• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Hierarchia klas, dziedziczenie

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
588 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2018 w Java przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)

Witam bardzo proszę o pomoc bo dostałem takie zadanie do zrobienia i w ogóle nie mam pojęcia jak to rozplanować co ma być w jakich klasach jakie kroki zrobić :/ Dałby ktoś rade jakiś plan mi zrobić nakierować jak mam to zrobić bo jestem w kropce. Nawet nie wiem jak zacząć :(( Ma ktoś z was trochę więcej czasu? ;)

komentarz 13 maja 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Mogę na szybko rozpisać coś przykładowego. Pytanie na czym stoisz? Rozumiesz dziedziczenie?
komentarz 13 maja 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)

@Adrian Paź, Dodatkowe pytanie - masz tylko zaprojektować hierarchie klas oraz deklaracje metod czy też to wszystko zaimplementować?

komentarz 13 maja 2018 przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)
Mam zrobić cały funkcjonalny program :(( No znam podstawy dziedziczenia o co chodzi jak wywoływać konstruktory z nadrzędnej ale to w sumie podstawy jak coś to doczytam.. A tak poza tym to (przynajmniej w teorii) powinienem znać wszystkie podstawy. Tylko zupełnie nie wiem jak to sklecić gdzie i jak robić to tworzenie pracowników...w tablicy?? Jak potem tym zarządzać tego nie umiem i tu największy problem
komentarz 13 maja 2018 przez mbabane Szeryf (79,260 p.)

@Adrian Paź,

Jeśli potrzebujesz jakiś dokładniejszych wyjaśnień to w książce:
https://helion.pl/ksiazki/java-podstawy-wydanie-x-cay-s-horstmann,javp10.htm#format/d

jest opisany bardzo podobny przykład do tego co masz zrobić.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 maja 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Klasa Firma

Klasa Pracownik

Klasa Urzędnik extends Pracownik

Klasa Robotnik extends Pracownik

W klasie Pracownik robisz metodę obliczPlace() i robisz override w Urzędnik i Robotnik implementując specyficzne wymagania jakie masz w zadaniu.

W klasie firma tworzysz tablicę typu Pracownik i w niej będziesz umieszczał wszystkich pracowników. Tworzysz także metody odpowiedzialne za dodawanie nowego pracownika (robisz sprawdzenie czy o takim nazwisku już istnieje, a także czy tablica nie osiągnęła 100 rekordów). Ogólnie wymagania jakie masz w drugim akapicie są do zaimplementowania w klasie Firma
To już coś :) Najgorszy problem będzie z tymi metodami na dodawanie i zwalnianie pracownika no i na wyświetlenie odpowiedniego (muszę przeszukiwać całą tablice po kolei bo na kolekcjach(listy) nie da się tego zrobic nie?) NO i musze doczytać jak zroić taką specyficzną tablice i jak do niej dodawać elementy :P
komentarz 13 maja 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Na kolekcjach (List) to właśnie powinieneś to zrobić, natomiast w poleceniu masz trochę smutnawo użycie tablicy.
komentarz 13 maja 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Więc możesz albo jednak używać listy. Wtedy masz eleganckie metody typu add(), remove() itd i indeksy same ci się przesuwają. Albo jeżeli faktycznie masz zakaz używania listy w tym zadaniu, to możesz stworzyć własną klasę która będzie się zachowywała jak arrayLista np.

Czyli tworzysz wtedy klasę która ma za pole tablicę i dopisujesz metody typu add i remove i odpowiednio je implementujesz. (add jest proste bo w zadaniu masz olać kolejność, ale np przy remove należałoby wywalić w z kolekcji dany rekord i przesunąć pozostałe o jedno miejsce)
Tutaj nie ma to najmniejszego znaczenia kolekcji jeszcze nawet nie było więc tym bardziej moge :D

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 130 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 679 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 496 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2016 w C i C++ przez hirek Nowicjusz (120 p.)

93,187 zapytań

142,203 odpowiedzi

322,023 komentarzy

62,513 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 2581p. - dia-Chann
  2. 2537p. - Łukasz Piwowar
  3. 2528p. - Łukasz Eckert
  4. 2514p. - CC PL
  5. 2445p. - Łukasz Siedlecki
  6. 2443p. - rucin93
  7. 2252p. - Tomasz Bielak
  8. 2201p. - Michal Drewniak
  9. 2156p. - Marcin Putra
  10. 2152p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 2105p. - Mikbac
  12. 1941p. - Anonim 3619784
  13. 1733p. - rafalszastok
  14. 1480p. - Michał Telesz
  15. 1469p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...