• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co powinno znaleźć się na mojej stronie?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
214 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2018 w Offtop przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Witam Serdecznie!

Niedługo mam zamiar otworzyć swoją własną stronę. Ale będzie to mój pierwszy portal i chciałbym się dowiedzieć co musi się na nim znaleźć. Chodzi mi tutaj o elementy typu ciasteczka itd. Dokładniej po co one mają się tam znaleźć itd.

Dzięki za poświęcony czas i liczę na pomoc!
1
komentarz 27 sierpnia 2018 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)

Zauważyłem, że przynajmniej raz w tygodniu masz nowy pomysł na interes, a posty z nim pojawiają się zwykle w poniedziałki laugh Gratuluję i systematyczności i wyobraźni! 

komentarz 27 sierpnia 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
No ostatnio jest trochę pomysłów ale temat własnej strony trochę się ciągnie chociaż jej tematyka zmieniła się już kilka razy ;)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Robisz podstawowy błąd - chcesz za szybko zacząć pisać kod :)

Zawsze to powtarzam i będę tym męczył aż mnie ktoś nie zbanuje :) - zanim zaczniesz pisać kod weź kartkę i ołówek (nie długopis!) i rozpisuj sobie kolejno jakie funkcjonalności chcesz aby miała Twoja aplikacja. Rozpisuj je najpierw ogólnie, stopniowo uszczegołowiając każdą z nich ale bez żadnego kodu.

Nie interesuje Cię teraz np. czy token logowania trzymać w cookies, localStorage, indexedDB itp. ale interesuje Cię że "user ma mieć możliwość zalogowania się", "przy logowaniu ma podawać jakieś podstawowe dane", "zalogowany user ma mieć dostęp do większej liczby treści", "niezalogowany user ma być informowany o plusach rejestracji" itp. itd.

Poświęc temu minimum jeden CAŁY wieczór, zapisz parę kartek lub użyj karteczek i tablicy.

Dopiero potem zacznij myśleć o zakodowaniu tego. Na przykład bierzesz "logowanie usera" i dopiero teraz googlujesz na to hasło, jak najlepiej itp. Trafisz np. na tokeny JWT i rozważysz cookies albo inne metody, np. poprzez headers i body response itp. Następnie przejdziesz do konkretnej implementacji w jakimś języku itp. itd.

Małymi kroczkami. Musisz nauczyć się rozbijać apkę na małe problemy i dążyć do ich rozwiązywania. Wtedy znacznie szybciej znajdziesz pomysł na każdy problem.
komentarz 27 sierpnia 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Dobra zrobię tak w któryś dzień. Czasem sobie siadam np. przed komputerem i w jakimś programie rozrysowuje sobie jak wszystko ma wyglądać, co ma robić itd. Ale po prostu martwię się o to bo nie wiem na czym polegają te wszystkie ciasteczka RODO itd. no i dla tego chciałem się trochę o tym dowiedzieć bo nie chciałbym później mieć jakiś nieprzyjemności
0 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2018 przez rot18ru Bywalec (2,100 p.)
Nie trać czasu na zbieranie funkcjonalności bo często coś co wygląda dobrze na papierze, w praktyce wychodzi słabo. Najlepiej jak najszybciej zrealizuj swój pomysłu, w ogóle nie patrząc na jakość kodu. Jeżeli twój pomysł okaże się dobry, wtedy przystąp do refaktoryzacji wcześniej napisanego kodu i pokryj go testami, albo w ogóle napisz tę część kodu od nowa. W dzisiejszych czasach nawet jeśli ma się klienta, to zbiera się od niego tylko garstkę wymagań do jednego elementu i się robi ten element, a później pokazuje. Jeżeli klient go zaakceptuje to się bierze ze kolejny element i tak dalej. Podejście do zbierania ogromnych wymagań stosowano w ubiegłym wieku. Kiedy firma skończyła produkt, klient dostawał go do ręki, po czym stwierdzał, że zupełni o co innego mu chodziło. Nie cofajmy się w rozwoju do ubiegłego wieku...
komentarz 27 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

No to powodzenia w takim podejściu... 

często coś co wygląda dobrze na papierze, w praktyce wychodzi słabo.

czyli nigdy nie robiłeś zespołowo porządnej struktury i analizy funkcjonalności dla aplikacji.

Najlepiej jak najszybciej zrealizuj swój pomysłu, w ogóle nie patrząc na jakość kodu

hmm... długo już jesteś zawodowym programistą, że wygłaszasz takie tezy?

Jeżeli twój pomysł okaże się dobry, wtedy przystąp do refaktoryzacji wcześniej napisanego kodu i pokryj go testami

a słyszałeś np. o TDD, stosowanym w wielu dużych aplikacjach komercyjnych?

komentarz 27 sierpnia 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
No dobra kod i tak jest dość na szybko i póki co jest dość prosty, ale popieram zdanie Pana Tomka ponieważ jestem osobą która woli mieć wszystko rozplanowane.  No i co z moim pytaniem czy na stronie mają być umieszczone jakieś informacje typu ciasteczka itd.
komentarz 27 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
To zależy. Na przykład jeśli zbierasz jakieś dane, w tym i cookies i powinieneś wdrożyć RODO - o tym jest masa osobnych artykułów. Same ciasteczka to jednak po prostu jeden ze sposobów trzymania danych, są też inne, zależy co dokładnie potrzebujesz zapisać, jak wrażliwe są to dane, czy musisz się zabezpieczać dla nich przed atakami itp.
komentarz 27 sierpnia 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)

No więc tak: 

Na początek planuję stronę jako statyczną, bez możliwości logowania newsletterów itd. 

Będą się na niej pojawiać wpisy tematyczne 

I właściwie to chyba ciasteczka nie mają czego zapisywać no chyba że motyw wybrany przez użytkownika który postanowiłem zrobić w ten sposób: 

        
        <ul>
                <li><a id="css-red" href="red1.html">Red</a></li><br><br><br><br><br><br><br>
                <li><a id="css-blue" href="index.html">Blue</a></li>
        </ul>

kod polega na podmianie plików .html i każdy z nich ma przypisany inny plik css, i wiem nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale jest dość proste a jak podszlifuję js to zrobię to za pomocą jquery. 

No i teraz czy na początku potrzebuję robić osobną sekcje dla np. RODO itd

komentarz 9 września 2018 przez wst Nowicjusz (100 p.)

Przede wszystkim zawrzyj tam dane kontaktowe, bo dzięki temu strona jest bardziej profesjonalna

http://whysotravel.com/category/rosja/

komentarz 9 września 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Wiem, wiem. Ale niestety jedyne co się na niej znajduje to adres e-mail

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 380 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2018 w Nasze projekty przez Śwież4k Bywalec (2,570 p.)
+1 głos
12 odpowiedzi 853 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2015 w Nasze projekty przez migacz100 Mądrala (5,410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 725 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2018 w HTML i CSS przez niezalogowany

92,624 zapytań

141,482 odpowiedzi

319,823 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...