• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[mysqli][php] Update dziwnej zmiennej nie działa

Object Storage Arubacloud
0 głosów
203 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2015 w PHP przez benzulli Użytkownik (720 p.)
edycja 3 lipca 2015 przez benzulli
if($_POST['aktualizuj'])
            {
                $tytul = $_POST['title'];
                $opis = $_POST['desc'];
                $ajdii = $_POST['id'];
                
                $zask = "UPDATE products SET title='$tytul', desc='$opis' WHERE id='$ajdii'";
                if($connect->query($zask) === TRUE) echo "OK"; else echo "BLAD";
            }

 

$zapyt = "SELECT * FROM products where id='$ajdi'";
                    if($result2 = @$connect->query($zapyt))
                    {    
                        while($produkt = $result2->fetch_assoc()){
                        $id = $produkt['id'];
                        $title = $produkt['title'];
                        $desc = $produkt['desc'];
                        ?>
                        <form method="post">
                        <input type="text" name="title" value="<?php echo $title; ?>">
                        <input type="text" name="desc" value="<?php echo $desc; ?>">
                        <input type="hidden" name="id" value="<?php echo $id; ?>">
                        <input type="submit" name="aktualizuj">
                        </form>
                        <?php
                        }
                    }

 

Otóż mam problem z tym, że gdy chcę zaktualizować bazę, ta po prostu wywala błąd, w sensie nie aktualizuje się. Problem, wydaje się, jest tylko ze zmienną $opis, gdyż próbowałem np. zmieniać id - szło bez problemu. Dane przechwytywane z formularza, po edycji, są dobre.

To samo, jak np. updtaeuję samą kolumnę title, nie ma żadnego błędu, dopiero jak dołączam desc, wyskakuje.

Proszę nie zwracać uwagi na brak optymalizacji kodu, gdyż świadomie pisałem to na szybko, a optymalizacja w tym przypadku nie jest ważna.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 lipca 2015 przez jeremus Maniak (59,720 p.)
wybrane 3 lipca 2015 przez benzulli
 
Najlepsza
desc to zastrzerzona nazwa użyj jej  w ciapkach - tak   `desc`
komentarz 3 lipca 2015 przez benzulli Użytkownik (720 p.)
Wielkie dzięki!

Że też o tym nie pomyślałem!
+1 głos
odpowiedź 3 lipca 2015 przez Comandeer Guru (601,550 p.)

Bo BŁĘDY SIĘ OBSŁUGUJE: http://php.net/mysqli_error

A błąd jest spowodwany przez nazwę pola desc, które jest słowem kluczowym w MySQL i musi być zescape'owane jako `desc`

 

EDIT: ale mi zapłon padł :D

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 289 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2022 w PHP przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 379 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2015 w PHP przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 174 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...