• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kiedy jest używany trójkowy/ósemkowy system liczbowy?

0 głosów
1,238 wizyt
pytanie zadane 10 września 2018 w Offtop przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
edycja 10 września 2018 przez Hiskiel
Witam.

W jakich sytuacjach jest używany system oktalny ósemkowy i trójkowy?

Dodatkowo, czy systemów liczbowych może być nieskończoność? Tak mi się wydaje, jednakże nie miałoby to większego sensu.

Pozdrawiam.

~H.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 września 2018 przez niezalogowany
Systemów pozycyjnych masz tyle ile liczb, czyli nieskończoność. Do tego dochodzi wiele innych np. system Fibonacciego, system silniowy etc. :)
0 głosów
odpowiedź 10 września 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Słyszałem kiedyś, że w matuszce Rosyji stworzono kiedyś komputer działający w systemie trójkowym (coś z nadprzewodnikami to było chyba).

Ogólnie systemy liczbowe są nieskończone, ale używa się ich ograniczonego zakresu. W sumie to, że używamy akurat systemu 10, to kwestia albo ilości cyfr, albo skojarzenia z 10 palcami (studia, profesor). Równie dobrze moglibyśmy używać systemu o podstawie 5, i byłby on dla nas w takim wypadku równie naturalny co obecnie 10.
komentarz 10 września 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Dobra, zmodyfikowałem trochę pytanie.

Najpopularniejsze systemy liczbowe, to:

ósemkowy

trójkowy

szesnastkowy

dziesiętny

Dlaczego te dwa górne są często wymieniane? Nigdy nie widziałem czegoś zapisanego w tych systemach.
komentarz 10 września 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
czy trojkowy jest taki popularny to nie wiem, a osemkowy jest wykorzystywany przy jakiejs wersji adresowania. Ogolnie rzecz biorac, systemy liczbowe pozwalaja zapisywac duze liczby krocej, i najczesciej do tego sie je wykorzystuje

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,260 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 769 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 686 wizyt
pytanie zadane 21 września 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)

93,776 zapytań

142,736 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,381 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...