• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony internetowej

Object Storage Arubacloud
0 głosów
418 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2018 w Nasze projekty przez mgita Nowicjusz (120 p.)
zmienione kategorie 18 lipca 2018 przez Eryk Andrzejewski
Prosze o ocenę strony http://atelierfashion.pl/pl/
komentarz 18 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Masz straszny bałagan w kodzie...wszystko jest jakieś porozwalane... Wciąż mieszasz też kod JS z html... nie lepiej skrypty JS połączyć np. w 1-2 pliki i po prostu zminifikowane wersje dociągnąć na końcu?

To samo z html i pewnie css też (nie sprawdzałem)... daj najlepiej na produkcję wersję zminifikowaną, a kod do oceny np. na GH, bo ten kod strasznie ciężko się analizuje...
komentarz 18 lipca 2018 przez mgita Nowicjusz (120 p.)

@penera, dzięki za odpowiedź

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)

UX:

  • Baner zdecydowanie za duży, przytłacza wszystko
  • Menu zdecydowanie za duże, nie widzę treści muszę scrollować.
  • font w listach zdecydowanie za duży
  • wyszukiwarka, lista opcja zbyt mocno ściśniona
  • Słabo wygląda te najedżenie loga.
  • Kiedy nie znajduje produktu, focus znika i mruga logo.
  • Angielski z polskim nigdy nie jest dobry
  • Nieklikalny koszyk
  • zaloguj nie mieści się w jednym ekranie i jeszcze z boku przez co to jest słabo widoczne
  • Wszędzie arial a tu time-new-roman na panelu do logowania się
  • Ponownie polsko-angielskie nazewnictwo. Nie jest to żadna sklejanka?
  • zamknięcie okna logowania, odświeża stronę. Po co?
  • zmiana waluty odświeża stronę. Można to lepiej zrobić.
  • nie po https. Niedługo może Ci się świecić smutny znaczek ostrzeżenia.
  • Po co taka duża przerwa pod banerem?
  • Można było wybrać lepszą jakość zdjęcia
  • Brak hovera na kategori produktu. Czy to jest zdjęcie??
  • Logo bez wyciętego białego

Sporo białych przestrzeń zbudowanym kodzie.

Dalej nie oceniam z daleka widać, że sklejanka.

0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
<meta name="keywords" content="">

Coś tutaj trzeba wpisać

<link rel="stylesheet" href="http://atelierfashion.pl/themes/theme1464/assets/cache/theme-31e5f03.css" type="text/css" media="all">

Nie musimy korzystać z type="text/css" (mamy HTML5) oraz możemy użyć względnego adresu do pliku css

<script type="text/javascript">

Nie trzeba pisać type="text/javascript"

<main>
      
              

      <header id="header">

Nie wiem czy header może być w mainie, poza tym ten header to trochę nav (bo widzę w kodzie że jest dropdown menu)

<div class="wrapper it_QYYJQAATWHTI header-nav container">
<div class="row it_OUAHNTMYNQKJ ">
<div class="it_OEPXDZNREEJF    col-lg-4  hidden-md-down">

Szczerze? Nie wiem jak generowałeś nazwy tych klas, ale powinny one mówić co robią

 <div class="">

              <input
                class="form-control"
                name="firstname"
                type="text"
                value=""
                                                required        >

1. Klasa diva jest pusta. Poza tym dlaczego required jest tak daleko?

<div class="help-block">
        <ul>
        </ul>
      </div>

Puste elementy są złe semantycznie

<section id="main">

    
      
    

    
      <section id="top-column">

Sekcja w sekcji? Poza tym dlaczego sekcja ma id=main? Mamy od tego specjalny znacznik <main>

<img src="http://atelierfashion.pl/221-home_default/sukienka-szara-boho-kolorowe-fredzle.jpg" alt="" data-full-size-image-url="http://atelierfashion.pl/221-large_default/sukienka-szara-boho-kolorowe-fredzle.jpg">

Dlaczego alt jest pusty?

<footer class="page-footer">
          <!-- Footer content -->
        </footer>
      
    

  </section>


    
  </div>


        
        
      </section>

      <footer id="footer">

Dlaczego footer jest w sekcji? A ta sekcja w jeszcze innej sekcji? I w dodatku dlaczego footer jest pusty?

Poza tym kod jest rozwalony, taby nie wiadomo dlaczego, sekcje, artykuły nic nie wiadomo gdzie się zaczyna a gdzie kończy, brak wcięć, stylujesz po id a powinieneś po klasach no i masa kodu JS, który może zostać przeniesiony do osobnego pliku.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 387 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2019 w HTML i CSS przez Jjjin Użytkownik (850 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 366 wizyt
+1 głos
7 odpowiedzi 898 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...