• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

dziwny błąd przy przesyłaniu danych w formularzu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
221 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2018 w PHP przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)

Cześć, przychodzę dzisiaj do was z dość dziwnym problemem. Nigdy czegoś takiego nie miałem. Może to po prostu głupota z mojej strony, gdzie nie mogę zobaczyć błędu. Poniżej przesyłam kod.

Kod HTML:
<form action="../functions/editUser.php" method="POST" class="editUserForm">
	<input type="text" class="input" name="Name"  placeholder="Nazwa.." >
	<input type="text" class="input" name="Surname" placeholder="Nazwisko.." >
	<input type="text" class="input" name="Email" placeholder="Email.." >
        <button type="submit"  name="editUser"> zatwierdz </button>
</form>

 

Kod PHP:
<?php

	if(isset($_POST['editUser'])){
		$name = $_POST['Name'];
		$surname = $_POST['Surname'];
		$email = $_POST['Email'];
		
		echo $name."".$surname." ".$email;

	}

?>

Może mi ktoś wytłumaczyć ten dziwny przypadek, dlaczego podczas wywoływania echa, nic się nie pokazuje na podstronie? Pomimo tego, że dane są wpisane w inputy? Wszystkie ścieżki są dobrze ustawione, brak jakichkolwiek błędów. Programuję w tym języku ponad rok i nigdy czegoś takiego nie miałem. Aż wstyd się przyznać.

komentarz 25 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Może po prostu te zmienne nie istnieją? Sprawdź to jakimś issetem. Albo spróbuj zrobić var_dump($_POST)
komentarz 25 lipca 2018 przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)
Dane zostają wyciągnięte z bazy i dynamicznie przydzielanie do input'ów przez AJAX. Czy może się coś w tej sytuacji krzaczyć ? Dodam, iż próbowałem je w jQuery wyciągnąć funkcją val(), aczkolwiek zwracało pusty wynik.
1
komentarz 25 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Um... Jakie dane, jakie inputy, jaki AJAX?
komentarz 25 lipca 2018 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
Dołączam się do pytania :D
komentarz 25 lipca 2018 przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)
Na podstawie pierwszego inputa z góry, pobieram imię z bazy, a następnie za pomocą AJAX/Jquery ustawiam mu value.
1
komentarz 26 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Twój formularz i kod PHP jest ok. Coś musi być źle ze ścieżkami do plików? Spróbuj przenieść plik i uniknąć stosowania ../. (po prostu przenieś go poziom niżej)
komentarz 26 lipca 2018 przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)

Tak jak mówiłem, ścieżka jest dobra. Jeśli uzupełnie DWA inputy, obojętnie jakie, to się wysyłają do funkcji, zaś jeśli są TRZY , nagle wszystko się sypie i tak jakby zmienne się zwaraca . 

Array ( [Name] => [Surname] => [Email] => [editUser] => )

 

komentarz 26 lipca 2018 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
Co to za zapis tablicy i o co znowu chodzi w tym kodzie?
komentarz 26 lipca 2018 przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)
Wywołałem funkcję print_r . Co mam dopowiadać? Wszystko opisałem.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2018 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)
Bo zmienna $_POST['editUser']  nie istnieje. Znacznik button nie posiada atrybutu name.
komentarz 25 lipca 2018 przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)
 <button type="submit"  name="editUser"> 

To co w takim razie posiada? NieEditUser?

0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2018 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
Witam,

W tym kodzie na pewno żadnego błędu nie ma, problem musi leżeć gdzie indziej. Sprawdź czy ścieżka do pliku jest prawidłowa i czy zapisałeś zmiany w pliku. Jeśli wszystko OK, zamiast isseta, wpisz po prostu if($_POST) i sprawdź czy wtedy się to dobrze pokazuje.
komentarz 25 lipca 2018 przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)
Hej,

jeśli chodzi o ścieżkę do pliku, to jest ona dobra. Gdyby była zła, to bym to widział. Wywalając isseta, wtedy już w ogóle nawet var_dump nic nie pokazuje. Pozwolę sobie skopiować wiadomość z góry, bo nie wiem, czy ją czytałeś.

Dane zostają wyciągnięte z bazy i dynamicznie przydzielanie do input'ów przez AJAX. Czy może się coś w tej sytuacji krzaczyć ? Dodam, iż próbowałem je w jQuery wyciągnąć funkcją val(), aczkolwiek zwracało pusty wynik.
komentarz 25 lipca 2018 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
Co znaczy, że wywalając isseta var_dump() nic nie pokazuje? Możesz jaśniej? I jakie to dane wyciagasz z bazy i co to znaczy, że przydzielasz je do inputów?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 269 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2018 w PHP przez fyww Obywatel (1,450 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 417 wizyt
–2 głosów
2 odpowiedzi 181 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2018 w PHP przez edziuszuka Nowicjusz (140 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...