• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

EReadError - invalid property value - Forms.hpp (Builder 6)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
490 wizyt
pytanie zadane 25 października 2018 w C i C++ przez marcingrychtol Obywatel (1,490 p.)
edycja 25 października 2018 przez marcingrychtol

Wyskakuje mi taki błąd przy próbie uruchomienia notatnika robionego w Builderze 6:

EReadError with message: invalid property value

Następnie podświetla TCustomForm.Create:

I przy dalszej próbie uruchomienia: Error reading Zakocz1->OnClick invalid property value

Nie wiem co zrobiłem, raczej wszystko wg tutoriala, nie chcę grzebać w tych klasach. Program ściągnięty z bloga działa. Próbowałem szukać w necie, ale to co znalazłem mi nie pomogło. Chciałem w plikach z bloga zobaczyć jak dokładnie wygląda plik Forms.hpp ale nie wiem jak go otworzyć i znaleźć. Chociaż nie wiem czy to ma sens, bo to chyba jest plik gotowy builderowy i raczej nie był modyfikowany? To dlaczego kod z bloga działa? Wklejam kod tej klasy, której linijkę podświetla na niebiesko:

class PASCALIMPLEMENTATION TForm : public TCustomForm 
{
	typedef TCustomForm inherited;
	
public:
	void __fastcall ArrangeIcons(void);
	void __fastcall Cascade(void);
	void __fastcall Next(void);
	void __fastcall Previous(void);
	void __fastcall Tile(void);
	__property ActiveMDIChild ;
	__property ClientHandle ;
	__property DockManager ;
	__property MDIChildCount ;
	__property MDIChildren ;
	__property TileMode  = {default=0};
	
__published:
	__property Action ;
	__property ActiveControl ;
	__property Align  = {default=0};
	__property AlphaBlend  = {default=0};
	__property AlphaBlendValue  = {default=255};
	__property Anchors  = {default=3};
	__property AutoScroll  = {default=1};
	__property AutoSize  = {default=0};
	__property BiDiMode ;
	__property BorderIcons  = {default=7};
	__property BorderStyle  = {default=2};
	__property BorderWidth  = {default=0};
	__property Caption ;
	__property ClientHeight ;
	__property ClientWidth ;
	__property Color ;
	__property TransparentColor  = {default=0};
	__property TransparentColorValue  = {default=0};
	__property Constraints ;
	__property Ctl3D  = {default=1};
	__property UseDockManager  = {default=0};
	__property DefaultMonitor  = {default=3};
	__property DockSite  = {default=0};
	__property DragKind  = {default=0};
	__property DragMode  = {default=0};
	__property Enabled  = {default=1};
	__property ParentFont  = {default=0};
	__property Font ;
	__property FormStyle  = {default=0};
	__property Height ;
	__property HelpFile ;
	__property HorzScrollBar ;
	__property Icon ;
	__property KeyPreview  = {default=0};
	__property Menu ;
	__property OldCreateOrder ;
	__property ObjectMenuItem ;
	__property ParentBiDiMode  = {default=1};
	__property PixelsPerInch ;
	__property PopupMenu ;
	__property Position  = {default=0};
	__property PrintScale  = {default=1};
	__property Scaled  = {default=1};
	__property ShowHint ;
	__property VertScrollBar ;
	__property Visible  = {default=0};
	__property Width ;
	__property WindowState  = {default=0};
	__property WindowMenu ;
	__property OnActivate ;
	__property OnCanResize ;
	__property OnClick ;
	__property OnClose ;
	__property OnCloseQuery ;
	__property OnConstrainedResize ;
	__property OnContextPopup ;
	__property OnCreate ;
	__property OnDblClick ;
	__property OnDestroy ;
	__property OnDeactivate ;
	__property OnDockDrop ;
	__property OnDockOver ;
	__property OnDragDrop ;
	__property OnDragOver ;
	__property OnEndDock ;
	__property OnGetSiteInfo ;
	__property OnHide ;
	__property OnHelp ;
	__property OnKeyDown ;
	__property OnKeyPress ;
	__property OnKeyUp ;
	__property OnMouseDown ;
	__property OnMouseMove ;
	__property OnMouseUp ;
	__property OnMouseWheel ;
	__property OnMouseWheelDown ;
	__property OnMouseWheelUp ;
	__property OnPaint ;
	__property OnResize ;
	__property OnShortCut ;
	__property OnShow ;
	__property OnStartDock ;
	__property OnUnDock ;
public:
	#pragma option push -w-inl
	/* TCustomForm.Create */ inline __fastcall virtual TForm(Classes::TComponent* AOwner) : TCustomForm(AOwner) { }
	#pragma option pop
	#pragma option push -w-inl
	/* TCustomForm.CreateNew */ inline __fastcall virtual TForm(Classes::TComponent* AOwner, int Dummy) : TCustomForm(AOwner, Dummy) { }
	#pragma option pop
	#pragma option push -w-inl
	/* TCustomForm.Destroy */ inline __fastcall virtual ~TForm(void) { }
	#pragma option pop
	
