• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kilka problemów wizualnych (i nie tylko) w backendzie projektu.

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+2 głosów
399 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2015 w PHP przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Tutaj link do tymczasowo postawionego projektu: http://krecik.16mb.com

Login: test

Hasło: test

Denerwuje mnie tam kilka rzeczy. Między innymi to, że miniaturki mają rozmiar 128x96, komórka w tabeli też a i tak na dole zostaje taki mały pasek. Oprócz tego,jak nie macie co robić, debugujcie co się da laugh. Z góry dzięki. Wygląd jest pisany w czystym HTML'u, jakbyście mogli poradzić coś żeby to estetyczniej trochę wyglądało, to też bym był wdzięczny.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 lipca 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)

Dodaj frameworka. Ja byłem niedawno na takim etapie jak ty i użyłem bootstrapa. Odrazu lepiej wygląda.

Chociaż niektórzy mówią że jest przerośnięty. Więc możesz poszukać coś lżejszego.

Powinieneś zacząć używać stylów bo:

"Atrybuty WIDTH oraz HEIGHT dla komórki tabeli (TD) są zdeprecjonowane przez specyfikację HTML 4.01 - zaleca się stosowanie stylów."

komentarz 8 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

To miał być prosty projekt, maksymalnie skupiony na funkcjonalności i PHP tak żeby wszystko odpowiednio działało. Bootstrapa to ja nawet na front-end nie użyje, bo nie umiałbym go ogarnąć :P Nie ma dobrych tutoriali w sieci, oczywiście po polsku.

komentarz 8 lipca 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)

Krecik - nie poszukałeś dobrze ;)  Tutoriale sa, bootstrap ma też bardzo dobra dokumentacje ( poniżej linki ). Co do funkcjonalności. Dodaj pętle sprawdzajaca czy ktoś wypełnił wymagane pola np. tytuł ogłoszenia albo że marka nie może się składać z samych cyfer ( tutaj mógłbyś się zastanowić nad lista marek aby ktoś nie strzelił gafy w nazwie przy dodawaniu, co pomogło by Ci późniejsze stworzenie wyszukiwarki czy indeksacji ogłoszeń ), tak samo powinna być wymagana cena samochodu ( tutaj zastanów się czy użytkownik nie chciałby swojego ogłoszenia otagować jako 'pilne' czy 'szybko sprzedam' ). 

Co do samej funckjonalności, warto by było pomyśleć nad innym sposobem wybierania wyposażenia auta ( aby zlikwidować te pola wyboru to móglbyś zastosować wybierania z listy kilku elementów ).

Co do walidacji wpisywanych marek, modeli itd. samochodów - ta strona będzie użytkowana przez tylko jedną osobę - zaufanego użytkownika. Z resztą nawet logowanie nie łączy się z bazą danych. Z wyborem marki to jest bardzo dobry pomysł, ponieważ potem na wyglądzie strony mam zamiar też indeksować samochody po markach i dobrze by było żeby każde auto jednej marki miało dokładnie tę samą wartość tekstową. Co do wyboru wyposażenia, podejrzałem to na jakichś podobnych stronach i bardzo mi się to podoba. Dlaczego? Nie wymaga żadnego JS, którego nie umiem. Jakakolwiek lista wymagałaby już dynamicznego wyświetlania użytkownikowi na stronie to, co wybrał. Co do uwag z pilnymi ogłoszeniami itd. przydałaby się tylko opcja wyróżnienia ogłoszenia, żeby można było wybrać jakie trafia na stronę główną. Tak jak mówię, strona docelowo jest tylko dla 1 osoby.

Rozumiem, spoko ;)  Tak czy siak, mialbyś świetna okazję do podszkolenia się z JS albo angular ( tak, dynamiczne pokazywanie wybranych opcji ). Od strony frontu to w sumie tylko tyle
przywrócone 8 lipca 2015 przez krecik1334

Dzięki za rady, niestety JS przynajmniej narazie mnie przerasta cheeky.

komentarz 8 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Angular do dynamicznego pokazywania list? Bez przesady… to jest takie bydlę, że opłaca się go używać tylko do dużych webappów, z którymi akurat sobie nie radzi
Podobnie jak używanie Bootstrapa do tak prostego interfejsu. ale można używać - prawda ?
komentarz 8 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
No można… ale to klasyczny przerost formy nad treścią. Nie dostosowujmy problemu do rozwiązania, a rozwiązanie do problemu. Są dedykowane skrypty od obsługi formularzy, choćby mój UF.

Poza tym Angular jak i Bootstrap to najpopularniejsze, a zarazem jedne z najgorszych rozwiązań w swoich klasach

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2017 w PHP przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 184 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 417 wizyt

93,433 zapytań

142,429 odpowiedzi

322,661 komentarzy

62,796 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...