• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie , kodowanie na Mac Os

Object Storage Arubacloud
0 głosów
5,800 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez czarny_charakter Nowicjusz (120 p.)
Witajcie ,

Zwracam sie do was z pytaniem a raczej prośbą o odpowiedzenie na kilka moich wątpliwości :

Chciałem zacząć przygode z światem programowania , skończyłem kierunek mechatroniki i na informatyce używaliśmy Code-block’a lecz nie wiele z tego pamiętam chętnie zaczął bym od poczatku ale jestem posiadaczem Macbooka co wiąze sie z tym ze jest to MacOs i pytanie do was czy jest mozliwosc pisania w codeblock na macOs bo wersja tego programu jest ale jest wiele problemow z normalnym użytkowaniem (chociażby takim jakie pokazywał w swoich filmach na yt pan Zelent)  np nie ma kompilatora ?

Warto programowac na macOS ? Czy warto to robic w code block na tym systemie oraz czy jest moze jakas alternatywa do codeblock na maca .

Bardzo podobaly mi sie poradniki pana Zelenta dlatego najłatwiej byloby zacząć to robic wlasnie w code block od podstaw

moze jest tu ktos kto pomogł by mi skonfigurowac ten progeam na Mac Os ?

Lub podał nazwe jakiejs alternatywy na ten system operacyjny

zaznacze jeszcze tylko ze jestem totalnie zielony w te klocki.g Ale za to pełen zapału .

Pozdrawiam.
komentarz 26 czerwca 2018 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)

Co chcesz programować? Jaka technologia?

Mógłbyś się zdecydować jakiego słowa użyć zamiast się powtarzać (Programowanie, kodowanie; z pytaniem a raczej prośbą o odpowiedzenie) ;).

komentarz 26 czerwca 2018 przez czarny_charakter Nowicjusz (120 p.)
Chcę zacząc od poczatku każdy tutorial na YT

wiec pierwszy odcinek to c++ wiem ze potem dochodzi  php i mysql

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Wybór Code::Blocks jako środowisko dla OSX'a jest pozbawiony jakiegokolwiek sensu. Głównie z prostego powodu. C::B jest zapóźniony w rozwoju jeśli chodzi o wydania binarne dla OSX. Oczywiście jeśli chcesz możesz kompilować ze źródeł tylko ... po co? Wraz z systemem masz dostarczone środowisko IDE o nazwie Xcode. Zawiera wszystko czego potrzebujesz oraz nie wymaga dodatkowego zakupu.

Z systemem masz także dostarczone biblioteki do programowania począwszy od C (bo to pod spodem to system BSD) poprzez C++ (dostępne domyślnie 2 kompilatory: clang i gcc), obj-c, Swift, python, ruby (nie ma sensu wpisywanie całej listy bo jest długa...). Jeśli brakuje Ci języków/środowisk masz dostępny projekt homebrew oraz mac-ports (w uproszczeniu tyle pakietów co i w GNU/Linux a może i więcej :) ). 

Dla OSX mogę polecić z "ogólnych IDE" (oprócz Xcode): QTcreator, Eclipse, NetBeans... Dla poszczególnych języków także jest ich wiele. Co do środowiska pracy dla programisty, OSX jest więcej niż zadowalający.

komentarz 26 czerwca 2018 przez czarny_charakter Nowicjusz (120 p.)
Dzieki za odpowiedź  

Tak o Xcode wiem lecz brakuje mi totalnie podstaw ktore w codeblocku juz mam a na yt nie znalazlem jakichś specjalnie dobrych  poradników choć troszkę  podobnych ( jakościowo ) do kanału Pasja informatyki .

Wiesz moze gdzie czegos takiego szukać nie koniecznie na yt moze to być tutorial w formie blogu .

Pozdrawiam
komentarz 26 czerwca 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
No i co Ci tu odpowiedzieć? Usilnie przekonuję do porzucenia drogi "tutorial, filmiki". Ani się nie nauczysz a jedynie wchłoniesz złe nawyki i będziesz miał "edukacyjne rzeszoto".

Co do Xcode wystarczy prosty wstęp: https://www.youtube.com/watch?v=LX9jS5d2hqM&list=PLH4VH-pCiBTikSBMs1JI3kIq-f_vKVADu

Tu kilka pierwszych filmów wystarczy do tego by zorientować się jak założyć projekt, plik, wywołać kompilację. Poza tym ... angielski. "Nasza języka jest dziwna a tłumacze nieumiom albo umiom różnie" :)

Dalej polecam dobrą książkę. Ale jeśli się uprzesz to i z innych tutoriali będziesz mógł skorzystać.
0 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)

Warto programowac na macOS ? 

powiem tak: nie mam kasy na macOS, i w dupie mam jabłuszko- i to że to APPLE, ale jako Developer powiem tak ... jak bede mial kase to pierwsze co to przechodzę na mac'a Dlaczego?

Bo komfort pracy, środowisko programistyczne ( pakiety, "feature" , udogodnienia itp ) są o niebo większe i lepsze napisałbym "USER FRIENDLY" w stosunku do  windowsa i praca na mac'u jest diametralnie przyjemniejsza i szybsza co z biegiem czasu jest bardzo, ale to bardzo istotne  

komentarz 26 czerwca 2018 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)
Okrojony Unix. Dlaczego po prostu nie użyjesz jakiejś edycji Gnu/Linux? Używanie mac'a miało może sens z 5/6 lat temu kiedy jeszcze naprawdę dobrze dobierali hardware do swojego firmware. Ale z biegiem czasu, to już od dawna nie jest prawdą. Nie polecam wydawanie pieniędzy na mac-book'a, zwłaszcza, że są tylko kompatybilne z innymi urządzeniami od appla.
komentarz 26 czerwca 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
Ja nie jestem programistą C/ ani C++ żeby opłacalo mi się pracować na Gnu/Linuxie.

A co do Javy nie spodziewam się i tutaj już lepiej wypada Windows
komentarz 26 czerwca 2018 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)
Ja też nie, głównie Ruby i JS ostatnio używam do pracy. Jednak środowisko Unixa.. nie ma porównania z Windą C:. Ostatnio próbowałem używać powershell'a, polecam, całkiem oldschool'owe środowisko, nie ma tam nawet wbudowanego edytora tekstu :P. Ale tak na poważnie, nie potrafię sobie wyobrazić przenieść się na środowisko tak średnio wspierane jeżeli chodzi o narzędzia dla developerów.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 474 wizyt
pytanie zadane 27 października 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Maciek Nayko Wiśniew Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 834 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Klaudiusz Piotrowicz Początkujący (270 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 299 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez ProjectMat30 Początkujący (320 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...