• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

php codeigniter mysql

Object Storage Arubacloud
0 głosów
235 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2018 w PHP przez JeyJey Użytkownik (710 p.)
zmienione kategorie 8 sierpnia 2018 przez Comandeer
Hejka może mi ktoś pomóc z błędem 'za mało argumentów' w funkcji w codeigniter?? mam funkcje gdzie nie deklaruję argumentów w nawiasach i mam taką która ma tj. public function edit($id) i wywala mi błąd że za mało argumentów. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Pomocy
komentarz 8 sierpnia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
podaj wszystkie wymagane argumenty funkcji. Jeśli dostajesz taki komunikat to na 90% nie podałeś ich wszystkich. Jak to nie to, to pokaż wywołanie funkcji i jej sygnaturę.
komentarz 8 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
A sprawdzałeś z dokumentacją liczbę wymaganych parametrów funkcji?
komentarz 8 sierpnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Zła kategoria
komentarz 8 sierpnia 2018 przez JeyJey Użytkownik (710 p.)

@CenterPL, podałem mam tak public function edit($id) i nie wiem co mam robic dalej ? Mam w tym ify itd. I kurcze nie dziala. Czytałem żeby zrobić jakieś wyjątki ale tak czy siak na każdym forum poszą co innego.

komentarz 8 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
daj linka do dokumentacji dla tej funkcji której chcesz użyć.
komentarz 8 sierpnia 2018 przez JeyJey Użytkownik (710 p.)
Skąd mam go wziąć? Sam napisałem te funkcję i chyba raczej nie ma w dokumentacji, w dokumentacji CI jest tak samo ja ja napisałem że jest function() i w nawiasie coś jest albo nie i tyle a mi wywala błędy
komentarz 8 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
To znaczy, że inaczej zadeklarowałeś funkcję niż ją wywołujesz.. Daj najlepiej po prostu kod, fragment w którym deklarujesz tę funkcję oraz kod, w którym próbujesz ją wywołać (ten kod, który wywala błędem).
1
komentarz 8 sierpnia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
public function myStupidFunction(string $param): string
{
    // example, don't use on production xD
    return $param;
}

// code here

$someStupidParam = 'I'm calling stupid function';
myStupidFunction($someStupidParam);

W przypadku powyżej masz funkcję, która przyjmuje jeden parametr - a więc przy jej wywołaniu musisz podać jeden parametr żeby działała.

public function exampleFunctionWithOptionalParam(?string $optionalParam = null): ?string
{
    return $optionalParam;
}

// Code here
exampleFunctionWithOptionalParam();

Powyżej mamy funckję z opcjonalnym parametrem, dlatego nie trzeba go podawać. Oba przypadki zadziałają. 

public function itCallsError(string $requiredParam): string
{
    return $requiredParam;
}

// code here
itCallsError();

To powyżej wywali Twój błąd, bo mamy obowiązkowy parametr, którego nie podajemy przy wywołaniu.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 176 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2018 w SQL, bazy danych przez JeyJey Użytkownik (710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 225 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2018 w PHP przez JeyJey Użytkownik (710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 283 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2018 w PHP przez JeyJey Użytkownik (710 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...