• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praktyki Poznań - poszukuję

Object Storage Arubacloud
0 głosów
264 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez lukas Początkujący (440 p.)
witam,

aktualnie mam za sobą pierwszy rok w szkole policealnej jako technik informatyk i poszukuję pilnie praktyk... więc jeśli ktoś mógłby jakoś pomóc w tym temacie to byłbym wdzięczny :) nie interesuje mnie praca zdalna, wolałbym się czegoś nauczyć niż mieć sam podpis pod papierkiem. Dodatkowo mogę napisać, że robię też studia stacjonarne techniczne pokrewne.

jakieś porady? a może ktoś z Poznania mógłby kogoś polecić

przy okazji chciałbym się dowiedzieć jak wyglądało to w waszym przypadku, szkoła nie powinna tego zapewniać jeśli uczeń/słuchacz nie może znaleźć pracodawcy? powiedzieli mi, że muszę sobie sam znaleźć, a wiadomo, że w tej branży nie jest to takie proste - a przynajmniej z mojego punktu widzenia. Do tego chcą ponad 200zł za jeden egzamin, który powinien być za free z tego co mi wiadomo i zastanawiam się nad przeniesieniem.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Pytanie co to by miało byc? Jeśli programowanie to pytanie czy znasz np. html/css/js i wordpress? Jeśli tak to pomyśl nad jakąś agencją reklamową i robieniem prostych stronek www.
komentarz 27 lipca 2018 przez lukas Początkujący (440 p.)
E12 E13 (teraz już EE.08 bodajże) i E14 (EE09?) - taka tematyka jak egzaminy zawodowe TI

trochę CV z zapytaniem już rozesłałem, ale brak odpowiedzi, grupy fb staże i praktyka świecą pustkami jeśli chodzi o Poznanń
2
komentarz 27 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Mi osobiście te szyfry Exx nic nie mówią, nie jestem technikem :)

Pytanie jednak jak w praktyce znasz np. programowanie webowe, czyli html/css/js ? Nie chodzi o egzaminy jakieś zawodowe itp. tylko taka wiedza praktyczna, czy umiesz zakodować jakaś np. typową stronkę one page itp.?
komentarz 27 lipca 2018 przez lukas Początkujący (440 p.)
E14 to jest programowanie, więc tak :) aktualnie jestem w trakcie realizacji własnego projektu (od zera). Znajomość HTML i CSS to nawet bym powiedział, że takie 4/5 może poza jakimiś animacjami, bo nie przepadam aż tak za front-endem i nie lubię bawić się design'em. A tak ogólnie mówiąc o programowaniu to myślę, że solidne podstawy i samą ideę mam opanowaną, jeśli jednak są jakieś problemy to zawsze wujek google wspomoże. Oprócz wcześniej wymienionych znam JS, PHP, C++ i z baz danych SQL.
komentarz 27 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
No to dwie drogi. Albo poszukaj agencji (nawet z buta) pod kątek stronek a'la WP, albo porozglądaj się za jakimś stanowiskiem juniorskim w firmie programistycznej... wiek i brak ukonczonych studiów nie ma w tej branży aż takiego znaczenia.
komentarz 29 lipca 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)

wiek i brak ukonczonych studiów nie ma w tej branży aż takiego znaczenia

ale bardzo duże znaczenie ma okres pracy 
ja szukając pracy w firmach programistycznych często słyszałem

widać potencjał bo mało kto w tym wieku się do nas zgłasza i umie odpowiedzieć na pytania, gdybyś chciał na stałe to bardzo chętnie, ale na ten miesiąc czy dwa nam się nie opłaca, bo zanim programista przestanie przynosić straty mija często ok miesiąc

ostatecznie udało sie w januszsofcie, ale nie narzekam, zawsze to jakieś doświadczenie i udało sie przez przypadek w błędnym modelu biznesowym projektu, dostać fajną stawke godzinową 

z tym że ja też szukałem pracy nie do końca darmowej, żeby jednak troche tych złotówek było

komentarz 29 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Z tym się zgodzę, że zatrudnienie kogoś na 2 miesiące to średni biznes dla firmy, ale z drugiej strony niepotrzebnie ludzie nastawiają się, że muszą to być tylko te dwa miechy... a może praca będzie na prawdę fajna i dobrze płatna, że opłaci się iść na zaoczne :) ? Nigdy nie wiadomo...

