• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadania z c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
536 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2018 w C i C++ przez SingerAnia Nowicjusz (140 p.)
Poszukuję kogoś, kto mi wytłumaczy jak zrobić cztery proste zadanka z C++.

Zadania sa z funkcji, a niestety, nie umiem ich zrobic kompletnie.

 

 

1.utwórz funkcję o nazwie pisz wypisującą 100 kolejnych  liczb całkowitych zaczynając od pewnej liczby początkowej. Liczby powinny być oddzielone myślnikami i wypisywane po 10 w linii. Liczba początkowa przekazywana jest funkcji jako parametr.

Wywołaj funkcję pisz w main()

2. utwórz funkcję o nazwie razy zwiększającą wartość pewnej zmiennej całkowitej określoną 10 razy

Nazwa zmiennej jest parametrem i przekazywana jest przez referencję.

Wywołaj funkcję razy w main()

1.utwórz funkcję o nazwie rys rysującą kwadrat  o pewnym boku z pewnego znaku,

np. kwadrat z * o boku 4 wygląda tak:

****

****

****

****

Znak i bok przekazywane są funkcji jako parametry

Wywołaj funkcję rys w main()

2. utwórz funkcję o nazwie wiecej zwiększającą wartość pewnej zmiennej rzeczywistej o podaną rzeczywistą liczbę procent.

Nazwa zmiennej i liczba procent są parametrami. Nazwa zmiennej przekazywana jest przez referencję.

Wywołaj funkcję wiecej  w main()
2
komentarz 7 czerwca 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Ok, a co już sama napisałaś? Pokaż to otrzymasz pomoc.
komentarz 7 czerwca 2018 przez SingerAnia Nowicjusz (140 p.)
Zrobiłam taki programik, ale chyba źle

#include <iostream>

using namespace std;

void pisz (int a)
{
for(int i=a; i<=100+a;i++)
{
cout<<i;
cout<<"-";
    return 0;
}

int main()
{
    cout<<"podaj liczbe"<<endl;
    cin>>a;

}
    return 0;
}
komentarz 7 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
na pierwszy ogień sugeruje ściągnąć jakiś prosty edytor, który zaznaczy Ci błędy proste błędy składniowe w stylu podkreślenia która klamra którą zamyka, bo to masz bardzo rozjechane

wszystkie edytory z których korzystałem podkreślają odpowiadające sobie klamry (codeblocks, notepad++, sublime text, visual studio code)
komentarz 7 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
W czym piszesz kod :P?
komentarz 7 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)

Nazwa zmiennej przekazywana jest przez referencję.

To nie ma sensu :P. Nie istnieje referencja do nazwy zmiennej :D 

komentarz 7 czerwca 2018 przez SingerAnia Nowicjusz (140 p.)
typowe dla mojej nauczycielki :P
komentarz 7 czerwca 2018 przez SingerAnia Nowicjusz (140 p.)
a piszę kod dosłownie w dokumencie tekstowym, bo na sprawdzianie nie możemy korzystać z programów jakichkolwiek -_-
komentarz 7 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Skąd ja to znam :D. Ja miałem jeszcze gorzej. Ile razy to się pisało kod na kartce :D

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 czerwca 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Ok, zacznijmy od tego co sama napisałaś:

#include <iostream>

void pisz(int start_zakresu)
{
    for(int i = start_zakresu; i < (100 + start_zakresu); ++i)
    {
        std::cout << i << "-";
    }
    std::cout << '\n';
}

int main()
{
    int start_zakresu;
    std::cout << "Podaj start zakresu: ";
    std::cin >> start_zakresu;
    pisz(start_zakresu);
}

Raczej chodziło Ci o to. Minimalnie jedynie zmodyfikowałem kod tak aby się kompilował i działał. Porównaj to teraz z pierwotnym i znajdź błędy.

komentarz 7 czerwca 2018 przez SingerAnia Nowicjusz (140 p.)
Chyba rozumiem co zrobiłam źle. Teraz jak o tym myślę, to czy nie lepiej jakbym jednak użyła int zamiast void?
komentarz 7 czerwca 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
NIe. Po co Ci zwracanie czegokolwiek z pisz? void oznacza "nie mam nic do zwrócenia".
0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2018 przez Maciej3206 Użytkownik (570 p.)
Witaj,

ja także jestem początkującym i napisałem kod dla 1. problemu, który nie jest najlepszy, ale być może edukacyjnie trochę Tobie pomoże. Nie wiem w jaki sposób usunąć z końca każdej linii "-". Pozdrawiam i życzę powodzenia

#include <iostream>

using namespace std;

void wypisz ()
{
    int liczba_poczatkowa;
    cin>>liczba_poczatkowa;

    for (int i=1;i<=100;i++)
    {
        cout<<liczba_poczatkowa+i<<"-";
        if (i==10||i==20||i==30||i==40||i==50||i==60||i==70||i==80||i==90||i==100)
        {
            cout<<endl;
        }
    }
}
int main()
{
    wypisz();
}
komentarz 7 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)

To nie do końca zgadza się z wymaganiami zadania:

Liczba początkowa przekazywana jest funkcji jako parametr.

 i to jest bardzo kiepskie:

(i==10||i==20||i==30||i==40||i==50||i==60||i==70||i==80||i==90||i==100)

można to tak zastąpić:

if(i % 10 == 0)

Problem kończenia na - rozwiązujemy ifem, który już jest. Tak ja to widzę:

#include <iostream>
using namespace std;

void wypiszStoKolejnychLiczb(int liczbaStartowa) {
	for (int i = 1; i <= 100; i++) {
		if (i % 10 == 0) {
			std::cout << liczbaStartowa + i - 1 << endl;
		}
		else {
			std::cout << liczbaStartowa + i - 1 << " - ";
		}
	}
}

int main() {
	wypiszStoKolejnychLiczb(5);
	return 0;
}

pętla od 1 do 100 i wypisywanie i - 1, żeby uniknąć problemów na końcu i początku: 0%10 == 0, wiec rąbnie enter na początku i 99%10 !=0 więc na końcu zostawi myslnik.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 268 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2023 w C i C++ przez kwkstein Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 214 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2021 w C i C++ przez Quba Użytkownik (870 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 575 wizyt

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,783 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...