• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Grid - własny czy zewnętrzny ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
555 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2018 w HTML i CSS przez XDdomino Użytkownik (680 p.)
Część, jakiego rodzaju grida używacie i dlaczego? Wolicie użyć własnego customowego czy korzystacie z zewnętrznych źródeł. Pytam bo piszę własny 12 kolumnowy w sassie, którego będę używał. Wydaje mi się, że będzie bardziej elastyczny od tych, które mogę dostać?

Daj znać proszę w komentarzu :)
komentarz 31 sierpnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
zła kategoria
komentarz 31 sierpnia 2018 przez XDdomino Użytkownik (680 p.)
Dzięki, już poprawiłem :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2018 przez Ergo Proxy Użytkownik (640 p.)
Hmm nie rozumiem za bardzo pytania? W CSS jest już od jakiegoś czasu dostepny grid. Wystarczy wpisać CSS grid. Taki CSS Grid albo Bootstrap jest moim zdaniem jak najbardziej wystarczający.

https://learncssgrid.com/

A do czego chciałbyś używać własnego grida, czego nie mają inne, już stworzone? Jakich funkcjonalności Ci brakuję, że czujesz potrzebę tworzenia własnego? :)

PS. Ja używam Bootstrapa akurat, ale to bardziej z przyzwyczajenia. W nowym projekcie wrzucam chyba wszystko w CSS Grid. ;)
komentarz 31 sierpnia 2018 przez XDdomino Użytkownik (680 p.)

CSS Grid Laout jest już dostępny od jakiegoś czasu, jednak jego wsparcie wśród wyszukiwarek wynosi na ta chwilę 83.56%, co jest uważane przez wielu za niewystarczające do poprawnego używania. Pisząc własną siatkę dostajesz więcej elastyczności, możesz zmienić np. szerokość row lub kolumny w zależności od potrzeby, przydaje się to przy RWD. Z drugiej strony jest to dobre ćwiczenie dla tych, którzy chcą opanować postprocesory CSS.  wink

komentarz 31 sierpnia 2018 przez Ergo Proxy Użytkownik (640 p.)
Oj tylko tyle? Myślałem, że jednak więcej ma, mimo wszystko jest to i tak całkiem sporo ;) Wszystkim się nie dogodzi ;) No spoko, zawszę propsuję jak ktoś chce stworzyć coś własnego ;) Jak coś to pochwal się efektami pracy ;)
komentarz 31 sierpnia 2018 przez Comandeer Guru (601,550 p.)

Ale przecież grid nie będzie miał większego wsparcia, bo ma już wszędzie, gdzie może

komentarz 31 sierpnia 2018 przez XDdomino Użytkownik (680 p.)
IE jeszcze wymaga prefixu
komentarz 31 sierpnia 2018 przez Comandeer Guru (601,550 p.)

Ale IE jest martwą przeglądarką, więc w nim sytuacja w żaden sposób nie może się zmienić. Tym samym grid osiągnął maksymalny możliwy support. Lepiej nie będzie i nie ma na co czekać.

komentarz 31 sierpnia 2018 przez XDdomino Użytkownik (680 p.)
Dzięki za odpowiedz, a jak uważasz czy optymalnie jest łączyć Grid CSS z flexem?

I jak się zapatrujesz na korzystanie z float ?
komentarz 31 sierpnia 2018 przez Comandeer Guru (601,550 p.)

czy optymalnie jest łączyć Grid CSS z flexem

IMO to jest źle zadane pytanie, bo obydwie metody służą do tworzenia innego typu layoutów. Grid działa bowiem na dwóch osiach, a flex – na jednej. Tym sposobem nic nie stoi na przeszkodzie, by te dwa sposoby łączyć ze sobą w celu uzyskania odpowiedniego efektu.

 I jak się zapatrujesz na korzystanie z float ?

W obecnych czasach float najlepiej wykorzystywać do tego, do czego został stworzony: do opływania tekstu ;) 

komentarz 31 sierpnia 2018 przez XDdomino Użytkownik (680 p.)
Dzięki z merytoryczną opd :)
0 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2018 przez XDdomino Użytkownik (680 p.)

Udało mi się laugh!!!

https://github.com/dominikjankowski/grid

Połączyłem go od razu z gulpem i webpackiem.

INSTRUKCJA OBSŁUGI 

Trzeba mieć zainstalowanego Node.js. https://nodejs.org/en/

Trzeba mieć zainstalowanego Npm. https://www.npmjs.com/get-npm

krok 1. Pobieramy repozytorium

krok 2.  Przechodzimy w konsoli do folderu z repozytorium

krok 3. W konsoli wpisujemy npm install

 krok 4. W konsoli wpisujemy gulp

Ot cała filozofia wink

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 193 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 743 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2019 w HTML i CSS przez zenek Nowicjusz (170 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 129 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2021 w HTML i CSS przez tirex Gaduła (4,430 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...