• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

komunikat: Undefined index: menu in C:\xampp\htdocs\index.php on line 52

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
681 wizyt
pytanie zadane 1 października 2018 w PHP przez olejniczakbydgoszcz Początkujący (290 p.)

Nie wiem dlaczego pojawia się komunikat "Undefined index: menu in" gdyż obsłużyłem wyjątek na starcie strony  jak zmienna "wartosc" jest nie ustawiona poprzez dodanie "default: include('tresc.php');"

<!doctype html>

<html lang="pl">
<head>
<meta charset="utf-8" />
<title> przewóz, transport, przerowadzka, bagazowka, Bydgoszcz </title>
<meta name="description" content="najtańszy transoprt, przeprowadzki w Bydgoszczy"/>
<meta name ="keywords" content="przewóz, przeprowadzki, transport, bagażówka, Bydgoszcz" />
<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato" rel="stylesheet">
</head> 

<body>

<div id="container"> 

<div id="logo1">
<img src="img/car2.jpg"  width="500" height:"380"  />
</div>

<div id="logo2">
<h1>TRANSPORT <br>PRZEPROWADZKI </br> PRZEWÓZ RZECZY / 24H<br>TEL. 575-773-232</br> </h1>
</div>

<div class=clearfix></div>

<div id="menleft">

<div class=but>
<a class=meni href="index.php?menu=1">oferta</a> 
 </div>
 
<div class=przesuniecie></div>

<div class=but>
<a class=meni href="index.php?menu=2">cennik</a> 
</div>

<div class=przesuniecie></div>

<div class=but>
<a class=meni href="index.php?menu=3">kontakt</a> 
</div>

<div class=przesuniecie></div>
</div>

<div id="content">

<?php

$wartosc = (int)$_GET['menu'];

switch ($wartosc)
{
   case 1:
      include('tresc.php');
   break;
 
   case 2:
      include('cennik.php');
   break;
 
   case 3:
      include('kontakt.php');
   break;
 
   default:
      include('tresc.php');

}
 
?>

 
</div>
</div>

</body>

</html>

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 1 października 2018 przez gakowalski Gaduła (3,080 p.)

Nie obsłużyłeś żadnego wyjątku. Wyjątki w PHP obsługuje się za pomocą konstrukcji try-catch-finally. Zwyczajnie masz błąd w kodzie, bo próbujesz odczytać wartość tablicy dla nieistniejącego indeksu. Sprawdź po prostu czy indeks istnieje zanim z niego będziesz korzystał - np. za pomocą isset.

komentarz 1 października 2018 przez olejniczakbydgoszcz Początkujący (290 p.)
Dzięki za podpowiedź nie ukrywam, że phpa dopiero poznaje i raczkuje w tym temacie ale zapoznam się z instrukcją "isset" i postaram się naprawić problem

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 355 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 220 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 7,067 wizyt

92,840 zapytań

141,781 odpowiedzi

320,856 komentarzy

62,172 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...