• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

sticky nav, przewijanie strony i pare innych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
188 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2018 w JavaScript przez uszk Użytkownik (630 p.)

Witam, mam parę problemów dotyczących JS'a mianowicie:

1.Czy jest opcja żeby t sticky nav zamiast pojawiać się nagle i dziwnie przesuwając strone miał jakiś efekt typu fadein albo coś w ten deseń.

2. Korzystając z odcinka HTML #4 wgrałem skrypt automatycznego przewijana strony, na początku wszystko grało - ale, gdy wgrałem sticky nava i klikałem "home", żeby mnie przeniosło ładnie i płynnie do strony startowej - nie działało - reszta kategorii ładnie płynnie się przesuwa, prócz home, czyli strony startowej.

3. Tworze pierwszą stronę typu one site page i chciałbym wgrać do niej skrypt, który usuwa scrollbara i przy leciutkim ruchu scrolla na myszce 1 strona zanika i płynnym przejściem otwiera sie strona poniżej (tak jak np. na tej stronie : http://bossstaff.no/ )

Załączam HTML i CSS

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">

	<head>
		<title></title>
		<meta charset="utf-8"/>
		<meta name="description" content=""/>
		<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
		<meta name="keywords" content=""/>
		<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
		<link rel="stylesheet" href="animate.css" type="text/css"/>
		<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700" rel="stylesheet">
		<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Montserrat" rel="stylesheet">
		<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Poiret+One" rel="stylesheet">
		<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.0/jquery.min.js"></script>
		<script src="jquery.scrollTo.min.js"></script>

		<script>

			jQuery(function($)
			{
				//zresetuj scrolla
				$.scrollTo(0);

				$('#link1').click(function() { $.scrollTo($('#Home'), 800); });
				$('#link2').click(function() { $.scrollTo($('#Aboutus'), 500); });
				$('#link3').click(function() { $.scrollTo($('#Domestic'), 500); });
				$('#link4').click(function() { $.scrollTo($('#Exhibitions'), 500); });
				$('#link5').click(function() { $.scrollTo($('#Commercial'), 500); });
				$('#link6').click(function() { $.scrollTo($('#Contact'), 500); });

			}
			);



			$(document).ready(function(){
		    $(".fade").hide(0).delay(500).fadeIn(3000)
				$(".fade2").hide(0).delay(700).fadeIn(5000)
			})

			$(document).ready(function() {
				var NavY = $('nav').offset().top;
				 
				var stickyNav = function(){
				var ScrollY = $(window).scrollTop();
					  
				if (ScrollY > NavY) { 
					$('nav').addClass('.sticky');
				} else {
					$('nav').removeClass('.sticky'); 
				}
				};
				 
				stickyNav();
				 
				$(window).scroll(function() {
					stickyNav();
			});
			});
		</script>
	</head>


	<body>
		<div class="onepage" id="home">
			<nav id="nav" >
				<ol>
					<li><a id="link1" href="#home">Home</a></li>
					<li><a id="link2" href="#Aboutus">About Us</a></li>
					<li><a id="link3" href="#Domestic">Domestic</a></li>
					<li><a id="link4" href="#Exhibitions">Exhibitions</a></li>
					<li><a id="link5" href="#Commercial">Commercial</a></li>
					<li><a id="link6" href="#Contact">Contact</a></li>
				</ol>
			</nav>

				<section id="first">
					<h1  id="kop" class="fade">
						Kope<span class="orange">Ltd</span>
					</h1>
					<h2 id="text" class="fade2">
						Experience the <span class="orange">Power </span> of High quality connection<span class="orange">. </span>
					</h2>
				</section>
			</div>

			<div class="onepage" id="Aboutus">

				<section>
					<h1 class="header2">About Us</h1>
					<div class="text" class="white">Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym.
						 Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki.
						  Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym.
							Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum</div>
				</section>
			</div>

			<div class="onepage" id="Domestic">
				<section>
					<h1 class="header2">Domestic</h1>
					<div class="text2">Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym.
						 Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki.
							Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym.
							Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum</div>

