• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed VS code i MinGW.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,324 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2018 w C i C++ przez Hermes Nowicjusz (230 p.)
zamknięte 8 lipca 2018 przez Hermes
Mam mały, tyci, tyci problem. Nie mogę pogodzić Visual Studio Code z MinGW w efekcie czego nie mogę użyć inkludów. Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi :)

PS tak wiem jestem sierotą że nie mogę sobie z tym poradzić, ale dopuśćcie do swoich głów iż nie każdy jest tak wszechstronnie uzdolniony jak wy :)
komentarz zamknięcia: Rozwiązane
1
komentarz 7 lipca 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Rozszerz temat, jaki jest problem?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2018 przez Hermes Nowicjusz (230 p.)
edycja 7 lipca 2018 przez Hermes

 

Chodzo mi dokładnie o to:

1
komentarz 7 lipca 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Na pytanie zadane w komentarzu odpowiadaj także w komentarzu, a nie jako odpowiedź do pytania głównego.

 

Opisz konkretniej problem, bo cholera wie, o co Ci chodzi. Co to znaczy, że "nie możesz użyć includów"? Błędy kompilacji, czy coś innego? Jak kompilujesz projekt?

komentarz 7 lipca 2018 przez Hermes Nowicjusz (230 p.)
Przepraszam za nie umiejętność korzystania z forum. Chodzi o to, że VS code dopiero zainstalowałem i nie mogę programować, bo nie ma tam MinGW, które muszę wgrać do tego programu, ale nie mam pomysłu jak. Gdy napiszę jakiegoś includa to podkreśla mi go na zielono i przenosi do ustawień języka (C++)
komentarz 7 lipca 2018 przez Tnifey Pasjonat (24,190 p.)
też jeszcze przed poranną kawą jak to czytałem to nie wiedziałem co znaczą te słowa, ale przechodząc do pytania to chcesz żeby w vscode był terminal z mingw/kompilować kod c++? użyj jakiegoś rozszerzenia lub wbudowanego terminalu (domyślnie na windows to cmd, ale możesz ustawić powershell/bash/inne takie), ale najpierw zainstaluj sobie normalnie mingw, nie w aplikacji bo aplikacja nie ma nic do tego (, no chyba że nie skonfigurowałeś wtyczki, także skonfiguruj tak jak pokazali, w instrukcji do rozszerzenia) :P

https://marketplace.visualstudio.com

innymi słowy jeśli działa ci w normalnie w konsoli, a nie działa w aplikacji to znaczy że nie skonfigurowałeś (albo źle to zrobiłeś) :)

jeśli nie to wstaw to co ci podkreśla albo cokolwiek co mogło by nam Ci pomóc, bo nie jesteśmy jasnowidzami :P
komentarz 7 lipca 2018 przez Hermes Nowicjusz (230 p.)
Proszę wyżej masz screen błędu.
komentarz 8 lipca 2018 przez sp00ky Obywatel (1,760 p.)

@Hermes,

Tak jak już napisali poprzednicy:

  1. Instalujesz mingw-w64 link
  2. Musisz zainstalować rozszerzenie do vs code link
  3. I odpowiednio skonfigurować pliki z tego co pamiętam c_cpp_properties.json, tasks.json, launch.json link

Jak wszystko zrobisz prawidłowo będziesz mógł kompilować i debugować w vs code.

Osobiście proponuje jednak zainstalować jakieś IDE, na windowsa polecam visual studio lub qt creator.

komentarz 8 lipca 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

@sp00ky, ze screena widać, że ma zainstalowane rozszerzenie do VSC. OP nie napisał, czy zainstalował MinGW, ale zakładam, że tak. Jeśli proponować instalację MinGW, to tylko przez MSYS2.

 

@Hermes, napisz, jakiego rozszerzenia używasz do intellisense.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 515 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 242 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2016 w C i C++ przez Prime_Bull Obywatel (1,820 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 786 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2015 w C i C++ przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...