• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początek w programowaniu. Teoria.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
591 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2018 w C i C++ przez Zielony222 Nowicjusz (160 p.)
Cześć. Piszę z dość dziwnym pytaniem, ale dla mnie ważnym. Wybieram się na studia informatyczne. Czytam sporo o programowaniu , podoba mi się to, lecz nie mogę się w tym zagłębić. Obecnie nie mam możliwości (sprzętu), żeby ćwiczyć praktycznie, więc nie chciałbym marnować czasu. Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś stronę, książkę/e-booka o programowaniu krok po kroku od zupełnych podstaw ?

8 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)

 Obawiam się, że czytając samą teorie wiele się nie nauczysz, trzeba pisać kod.

Obecnie nie mam możliwości (sprzętu), żeby ćwiczyć praktycznie, więc nie chciałbym marnować czasu.

Skoro masz dostęp do tego forum to masz też dostęp do kompilatorów online, np ideone. Ja czasem nawet na telefonie coś sprawdzam :D, choć kodzenie na tej klawiaturze jest skrajnie niewygodne. Polecam jeśli tylko masz dostęp do klawiatury :P

Wiele osób chwali kurs MZ.

komentarz 24 lipca 2018 przez Zielony222 Nowicjusz (160 p.)
Już napisałem, ze nie mam możliwości korzystnia :)

Jeśli mógłbyś polecić mi jakiegoś ebooka najlepiej, której mógłby wprowadzić mnie chociaż teoretycznie do programowania, byłbym wdzięczny :)
0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Powiem krótko - bez sprzętu się nie nauczysz i koniec kropka. Niestety, ale taka jest prawda, w programowaniu ważna jest praktyka. Możesz przeczytać 10 książek np. o C++ czy o JS, a jak usiądziesz po nich pierwszy raz do pisania kodu to uwierz mi... możesz mieć problem nawet z poprawnym Hello World.

Także na początek na prawdę pomyśl o sprzęcie i to jak najszybciej, nie musi to być wcale mocny komp, wystarczy nawet jakaś używka za 300-500zł.

A co do książek to przede wszystkim zastanów się jakiego typu programowanie Cię interesuje, aplikacje webowe, desktopowe, obróbka danych itp.? To pozwoli nam dopasować jakieś sensowne pozycje literatury.
komentarz 24 lipca 2018 przez Zielony222 Nowicjusz (160 p.)
Sprzęt będę miał niedługo, lecz do tego czasu nie chce siedzieć bezczynnie. Chce po prostu coś poczytać, żeby wiedzieć to i owo o programowaniu i ogolnie o informatyce. Najlepiej od zera krok po kroku.
komentarz 24 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
A na jakim jesteś etapie jeśli chodzi o wiedzę o IT i umiejętności? Tak zupełnie subiektywnie jakbyś miał siebie ocenić.

Pytam, ponieważ programowanie wymaga pewnego obeznania ogólnie z komputerem, systemem itp. więc nie polecę Ci np. konkretnej ksiażki o JavaScript jeśli sam subiektywnie ocenisz, że możesz mieć duże braki np. w ogólnej obsłudze systemu itp. Chodzi o to, aby dopasować coś dobrego, ani zbyt latwego (nie chcesz chyba wywalić kasy na książkę, która nie wniesie nic nowego do Twojej wiedzy) ani zbyt trudnego (czyli książka, z której na razie niewiele wyniesiesz).
komentarz 24 lipca 2018 przez Zielony222 Nowicjusz (160 p.)
Ogolnie moja wiedza nie jest jakaś super jeśli chodzi o komputery, system itp. Dlatego chciałbym zacząć tak jakby „od zera”
0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2018 przez goramarcin Użytkownik (740 p.)
Cześć

Jeśli chodzi o język C to poleciłbym książki Stephana Praty. Jak dla mnie bardzo dobrze napisane. Fajne przykłady i dobre opisy. I chyba co najlepsze po każdym rozdziale zadania do samodzielnego wykonania.
0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Polecam książkę S.Prata Szkoła programowania Język C++. Co do sprzętu to nawet na telefonie można czy tablecie.
0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

Wstęp do informatyki
Nie jest o programowaniu, ale jak najbardziej o informatyce. Przegląd różnych rzeczy, z którymi spotkasz się na inżynierskich studiach informatycznych. Momentami bardziej przypomina książkę popularnonaukową, ale moim zdaniem dość ciekawa :)

0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2018 przez Jan Machelski Nowicjusz (200 p.)

Książki o programowaniu dobrej nie znam, bo książki tworzone przez nerdów z reguły są słabe, ale mogę polecić dobrą stronę i apkę. (Anglojęzyczną, ale to chyba nie problem.)

 

SoloLearn

0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,590 p.)
STUDIA INFORMATYCZNE-> programowania tam tyle co nic :D więc radze ruszyć z matmą, algorytmiką itd.
–2 głosów
odpowiedź 24 lipca 2018 przez wolfix Użytkownik (860 p.)
Symfonia C++ Grebosza, zmotywuje Cie do programowania.
komentarz 25 lipca 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
nie pisze w c++, ale ciągle słysze że jest mocno przestarzała jak na 2018 rok
z tym że też zależy, czy ktoś sie uczy pod zdawanie egzaminów, czy wartość na rynku konkretnie w c++

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 133 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2023 w Matematyka, fizyka, logika przez JanuszDzbanusz Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 437 wizyt
pytanie zadane 21 września 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez qwert 100 Obywatel (1,250 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 212 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez tokis32tv Początkujący (270 p.)

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,779 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...