• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początki w IT - oferty pracy dla Juniorów

Object Storage Arubacloud
+27 głosów
1,599 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez nofluffjobs Użytkownik (640 p.)
edycja 24 maja 2018 przez nofluffjobs

Stawiasz pierwsze kroki w IT? 
Specjalnie z myślą o Tobie stworzyliśmy akcję, która pomoże Ci zdobyć pierwsze doświadczenie w branży:

 umożliwiliśmy darmową publikację ogłoszeń na stanowiska juniorskie - obecnie mamy już ponad 250 ofert pracy dla początkujących programistów! 
 stworzyliśmy serię wpisów z poradami na temat wiedzy, rekrutacji i pierwszej pracy w IT 
 przygotowaliśmy konkurs, gdzie możecie zgarnąć PlayStation4 


Czas postawić na młode talenty! 

No Fluff Jobs - wspieramy początkujących programistów! 

 

komentarz 25 maja 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
trochę się Wam front sypnął bo ja mam mimo wszystko scrolla do przesuwania strony w poziomie, chyba że to było celowe :D
komentarz 25 maja 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Ja tam mam tylko scrolla w pionie :P Chyba że na konkretnej rozdzielczości coś nie gra, u mnie jest HD.
komentarz 26 maja 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
edycja 26 maja 2018 przez imklau
Macbook '13 no niestety, ale u mnie nie działa poprawnie :)
komentarz 26 maja 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
To nie wiem, u mnie Lenovo 14" 1600x900 również działa poprawnie, tak jak wczoraj na HD :p Może jakiś cache, próbowałaś CTRL+F5 itp.?
komentarz 26 maja 2018 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)

Potwierdzam rozdzielczość 1366 x 768 jest scroll w poziomie:

 

komentarz 26 maja 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Ok, to mam nadzieję, że No Fluff Jobs widzi i trafi to gdzie trzeba do poprawy ;)
komentarz 26 maja 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
1440x900

też scroll w poziomie
wygląda tak samo jak na screenie z 1366 x 768
komentarz 26 maja 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

@nofluffjobs, U mnie również rozdzielczość 1366 x 768 "tworzy" dolny scroll :/

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 24 maja 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
aaaale super, popieram bardzo!

oby było jak najwięcej ofert :)
0 głosów
odpowiedź 24 maja 2018 przez ForeverFriendzone Dyskutant (7,520 p.)
czy ktokolwiek tutaj z Was używał tego portalu i możesz potwierdzić, że nie ma jakichś haczyków etc. ? :D portal wydaje się zaskakująco dobry, ale jednak opinia ludzi którzy go używali może być cenna.
3
komentarz 24 maja 2018 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
To jest jeden z bardziej legitnych portali do wyszukiwania ofert tylko z programowania.
2
komentarz 25 maja 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

@ForeverFriendzone, Nie ma, ale to tylko portal w którym łatwiej znajdziesz pracodawce nic więcej ... :D a potem to na to samo wyjdzie czy oni twoj CV zaaplikuja czu nie. 

A  z 2 strony to jest pomocne dla rekruterów żeby się z tobą skontaktować 

3
komentarz 25 maja 2018 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Największym plusem tego protalu jest to, że wymaga widełek, a przynajmniej nie spotkałem się na ofertę bez widełek. Dzięki temu łatwo wiedzieć kiedy pójść do szefa o podwyżkę, a kiedy zmienić pracę. Te widełki sa prawdziwe w porównaniu do tego ile mówi, ze powinieneś zarabiać na pracuj.pl i podobnych serwisach.
komentarz 25 maja 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
jako junior raczej NAJMNIEJ istotną sprawą byłoby dla mnie to ile płacą :)  bo branża staje się przesycona i ja od miesiecy słyszę jak to ludzie płaczą że roboty nie mogą znaleźć " no ale znam podstawy mnie sie 4000 nalezy jakie 2000 "
komentarz 25 maja 2018 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Dostałem 4k na start be żadnego doświadczenia komercyjnego, bez chwalenia się dokończonym jakimkolwiek projektem. Język C++. Teraz gdy już trochę mam za sobą troszeczkę doświadczenia dzięki tego typu portalą wiem ile zarabiam w porównaniu do innych programistów i czy to moment, że już się zasiedziałem w jednej firmie ;)
komentarz 3 czerwca 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)

Ludzie płaczą że nie mogą znaleźć pracy 

a jak spojrzysz na grupy na facebooku gdzie ogłaszają że szukają pracy, to 90% ma poziom jak po miesiącu czy dwóch, mimo skończonych studiów 

jeśli masz umiejętności które pozwalają ci być samodzielnym, tworzyć kod którego nie trzeba poprawiać na każdym kroku, znasz troche wzorców i kojarzysz coś z architektury, to według mnie nie powinno być żadnego problemu 

no chyba że celujesz w zdobycie jakiejkolwiek pracy na poziomie zero żeby tylko była i koniec rozwoju

od siebie moge polecić, że najlepiej zbudować dobre portfolio na githubie
wystarczy nawet jeden projekt, ale taki z którego sami będziemy zadowoleni, a nie cokolwiek żeby tylko coś pokazać 
a dalej to już leci, jeśli będziemy interesować się tematem, oglądać konferencje co jakiś czas i w wolnym czasie klepać coś na spokojnie, to nic złego nie powinno się stać 

0 głosów
odpowiedź 24 maja 2018 przez niezalogowany
niestety często pod zwrotem Junior kryje się więcej niż 1 rok doświadczenia. Tylko z pozoru ogłoszenia są dla juniorów, a w rzeczywistości to Junior ma ogarniać wszystko w czym dana firma pracuje... Ciężko się czegoś douczyć pracując codziennie, a zdecydowanie lepiej podjąć pracę i douczać się w czasie pracy.