A co do:

widać potencjał bo mało kto w tym wieku się do nas zgłasza i umie odpowiedzieć na pytania

to też kwestia jak odpowiada...czasami np. ktoś umie powiedzieć, że do pobierania danych z API użyłby Ajax i Promise, ale już na prośbę omówienia dokładnie XHR czy składni Promise z łapaniem błędów wysiada i nawet potrafi powiedzieć, że do ajax używal tylko jQuery.ajax i słyszał, że metoda ta korzysta z Promise... to oczywiscie tylko przykład, ale sporo się takich zdarza...

komentarz 29 lipca 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
ja myśle że bardziej chodziło o sam wiek
że mało kto w wieku - wtedy 17 lat, potrafi coś powiedzieć na tematy, o których niektóre osoby w wieku dajmy na to 23 lat i w dodatku po studiach, mało słyszały, albo znają tylko sztywne regułki

patrząc z obecnego poziomu wtedy wcale jakoś dużo nie wiedziałem
ale trudno nie zgodzić się z faktem, że taka osoba jest bardziej korzystna dla firmy pod względem wyszkolenia jej na dobrego programiste

tylko no właśnie, do tego potrzeba czasu
zanim regular lub nawet senior zacznie przynosić dochody a nie straty, chwila mija
nie mówiąc już o juniorze który w momencie poznania zespołu i tego jak mniej więcej działa aplikacja którą miałby rozwijać, będzie musiał uciekać bo ma szkołe a na dwa etaty nikt nie będzie pracował

ale za to, całkiem fajną opcją - teraz tak robie
jest praca zdalna na ćwierć etatu
szczególnie dla osób które jeszcze chodzą do szkoły, bo z jednej strony to nie zabiera dużo czasu, z drugiej jest opcja nauki od seniorów... a dodatkowo są pieniądze

problem w tym, że troche trudno znaleźć taką oferte pracy, zazwyczaj programistów szuka sie na pełny etat
1
komentarz 29 lipca 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
potwierdzam, że ciężko jest znaleźć pracodawcę, który przyjmie na praktyki kogoś tylko na miesiąc lub dwa. To jest zwyczajnie nieopłacalne dla niego i ja sama bym się na jego miejscu na to nie zdecydowała. No chyba, że mówimy o osobach powyżej 18 lat i które po takich praktykach pracowałyby nadal chociażby na te 1/4 etapu, co kiedyś tam by się zwróciło.

Pytałam w firmie, w której pracuję (Poznań) o taki staż dla znajomej, która po tym stażu musiałaby wrócić na rok do szkoły i niestety nie zgodzili się właśnie ze względu na to, co wyżej napisałam.

Chociaż w Poznaniu firm IT sporo, więc jednak warto próbować i którąś tam pewnie dasz radę przekonać do siebie. Tylko pamiętaj, że musisz mieć, czym ją przekonać :)
0 głosów
odpowiedź 29 lipca 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
U mnie wyglądało to tak, że przez miesiąc wakacji pracowałem jako "programista" (klepacz kodu) - pierwsza praca
Zapytałem pracodawce czy podpisze praktyki i podpisał

Doświadczenie jakie zdobyłem to głównie kwestie związane z papierami jakie sie podpisuje w pracy - umowa, dane osobowe, rachunki itd
I też zobaczyłem jak to jest pracować z innymi - nauczyłem się podstaw pracy z kontrolą wersji i jak niski poziom mają ludzie po studiach względem ludzi którzy nie mają żadnych papierów, ale uczyli sie sami (nie mówie tylko o sobie, widoczna była przepaść w wiedzy między np kolegą w moim wieku, a panem magistrem zaraz po studiach)

Mimo że w okresie praktyk miałem wakacje, to w zawodzie troche się nauczyłem
Z tego co słyszałem od znajomych -> osoby które nie pracowały w zawodzie typowo pod E12, sporo sie nauczyły, np jak projektować grafike wektorową, albo jak wygląda praca w call center (taki miesiąc nowości)
Osoby które znalazły prace związaną z E12 zazwyczaj nie miały nic nowego, po prostu przepinanie sprzętu i inne tego typu czynności znane z lekcji
Osoby które nie znalazły praktyk, miały je w szkole -> osoby z najmniejszą wiedzą, ale tylko tutaj "pracodawca" rygorystycznie przestrzegał godzin pracy i tego czy na pewno wszyscy robią na 100%, także najsłabsze osoby miały okazje w podszkoleniu sie, w np stawianiu sieci w szkole (w jednym z budynków nie do każdej klasy był dociągnięty kabel z internetem, a szkoła przechodziła na dzienniki internetowe)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 137 wizyt
pytanie zadane 20 października 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Mavannkas Bywalec (2,290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,212 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 153 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez bear Użytkownik (720 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...