• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SFML kolizje - moja mini biblioteka

Object Storage Arubacloud
0 głosów
168 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2018 w Nasze projekty przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)

Jeśli ktoś ma problemy ze sprawdzaniem kolizji w sfml to polecam sobie zobaczyć ;) Działa prawie dla wszystkich nieregularnych kształtów. Jestem otwarty na opinie, oceny, rady, wskazówki i konstruktywną krytykę.

https://github.com/10kw10/Perfect-collision

PS. ma jedną wadę, ale myślę, że nie zauważycie ;d

PPS. wcale nie pisze w CB, ale nie raz trzeba i proszę się nie śmiać z mojego tutoriala xd

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 lipca 2018 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Mogłeś napisać jakiego sposobu używasz do sprawdzania kolizji.
–1 głos
odpowiedź 30 lipca 2018 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
UP.
komentarz 30 lipca 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

Po co? Nie prosiłeś w poście o pomoc, ten temat to bardziej jak...ogłoszenie. Jeśli ktoś będzie potrzebował i jest rozsądny, to użyje szukajki i znajdzie Twojego posta.

A co do samego kodu, to nie jest najlepszy, jeśli chodzi o wytłumaczenie komuś detekcji kolizji. Funkcja main jest dość...zawiła.

Swoją drogą, konstruktor PolygonCollidera powinien przyjmować referencję do wektora ze zbiorem punktów. W końcu szkoda kopiować cały wektor, który potencjalnie może być baardzo duży :)
+ o ile dobrze widzę, nigdzie nie zwalniasz dynamicznych obiektów ObjectWithCircleCollider i ObjectWithPolygonCollider.

komentarz 30 lipca 2018 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
20 wizyt to bardzo malo, widocznie za pierwsza raza musialem wrzucic o zlej porze. Moze ktos cos ciekawego napisze, skomentuje etc. 2 raz juz napewno nie podbije tego tematu.

Co do kodu, raczej chodzilo mi o sam folder Collider, reszte pisalem na potrzeby wizualizacji bez trzymania sie jakis zasad.

Sluszna uwaga ;)

Tak myslalem, ze ktos o tym wspomni, system sobie poradzi ;)

Podobne pytania

+6 głosów
3 odpowiedzi 257 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 547 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2017 w C i C++ przez fatalFOx Początkujący (300 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 257 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2022 w C i C++ przez hicodyn Początkujący (420 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...