• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

php codeigniter mysql

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
254 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2018 w PHP przez JeyJey Użytkownik (710 p.)
zmienione kategorie 8 sierpnia 2018 przez Comandeer
Hejka może mi ktoś pomóc z błędem 'za mało argumentów' w funkcji w codeigniter?? mam funkcje gdzie nie deklaruję argumentów w nawiasach i mam taką która ma tj. public function edit($id) i wywala mi błąd że za mało argumentów. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Pomocy
komentarz 8 sierpnia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
podaj wszystkie wymagane argumenty funkcji. Jeśli dostajesz taki komunikat to na 90% nie podałeś ich wszystkich. Jak to nie to, to pokaż wywołanie funkcji i jej sygnaturę.
komentarz 8 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
A sprawdzałeś z dokumentacją liczbę wymaganych parametrów funkcji?
komentarz 8 sierpnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,280 p.)
Zła kategoria
komentarz 8 sierpnia 2018 przez JeyJey Użytkownik (710 p.)

@CenterPL, podałem mam tak public function edit($id) i nie wiem co mam robic dalej ? Mam w tym ify itd. I kurcze nie dziala. Czytałem żeby zrobić jakieś wyjątki ale tak czy siak na każdym forum poszą co innego.

daj linka do dokumentacji dla tej funkcji której chcesz użyć.
komentarz 8 sierpnia 2018 przez JeyJey Użytkownik (710 p.)
Skąd mam go wziąć? Sam napisałem te funkcję i chyba raczej nie ma w dokumentacji, w dokumentacji CI jest tak samo ja ja napisałem że jest function() i w nawiasie coś jest albo nie i tyle a mi wywala błędy
To znaczy, że inaczej zadeklarowałeś funkcję niż ją wywołujesz.. Daj najlepiej po prostu kod, fragment w którym deklarujesz tę funkcję oraz kod, w którym próbujesz ją wywołać (ten kod, który wywala błędem).
1
komentarz 8 sierpnia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
public function myStupidFunction(string $param): string
{
    // example, don't use on production xD
    return $param;
}

// code here

$someStupidParam = 'I'm calling stupid function';
myStupidFunction($someStupidParam);

W przypadku powyżej masz funkcję, która przyjmuje jeden parametr - a więc przy jej wywołaniu musisz podać jeden parametr żeby działała.

public function exampleFunctionWithOptionalParam(?string $optionalParam = null): ?string
{
    return $optionalParam;
}

// Code here
exampleFunctionWithOptionalParam();

Powyżej mamy funckję z opcjonalnym parametrem, dlatego nie trzeba go podawać. Oba przypadki zadziałają. 

public function itCallsError(string $requiredParam): string
{
    return $requiredParam;
}

// code here
itCallsError();

To powyżej wywali Twój błąd, bo mamy obowiązkowy parametr, którego nie podajemy przy wywołaniu.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2018 w SQL, bazy danych przez JeyJey Użytkownik (710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 243 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2018 w PHP przez JeyJey Użytkownik (710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 300 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2018 w PHP przez JeyJey Użytkownik (710 p.)

92,961 zapytań

141,922 odpowiedzi

321,159 komentarzy

62,295 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...