Dzień dobry!
Sytuacja następująca:
Chcę stworzyć od zera prostą stronę na PHP (kilka podstron). Dlaczego PHP? Bo PHP ma includy bez których nie mogę żyć i kilka innych bajerków które chce mieć. Problem polega na tym że nigdy nie robiłem nic na PHP-ie i podczas tworzenia struktury napotkałem na mały problem na który nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Otóż, jak prawidłowo zdefiniować ścieżki do plików, załóżmy że mam taką strukturę folderów:
page/
├── index.php
├── config.php
├── dist/
│ ├── css/index.css
│ ├── img/obrazek.png
│ └── index.js
│
├── includes/
│ ├── _footer.php
│ └── _header.php
│
├── pricing/
│ └── index.php
│
├── features/
│ └── index.php
│
└── about/
└── index.php
Chciałbym móc np. w about/index.php zrobic includa do pliku includes/_footer.php w taki sposób:
<?php include PATH '/includes/_footer.php' ?> - gdzie PATH top nazwa jakies zmiennej definiującej ścieżkę do głównego katalogu. Znalazłem kilka podobnych rozwiązań ale nie mam pojęcia które jest prawidłowe i nie wiem jak mogę zdefiniować te zmienne w jakimś głównym pliku żeby nie musieć robić tego w każdym pliku.
Dodatkowo nie wiem jak zdefiniować ścieżki do plików z dista, gdy zrobiłem includa _footera w about/index.php to nie zaczytywało mi index.css Wnioskuję że też trzeba stworzyć odpowiednią scieżkę
Jeżeli ktoś ogarnia PHP to chętnie przyjmę pomoć. Przeszukałem już kilkanaście poradników w sieci i jak widzę że ktoś wklepuje całą ścieżkę do roota servera w includzie to robi mi się nie dobrze.
Jeżeli ktoś ma jakiś template strony który mniej więcej spełnia moje wymagania to będę wdzięczny, znalazłem coś takiego:
https://github.com/banago/simple-php-website
ale oczywiście nie działą na moim serverze, nie wiem w czym problem