• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pisanie wtyczek do chrome

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,012 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2018 w JavaScript przez Mebya Użytkownik (700 p.)

Witam,
Zastanawia mnie jak się pisze wtyczki do chrome, przerobiłem sobie ten króciutki poradnik http://designconcept.webdev20.pl/articles/tworzenie-rozszerzen-do-chrome-podstawy.
No i właściwie to nic ciekawego się z niego nie dowiedziałem :) Próbowałem zrobić prostą rzecz samemu ale nie działa.
A więc napisałem linijkę kodu wywołującego kliknięcie loga na jednej ze stron

 $('#site-logo').trigger('click');

Logo ma dokładnie takie ID, no i to nie działa. No i chyba nie powinno bo przecież pliki z tej strony nie są załadowane do wtyczki. 
Zna się ktoś na tym? Odpowiedź na to jak zrobić tą prostą rzecz pewnie bardzo ułatwi mi nauczenie się tego.

komentarz 18 lipca 2018 przez penera Gaduła (4,040 p.)
Znasz angielski?
komentarz 18 lipca 2018 przez Mebya Użytkownik (700 p.)
z czytaniem nie mam większych problemów

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 lipca 2018 przez penera Gaduła (4,040 p.)
edycja 18 lipca 2018 przez penera

Proponuję, żebyś na początek pobrał sobie jakiś przykład wtyczki ze strony googla: TUTAJ
Drugi przykład Page Redder - pozwoli Ci zobaczyć jak odwołać się do treści strony.

Fajnie byłoby gdybyś ogarnął Getting Started Tutorial

Jeżeli chcesz przetrzymywać też jakieś dane - chrome.storage

komentarz 18 lipca 2018 przez Mebya Użytkownik (700 p.)
dzięki, przejrzę sobie
komentarz 18 lipca 2018 przez Mebya Użytkownik (700 p.)

@penera,
Poczytałem troszkę i dalej nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem, wszystko na co się napotkałem, wszystkie te przykładowe wtyczki nie ingerują w strony na których się znajdujesz chyba ze zmiana stylów, te interfejsy kręcą się wokół działania przeglądarki.
Oczywiście dokładnie wszystkiego to nie czytałem tylko tak szybko przeleciałem.
Więc dalej pytanie, jak zrobić żeby wywołać kliknięcie na danym przycisku, przykładowo przycisk "znajdź znajomych" na fb, w jq było by to tak $('#findFriendsNav').trigger('click');
Może trzeba mi pokazać palcem :)

komentarz 19 lipca 2018 przez penera Gaduła (4,040 p.)
edycja 19 lipca 2018 przez penera

wszystkie te przykładowe wtyczki nie ingerują w strony na których się znajdujesz chyba ze zmiana stylów

Zmiana stylów to nie ingerencja w kod?...

 Więc dalej pytanie, jak zrobić żeby wywołać kliknięcie na danym przycisku, 

document.getElementById("findFriendsNav").click();

Przy okazji jesteś pewny, że to ID buttona? "Nav" sugeruje co innego.

 

Może trzeba mi pokazać palcem :)

Osobiście wstydziłbym się tak napisać o sobie. 

komentarz 19 lipca 2018 przez Mebya Użytkownik (700 p.)

Osobiście wstydziłbym się tak napisać o sobie. 

Dlatego nawet nie używam nicku z którym ktoś mógłby mnie skojarzyć :D

Ogólnie to juz sobie poradziłem, dzięki za pomoc, poprzerabiałem troszkę gotowy przykład i robi to co ja chcę. Chociaż musiałem wykorzystać czysty JS tak jak ty wyżej napisałeś, a nie Jquery tak jak ja próbowałem. 

komentarz 15 marca 2019 przez daniel1806 Obywatel (1,780 p.)

@penera, Polecam artykuł pewnej Pani programistki. Po jego lekturze napisanie pierwszej wtyczki do chrome zajęło mi 5 minut :)

 https://kot-zrodlowy.pl/dajsiepoznac2017/javascript/2017/04/08/50-twjs-dodaj-mnie-do-chrome.html

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 233 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2019 w JavaScript przez mknnn221 Początkujący (460 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 226 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2019 w Inne języki przez bergman Obywatel (1,600 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 528 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...