			</div>

			<div class="onepage"  id="Exhibitions">
				<section>
					<h1 class="header2">Exhibitions</h1>
					<div class="text">Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym.
						 Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki.
							Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym.
							Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum</div>
				</section>

			</div>

			<div class="onepage" id="Commercial">
				<section>
					<h1 class="header2">Commercial</h1>
					<div class="text2">Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym.
						 Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki.
							Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym.
							Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum</div>
			</div>

			<div class="onepage" id="Contact">
				<section>
					<h1 class="header2">Contact</h1>
					<div class="text">Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym.
						 Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki.
							Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym.
							Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum</div>
				</section>

			</div>

			<footer>
				2018 
			</footer>

	</body>

</html>
/*margin left: auto;
margin right:auto; daje tekst na środek*/
body,html
{

  margin: 0px !important;
  padding:0px !important;
	background-color:#000000;
  color:white;
  height:100%;
  width:100%;


}

.onepage
{
	color:white;
	width:100%;
  height:100%;
  color:white;
  margin:0;
}

#home
{
	font-family: 'Montserrat', sans-serif;
	width:90vw;
	text-align:center;
	font-size:72px;
  height: :100%;

}
#kop
{
  margin-top:18vh;
  width:99vw;
  margin-left:auto;
  margin-right:auto;
	font-size:144px;
	text-shadow: 5px 5px #1a1a1a;
}

#text
{
	width:65vw;
	margin-left:17vw;
	margin-right:17vw;
	text-shadow: 3px 3px #1a1a1a;
  font-family: 'Montserrat', sans-serif;
  font-weight:400;
  font-size:50px;
}
.orange
{
	color:#ff471a;
}

nav
{
  width:99vw;
  height:10vh;
  background-color:black;
}
ol{
  margin-right:12vw;
  margin-left:12vw;
  list-style-type:none;
  font-size:1.2vw;
  height:8vh;
  line-height:200%;
  display:inline-block;
}

ol a
{
  color: #ffffff;
  text-decoration:none;
  display:block;
}

ol > li
{
  float: left;
  width:10vw;
}

ol > li:hover > a
{
  color:#ff471a
}


.header2
{
  font-family: 'Montserrat', sans-serif;
	font-size:72px;
	width:90vw;
  margin:0;
  padding:15px;

}

#Aboutus
{
  background-color: #ff471a;
}


#Contact
{
  background-color: #ff471a;
}

#Exhibitions
{
  background-color: #ff471a;
}

.text
{
  color:black;
  width:50%;
  height:50vh;
  text-align: justify;
  margin-left:30vw;
  margin-top:15vh;
  font-family: 'Poiret One', cursive;
  font-size:2vw;
  font-weight: bold;
}
.text2
{
  color:white;
  width:50%;
  height:50vh;
  text-align: justify;
  margin-left:30vw;
  margin-top:15vh;
  font-family: 'Poiret One', cursive;
  font-size:2vw;
  font-weight: bold;
}

footer
{
  height:15vh;
  width:99vw;
  background-color: black;
  color:white;
  font-family: 'Montserrat', sans-serif;
  font-size:20px;
  text-align:center;
}

.sticky
{
	position:fixed;
  z-index: 100;
	top:0;
	left:0;
	width:100%;
}

 

Z góry dziękuje za pomoc :)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 maja 2018 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
1. Jest możliwość, możesz użyć CSS (opacity + transition) lub jQ (fadeIn)
2. Nie do końca rozumiem co chcesz osiągnąć. Możesz jaśniej opisać i/lub załączyć stronę demo?
3. Nie jestem pewien czy to aby na pewno dobry pomysł(nie jest to naturalne zachowanie scrolla), ale jest libka, która nazywa się fullPage i się tym zajmuje
komentarz 22 maja 2018 przez uszk Użytkownik (630 p.)
https://streamable.com/fhb8n <- nagranie zjawiska

Chodzi o to, że przejście  z home  jest niedokładne, z innych podstron jest normalne- ładne, ale gdy wracamy znowu do home nie pojawia nam się cała strona.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 212 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 135 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2019 w HTML i CSS przez Rozukee Początkujący (300 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 465 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...