• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

java problem z tablicami

Object Storage Arubacloud
0 głosów
427 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2018 w Java przez RavenTheReaper Początkujący (280 p.)
mam problem zacząłem uczyć się javy i nie umiem rozwiązać jednego zadania pomoże ktoś (będę wdzięczny za kod)

Napisz program wczytujący do tablicy n liczb całkowitych. Program powinien wyświetlić wszystkie wprowadzone liczby, następnie w kolejnej linii wyświetlić ich kwadraty, w kolejnej zaś ich sześciany. np. dla n = 4 3, 5, 2, 8 9, 25, 4, 64 27, 125, 8, 512
komentarz 13 maja 2018 przez plucins Stary wyjadacz (11,110 p.)
przeniesione 13 maja 2018 przez Patrycjerz
pokaż co już zrobiłeś to pomogę
komentarz 13 maja 2018 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Ale z czym masz problem? To aż grzech podać ci na tacy kod do tak prostego zadania.
komentarz 13 maja 2018 przez RavenTheReaper Początkujący (280 p.)
edycja 13 maja 2018 przez Patrycjerz

@plucins, więc tak wiem jak deklarować tablice,dodawać pętle żeby to odczytało ale nie wiem jak zrobić żeby wypisać jeszcze dodatkowo potęgę i sześcian (wiem ze to mnożenie ale nie wiem jak dodać do kodu <wiem że muszę zrobić kolejne pętle ale nie działa może źle je robię >)

{
    int tab[] = new int[4];  
    tab[0]=6;
    tab[1]=3;
    tab[2]=5;  
    tab[3]=7;              
      
    for(int i=0; i< tab.length; i++)
    {
        System.out.println(+tab[i]);
    }
}
komentarz 13 maja 2018 przez Qwerty96 Stary wyjadacz (13,580 p.)
To pokaż jak próbowałeś robić te kolejne pętle.
komentarz 13 maja 2018 przez RavenTheReaper Początkujący (280 p.)
edycja 13 maja 2018 przez Patrycjerz

próbowałem tak :

for(int i=0; i< tab.length; i*=i)
{
    System.out.println(i);
}

ale wyszła nieskończona pętla (logiczne jak mnożę 0*0)

albo tak:

for(int i=0; i< tab.length; i++)
{
    i*=i;
    System.out.println(i);
}

ale to też nie działa :/

komentarz 13 maja 2018 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Kod dodajemy w ten sposób. Już raz poprawiłem twój komentarz. Czy tak trudno to zauważyć?

komentarz 13 maja 2018 przez RavenTheReaper Początkujący (280 p.)
edycja 13 maja 2018 przez Patrycjerz
no tak,dopiero co założyłem konto i nie zwróciłem uwagi
komentarz 13 maja 2018 przez Qwerty96 Stary wyjadacz (13,580 p.)

Masz wyświetlać kwadraty i sześciany liczb z tablicy. W tych pętlach, które pokazałeś to co wyświetlasz nie ma nic wspólnego z tablicą.

komentarz 13 maja 2018 przez RavenTheReaper Początkujący (280 p.)
no i właśnie tu jest mój problem,nie mogłem nigdzie znaleźć informacji jak to powinienem zrobić

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 maja 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Może to tylko moje zdanie, ale tłumaczenie tak podstawowych problemów to przesada. Idę o zakład, że na pierwszym lepszym tutorialu javy będzie rozwiązane i omówione coś identycznego albo bardzo podobnego. Postaraj się trochę sam zanim zadasz pytanie, albo jeśli faktycznie masz problem to napisz dokładniej z czym a nie proś o gotowe rozwiązanie bez wyszczególnienia czego nie rozumiesz.
komentarz 13 maja 2018 przez RavenTheReaper Początkujący (280 p.)
nie pisał bym jeśli bym nie szukał,jestem w technikum właśnie zaczynamy się z tym bawić,jeśli znasz jakiś poradnik w którym wytłumaczone jest podobne zadanie to chętnie zobaczę link,każdy jest taki sprytny żeby tylko pouczać,nikt ci nie kazał tego czytać czy odpowiadać,myślałem ze na forum ktoś to umie wytłumaczyć ale widzę że chyba tylko tracę czas,dzięki za pomoc wielki panie programisto
komentarz 13 maja 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Takie znalazłem, może się przydadzą:
wczytywanie liczb z klawiatury - http://podstawyprogramowania.pl/java/przyklady/java-wczytywanie-wyswietlanie-danych/
tablice - http://www.samouczekprogramisty.pl/tablice-w-jezyku-java/
petle i tablice - http://podstawyprogramowania.pl/java/przyklady/java-tablice/

Rzuciłem okiem i wyglądają ok.
1
komentarz 13 maja 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

@RafalS, a ja sie tu zgadzam... internet i szukanie nie boli 

komentarz 13 maja 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Myślę, że z tych kodów które wrzuciłem spokojnie złożysz to co chcesz osiągnąć. Co do kwadratów i sześcianów. tab[0]*tab[0] - kwadrat pierwszego elementu tablicy, tab[0]*tab[0]*tab[0] - sześcian pierwszego elementu tablicy.
+1 głos
odpowiedź 13 maja 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Prosta sprawa. Do wypisania wszystkich elementów potrzebujesz przejścia po wszystkich elementach tablicy i każdy wyświetlasz (System.out.println(tab[i])). (Jedna pętla for)

Do wypisania wszystkich kwadratów potrzebujesz tej samej pętli (napisz ją drugi raz). Tym razem zamiast wypisywać tab[i] wypisz tab[i] * tab[i]. (kwadrat)

Do wypisania wszystkich sześcianów również potrzebujesz tej samej pętli (napisz ją trzeci raz). Tym razem wypisz tab[i]*tab[i]*tab[i].

Jak już sobie spojrzysz na tak napisany kod, to pomyśl o jego optymalizacji. Powodzenia :)

I się tak nie irytuj na innych. Tutaj są ludzie o dobrych sercach skłonnych do pomocy w nauce, natomiast proszenie o gotowy kod (odwalanie całej roboty za ciebie) jest słabym pomysłem.
komentarz 13 maja 2018 przez RavenTheReaper Początkujący (280 p.)
no i to ja nazywam dobrą odpowiedzią wielkie dzięki teraz w końcu wiem jak to zrobić
komentarz 13 maja 2018 przez RavenTheReaper Początkujący (280 p.)
nie chodziło mi o to żeby ktoś zrobił za mnie,tylko po prostu chciałem mieć jakiś wzór w jaki sposób to się robi,albo żeby mi ktoś to wytłumaczył
komentarz 13 maja 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Widocznie ludzie źle cię zrozumieli czytając "będę wdzięczny za kod", albo wyraziłeś się nieprecyzyjnie.

Grunt, że udało się tobie pomóc. ;)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 82 wizyt
pytanie zadane 16 października 2020 w C i C++ przez Kucharek Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 204 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2020 w C i C++ przez michhal1 Początkujący (270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 248 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2017 w C i C++ przez naryans Nowicjusz (140 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...