• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

porównanie danych w dwóch tabelach za pomocą php

0 głosów
64 wizyt
pytanie zadane 5 września 2018 w PHP, Symfony, Zend przez tomek0094 Nowicjusz (120 p.)
edycja 5 września 2018 przez Patrycjerz

Witam.
Potrzebuję w kwestii logowania na stronie oto kod:

<?php
    session_start();
    
    require_once "connect.php";
 
    $polaczenie = @new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
     
    if ($polaczenie->connect_errno!=0)
    {
        echo "Error: ".$polaczenie->connect_errno;
    }
    else
    {
        $login = $_POST['Login'];
        $haslo = $_POST['Haslo'];

        $login = htmlentities($login, ENT_QUOTES, "UTF-8");
        $haslo = htmlentities($haslo, ENT_QUOTES, "UTF-8");
 
        if ($rezultat = @$polaczenie->query(
        sprintf("    
         SELECT t1.Login, t1.Haslo, t2.Login, t2.Haslo FROM Klienci t1, Firmy t2 WHERE t1.Login='%s' AND t1.Haslo='%s' OR t2.Login='%s' AND t2.Haslo='%s'",
        mysqli_real_escape_string($polaczenie,$login),
        mysqli_real_escape_string($polaczenie,$haslo),
        mysqli_real_escape_string($polaczenie,$login),
        mysqli_real_escape_string($polaczenie,$haslo))))
        {
            $ilu_userow = $rezultat->num_rows;
            if($ilu_userow==1)
            {
                $_SESSION['zalogowany'] = true;
                 
                $wiersz = $rezultat->fetch_assoc();
                $_SESSION['Login'] = $wiersz['Login'];

                 
                unset($_SESSION['blad']);
                $rezultat->free_result();
                header('Location: Index.php');
                 
            }
            else {
                 

                 
            }
             
        }
         
        $polaczenie->close();
    }
     
?>

A mój problem polega na tym że w bazie mam dwie tabele jedna to Klienci a druga to Firmy i przy logowaniu chciałbym sprawdzać czy dany użytkownik istniej w jednej lub drugiej tabeli po czym loguje sie na konto firmy lub klienta

komentarz 5 września 2018 przez rafal612b Nałogowiec (45,310 p.)
Wydaje mi się ze nie potrzebnie sobie utrudniłeś prace. Ja na twoim miejscu stworzyłbym jedną tabele users która będzie miała kolumny (id, login, password, type) Gdzie jako type wpisywałbym person lub firm. Następnie wszystkie dodatkowe dane przechowywał w osobnych tabelach

meta_person(id, user_id, mail, phone)

meta_firm(id, user_id, mail, phone, nip, regon)
komentarz 5 września 2018 przez tomek0094 Nowicjusz (120 p.)
A jeśli chciałbym zostać przy takiej wersji bo w dalszej części może być mi łatwiej to co powinienem zmienić w kodzie żeby nie było problemu ze sprawdzeniem danych logowania i hasła w tych dwóch tabelach

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 112 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 63 wizyt
pytanie zadane 5 września 2018 w SQL, bazy danych przez Mark Bogart Początkujący (400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 63 wizyt
Porady nie od parady
Komentarze do pytań nie służą do odpowiadania, od tego jest wydzielona sekcja odpowiedzi. Funkcją komentarzy jest natomiast możliwość uzyskania dodatkowych informacji na temat samego posta.Komentarze

64,900 zapytań

111,372 odpowiedzi

234,336 komentarzy

46,748 pasjonatów

Przeglądających: 187
Pasjonatów: 9 Gości: 178

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...