Dzien dobry! :)
Mam pytanie odnośnie jednostek viewpoint o ile można to tak określić... Naczytałem się sporo o tym i pobawiłem formatując tekst... Ale nadal nie jestem pewien czy to rozumiem. Gdyby ktoś mógł mi potwierdzić gdy ustawiam
p{
font-size:10vw;
}
Co to oznacza w praktyce? Że wielkości jednej literki w akapicie będzie wynosić 10% obszaru widocznego w danej przeglądarce? Bo chyba nie do końca... Dalsze pytanie czy jak by tam było 10vh to 10% obszaru względem wysokości? Kolejne pytanie :P a jak to wygląda gdy ustawiam vh i vw za jednym razem? Na jednej stronie to było niby ładnie pokazane... Ale teraz się tym bawiłem u siebie i no jednak chyba nie rozumiem...
Dobra teraz pytanie o vmin i vmax... vmax to tak jakby hmnn
p{
width: 50vmax;
}
No ten parametr mi mówi chyba ze akapit ma zajmować tak jakby 50% szerokości strony a potem <br> i niżej na dół, ale co oznacza vmin? Jak to rozumieć bo wpisując width:100vmin; to akapit zajmuje 50% obszaru widocznego...
No i chyba ostatnie pytanie co z tym z vmin i vmax gdy mówimy o height gdy ustawie height:50vmax; to przeciez bez sensu chyba...
Gdyby ktoś miał dość cierpliwości, aby mi to wytłumaczyć będę bardzo wdzięczny :))) Z góry dziękuję, pozdrawiam cieplutko Michał.