Szkoda, że pracodawcy nie chcą inwestować w młodych, którzy by chcieli się nauczyć. Nie umiesz Angulara to spadaj. Możesz umieć JavaScript na tip top ale jak Angulara nie umiesz to nie dostaniesz pracy. Śmieszne to jest

Poza tym niuansem bardzo super stronka i cieszę się, że ktoś chce wspierać zarówno pracodawców jak i juniorów we wzajemnym odnajdywaniu się!
3
komentarz 24 maja 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Możesz umieć JavaScript na tip top ale jak Angulara nie umiesz to nie dostaniesz pracy. Śmieszne to jest

Nie zgodzę się z tym... jeśli faktycznie znasz dobrze czysty JS, umiesz poruszać się w różnych bibliotekach i ogólnie ekosystemie JS, znasz choćby podstawy Rect, Vue, Angular itp. to dobra znajomość jakiegoś frameworka nie będzie przeszkodą. Dobrze chwycić ogólnie ideę pracy z komponentami itp. a to czy jest to React czy Angular to nie ma żadnego znaczenia, a przejścia między różnymi technologiami to kwestia paru tygodni i 1-2 apek.

Pytanie tylko o sam JS, bo spotkałem się z opiniami, że niektórzy juniorzy podobno nie wiedzieli nawet co to Promise czy let/const. To tak samo jak z TypeScript - umiesz JS to chwila moment wdrożysz się w TS.

2
komentarz 24 maja 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
Jest też kwestia tego czy chodzi o rok doświadczenia, czy rok doświadczenia komercyjnego

Ja po roku doświadczenia niekomercyjnego z akurat C# (i nie całych 2 latach z ogólnie programowaniem) ogarniałem według mnie całkiem sporo, na takim poziomie że w projekcie w pracy nie miałem problemów z zrozumieniem "jak to działa"

Różnica która dzieli juniora i seniora to przede wszystkim doświadczenie, senior jak już miał jakiś problem to rozwiąże go w moment, a osoba która tego problemu nigdy nie miała, będzie się męczyć godzine
Dochodzi jeszcze znajomość większej ilości bibliotek i elementów wbudowanych w język, ale to jest w sumie oparte o to co napisałem wyżej

Niestety, ale często widze osoby które mimo dużego doświadczenia w latach, mają mały poziom rozwoju
Rzadkością są co prawda przypadki, gdzie ktoś po 3-4 latach ma wiedze jak po miesiącu, ale wystarczy spojrzeć na githuby absolwentów studiów, którzy wystawiają ogłoszenia, że szukają pracy jako junior

Gdzie większości nawet bym nie wziął do open source, ze względu na zbyt niski poziom, nie mówiąc o pracy
Warto się zastanowić nad tym, czy to że tobie wydaje się że masz fajny poziom rzeczywiście oznacza, że taki on jest
Daj jakiś projekt z githuba do oceny na forum i dowiesz się co jest twoim problemem, co poprawić
Jak nie masz => to nic dziwnego że firmy cię ignorują
komentarz 25 maja 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

@ViruS, ja mam 2 lata doświadczenia a nadal uważam się za Juniora.... więc  ziom to nie jest takie proste :) 

komentarz 25 maja 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
I też dochodzi kwestia opłacalności pracownika

Jeśli mają do wyboru kogoś kto ogarnia tylko czystego js

Albo kogoś kto może nie jest super z czystego js, ale za to dobrze radzi sobie z tym czego oni używają -> przez co nie musi się uczyć całego frameworka od zera (zakładamy że pierwsza osoba nie wchodziła do frameworków, tylko opierała sie o czysty, bo to czy umiesz Vue czy Angulara nie robi aż takiej różnicy i nie powinno być kosztownym problemem)

I obaj kosztują podobnie, to firmie bardziej będzie opłacała się druga osoba, bo koszt wdrożenia będzie niższy
Osoba znająca framework jest bardziej przyszłościowa, bo ewentualna zmiana frameworka będzie dużo prostsza niż nauka pierwszego od zera
A jak ktoś zna akurat ten, z którym na co dzień pracuje się w firmie -> to już jest fajnie, bo z kwestii technicznych zostaje do nauki tylko konkretna aplikacja... ewentualnie jakieś wzorce, ale jako juniora akurat ja widze kogoś kto zna najpopularniejsze wzorce i mniej więcej kojarzy architektury (w przypadku backendu -> słyszał że jest takie coś jak MVC, DDD i CQRS, niekoniecznie zna je dobrze, ale wie że takie coś jest i kojarzy mniej więcej na czym to polega)

Tak ja to widzę

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 286 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2019 w Ogłoszenia, zlecenia przez MartynaL. Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 223 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 286 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...