public:
	#pragma option push -w-inl
	/* TWinControl.CreateParented */ inline __fastcall TForm(HWND ParentWindow) : TCustomForm(ParentWindow) { }
	#pragma option pop
	
};

 

komentarz 25 października 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Co to znaczy "kod z bloga działa"? Chodzi o kompletny projekt aplikacji?

komentarz 26 października 2018 przez marcingrychtol Obywatel (1,490 p.)
No tak. Wszystkie pliki, które tworzy builder, udostępnione tutaj:

http://miroslawzelent.pl/kurs-obiektowy-c++/wlasny-notatnik-w-builderze/
komentarz 26 października 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Czyli napisałeś od zera swój projekt notatnika (na podstawie kursu) i on nie działa, tak?
komentarz 26 października 2018 przez marcingrychtol Obywatel (1,490 p.)
Ok, to jeszcze raz, powoli ;) Uczę się z kursu video Pana Mirosława Zelenta, do którego dałem link. W tym odcinku jest opisane jak utworzyć swój notatnik w Borland Builder 6. Rękę dałbym sobie uciąć, że robiłem wszystko wg kursu, ale jednak mój program wyrzuca błędy, a program ściągnięty z plików załączonych do lekcji działa poprawnie. Oczy sobie wypatrzyłem już za średnikami itp. Przypuszczam że któryś obiekt ma kliknięte coś co nie powinno, muszę jeszcze raz wszystko przepatrzec.
1
komentarz 26 października 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
edycja 26 października 2018 przez j23

C++ Builder miewał czasem takie problemy. Wyczyść projekt (opcja Clean project) i zbuduj od nowa (Build All). Jeśli nie ma opcji czyszczenia projektu, usuń wszystkie pliki (w katalogu projektu) z rozszerzeniem .obj, .tds i zaczynające się od ~. Przy kompilacji zwracaj uwagę na to, co kompilator/konsolidator wypisuje w logach.

komentarz 4 listopada 2018 przez marcingrychtol Obywatel (1,490 p.)
Gdzie jest  "clean project" w builderze? Szukałem coś w googlu, ale nie bardzo.
komentarz 4 listopada 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Pisałem, co zrobić, jeśli twoje przestarzałe środowisko nie ma takiej opcji.
komentarz 4 listopada 2018 przez marcingrychtol Obywatel (1,490 p.)
To już zrobiłem, nic to nie dało. Właśnie przechodzę przez ten odcinek jeszcze raz bo za dożo mam "i have no idea what i'm doing".
komentarz 4 listopada 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Próbowałeś odłączyć zdarzenie Zakocz1->OnClick?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 811 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2019 w HTML i CSS przez Kacperhehe Bywalec (2,930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 311 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 276 wizyt
pytanie zadane 24 października 2018 w C i C++ przez marcingrychtol Obywatel (1,490 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...