprawdza się to u mnie, a jestem cienki w skryptach. Wiem, że dla kogoś, kto ogarnia JS to naprawdę 2 linijki kodu, dlatego bardzo serdecznie proszę o pomoc i z góry dziękuję.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 29 października 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

To jest na szybko, bo piszę z komury. Więc posłużyłem się tym co już masz. 

Ale koncepcja jest taka


$('.menu-toggle').click(function(e) {
  e.preventDefault();
  $('.site-nav').toggleClass('site-nav-open', 500);
  $(this).toggleClass('open');
});
$('.site-nav').on('click','a',function(e) {
  e.preventDefault();
  $('.site-nav').toggleClass('site-nav-open', 500);
  $('.menu-toggle').toggleClass('open');
})

 

komentarz 29 października 2018 przez eric19972 Użytkownik (590 p.)
edycja 29 października 2018 przez eric19972
Dzięki za poświęcony czas, jednak coś jest nie tak... Podmieniłem swój kod na twój i nic nie działa. A jak dodałem tylko twój, nie usuwając swojego, to nawigacja zamyka się sama po 0.5 sekundy. Trudno, będę szukał dalej. Niemniej jednak dzięki za to, że chciało ci się w ogóle zerknąć. Pozdro!
komentarz 29 października 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
edycja 29 października 2018 przez pablop76
Tak jak napisałem. Klepnąłem na telefonie na twoim linku i działa.
komentarz 30 października 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

Kod działa, więc nie wiem dlaczego u ciebie jest problem?

Trochę go poprawiłem.

function toggleNav(e){
  e.preventDefault();
  $('.site-nav').toggleClass('site-nav-open', 500);
  $('.menu-toggle').toggleClass('open');
}
$('.menu-toggle').on('click',toggleNav);
$('.site-nav').on('click','a',toggleNav);

A co do samej struktury hedera to jest on chaotyczny i  mało dostępny.

H1 powinno być raczej w header a nie w nav

nav może pełnić rolę kontenera więc container jest zbędny.

hamburger powinien jakoś łączyc sie z nav np.

aria-controls=""

i raczej powinien być przyciskiem.

Wstawianie ikonek za pomocą <i> już dawno na tym forum zostało napiętnowane :)

Comandeer's blog

komentarz 30 października 2018 przez eric19972 Użytkownik (590 p.)
edycja 2 marca 2022 przez eric19972
Dzięki za wskazówki, poprawię to co mówisz. Na telefonie nawigacja się zwija, ponieważ linki prowadzą do #, czyli coś w rodzaju odświeżenia strony - no bo z powrotem po kliknięciu mamy dostać stronę główną. Jednak jeżeli podpinam twój kod do mojego landing page, to nie działa. Wkleję w codepena cały landing page i możesz zobaczyć, że nie działa :)
Oczywiście nie ma zdjęć, więc strona nie ma wszystkich zawartości
komentarz 30 października 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
usuń

return false

ze skryptu w html
komentarz 16 listopada 2018 przez eric19972 Użytkownik (590 p.)
Nie wiem jak mam ci dziękować - wszystko działa jak należy! Wielki szacun dla ciebie!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 102 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2019 w JavaScript przez _Visni4PL_ Obywatel (1,320 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 262 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...