• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Import bazy danych localhost

Object Storage Arubacloud
0 głosów
632 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2018 w SQL, bazy danych przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
edycja 1 lipca 2018 przez Patrycjerz

Witam, mam zrobioną baze kodów pocztowych. Chciałem to dodać jednorazowo.
Aktualizacja po kolumnie i teraz pytanie
Dlaczego mimo iż podzieliłem plik na dziesięć części i każda ma po ok 500 kb i mimo że nawet spakuje do zip, wyświetla mi przekroczenie czasu. Dodam że używam filezila.
Cześć kodu:

UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Zwarta' WHERE `kppol`.`id` = 25202;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Zalesie' WHERE `kppol`.`id` = 25203;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Zametowska' WHERE `kppol`.`id` = 25204;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Zagórska' WHERE `kppol`.`id` = 25205;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Wiślana' WHERE `kppol`.`id` = 25206;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Wiśniowa' WHERE `kppol`.`id` = 25207;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Wiejska' WHERE `kppol`.`id` = 25208;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Tuwima Juliana' WHERE `kppol`.`id` = 25209;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Tołstoja Lwa' WHERE `kppol`.`id` = 25210;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Szymanowskiego Karola' WHERE `kppol`.`id` = 25211;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Starotarnowicka' WHERE `kppol`.`id` = 25212;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Starowapienna' WHERE `kppol`.`id` = 25213;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Sorychty' WHERE `kppol`.`id` = 25214;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Słomianka' WHERE `kppol`.`id` = 25215;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Skarżyńskiego Bolesława' WHERE `kppol`.`id` = 25216;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Sempołowskiej Stefanii' WHERE `kppol`.`id` = 25217;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Sielanka' WHERE `kppol`.`id` = 25218;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Racławicka' WHERE `kppol`.`id` = 25219;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Pustki' WHERE `kppol`.`id` = 25220;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Przemysłowa' WHERE `kppol`.`id` = 25221;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Powstańców Warszawskich' WHERE `kppol`.`id` = 25222;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Polarna' WHERE `kppol`.`id` = 25223;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Płóciennika' WHERE `kppol`.`id` = 25224;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Pl. Piętnastolecia' WHERE `kppol`.`id` = 25225;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Piaseczna' WHERE `kppol`.`id` = 25226;
UPDATE `kppol` SET `ulica` = 'Paderewskiego Ignacego' WHERE `kppol`.`id` = 25227;
komentarz 1 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Po co te duże litery? + Wstaw kod w bloczek.
komentarz 1 lipca 2018 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Duże litery mają jakieś znaczenie? W jaki bloczek? :)
komentarz 1 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
edycja 1 lipca 2018 przez WireNess

@Mariusz08, te DUŻE LITERY to słowa kluczowe języka MySQL.

 

@Grzegorz Mikinia, w bloczek ułatwiający czytanie kodu przez innych:

Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.

Przycisk code

komentarz 1 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Chodziło mi o duże słowa w temacie - "IMPORT bazy danych LOCALHOST" - po co "IMPORT" i "LOCALHOST" są pisane dużymi literami?
komentarz 1 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

@Mariusz08, Nie zwróciłem zbyt dużej uwagi na tytuł laugh

Miałem prawo się pomylić cheeky

komentarz 1 lipca 2018 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Rozumiem, masz rację niepotrzebnie. Dlaczego skompresowany plik do ZIP który zajmuję bardzo mało miejsca i tak wyświetla przekroczony czas 30 sekund w localhost? O co tu chodzi?
komentarz 1 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Teraz nie mam zbyt wystarczająco czasu aby Ci pomóc, dlatego postaram się Ci pomóc za około godzinę. Niemniej - poszukaj jeszcze rozwiązania na internecie. wink

 

Pzdr.

komentarz 1 lipca 2018 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Ok, jak możesz to napisz jakieś sugestię, bo szukałem odpowiedzi ,aczkolwiek nie udało mi się znaleźć satysfakcjonującej . Pozdr
komentarz 1 lipca 2018 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)

Fatal error: Maximum execution time of 300 seconds exceeded in C:\xampp\phpMyAdmin\libraries\dbi\DBIMysqli.php on line 184

komentarz 1 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Może po prostu zwiększ limit czasu wykonania skryptu?
komentarz 1 lipca 2018 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)

Jak zwiększyć czas wykonania skryptu?  Mam zaznaczoną taką opcję
Zezwól na przerwanie importu w przypadku, gdy skrypt wykryje zbliżający się koniec limitu czasu. (Może to być dobry sposób importu dużych plików, jednakże może on popsuć transakcje.)

komentarz 1 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
W katalogu phpMyAdmin znajduje się zmienna konfiguracyjna, którą można znaleźć w libraries\config.default.phpwywołaniu $cfg['ExecTimeLimit'], co można ustawić na dowolny maksymalny czas wykonania.
1
komentarz 1 lipca 2018 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Muszę jechać, jak wrócę to sprawdzę i napiszę co i jak wstępnie dziękuję :)
komentarz 1 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Cóż, aby się tego pozbyć, musisz ustawić zmienną phpMyadmin na 0, która jest nieograniczona lub dowolną wartość w sekundach, która odpowiada Twoim potrzebom. Lub zawsze możesz użyć CLI (interfejs wiersza poleceń), aby nawet nie dostać takich błędów (dla których chciałbyś rzucić okiem na ten link .

Teraz o błędzie tutaj, po pierwsze na bezpiecznej stronie upewnij się, że ustawiłeś poprawnie parametry PHP, abyś mógł przesłać duże pliki i mógł wykorzystać maksymalny czas wykonania od tego końca. Jeśli nie, ustaw poniżej trzy parametry z pliku php.ini,

  • max_execution_time = 3000000 (Ustaw jak na swoje pytanie)
  • post_max_size = 4096M
  • upload_max_filesize = 4096M

Gdy to zrobisz, wróć do znajdowania pliku konfiguracyjnego phpMyadmin o nazwie "config.default.php". Na XAMPP znajdziesz go w folderze "C: \ xampp \ phpMyAdmin \ libraries". Otwórz plik wywołany config.default.phpi ustawiony: $cfg['ExecTimeLimit'] = 0;

Po skonfigurowaniu uruchom ponownie MySQL i Apache i zaimportuj bazę danych.

 

ŹRÓDŁO: https://stackoverflow.com/questions/22817670/php-maximum-execution-time-when-importing-sql-data-file

 

PS: Nie zwracaj uwagi na "kulawy" polski w tym wpisie, ponieważ z braku czasu użyłem automatycznego tłumaczenie Google'a smiley

2
komentarz 1 lipca 2018 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Nie musisz mi się tłumaczyć z takich rzeczy, nie "przychodzę " żeby kogoś poprawiać, bo nie jestem nauczycielem Polskiego, tylko żeby uzyskać pomocną informacje :)
komentarz 1 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Rozumiem laugh

Jeżeli problem nie zostanie rozwiązany - pisz. Chętnie postaram się pomóc!

1
komentarz 1 lipca 2018 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
/**
 * maximum execution time in seconds (0 for no limit)
 *
 * @global integer $cfg['ExecTimeLimit']
 */
$cfg['ExecTimeLimit'] = 300;

Rozumiem że to 300 muszę zmienić, pytanie tylko na ile ? 

2
komentarz 1 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Możesz na 0 - 0 oznacza bez limitu.
komentarz 1 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Wartość jest podawana w sekundach, więc aby mieć 100%-ową pewność, że nie przekroczysz tego limitu, możesz ustawić na na przykład 30000.

Tak jak napisał mój poprzednik możesz również zmienić na 0 co będzie oznaczało brak limitu.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 lipca 2018 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Dobrze więc, wszystko działa tak jak powinno. Dzięki wam moja praca ruszy znacząco do przodu. Ogólnie przestawiłem tą wartość ustawieniach localhost tak jak powiedział kolega wyżej było 300 ustawiłem na 300000, co do 0-0 nie sprawdzałem, ale póki co nie będzie takiej potrzeby, bo wszystko powinno śmigać.
Temat uważam za zamknięty, wszystkim dziękuję za wskazówki.

Jeszcze jedno pytanie mam, nie wiem czy mogę podpiąć pod ten wątek, lepiej kompresować do rar czy do zip. Zip z tego co mi się wydaje ma dużo mniejszy rozmiar, ale pewnie jest za to dużo bardziej skomplikowany do rozpakowania?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 753 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 855 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2019 w C i C++ przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 164 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2018 w SQL, bazy danych przez Pau Nowicjusz (140 p.)

92,634 zapytań

141,505 odpowiedzi

319,883 komentarzy

62,015 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...