• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Alternatywa dla znacznika <span>

Cloud VPS
0 głosów
286 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2018 w HTML i CSS przez Fellowgranate Nowicjusz (120 p.)

Witam!

Od niedawna uczę się HTML wraz z CSS i poznałem już niektóre podstawy. Piszę teraz dla siebie małe kompendium wiedzy w formie strony www. Niektóre znaczniki które są dla mnie istotne chciałem sobie odpowiednio wystylizować, tak żeby łatwiej rzucały się w oczy. Użyłem do tego celu znaczników <span> w środku paragrafu. Wygląda, to tak:

<p>
  Warto też wspomnieć o znacznikach

<span style="background-color:red;"><span style="font-family:consolas;">&lt;</span><span style="color:white;font-family:consolas;">abbr</span><span style="font-family:consolas;">&gt;</span></span>

<span style="background-color:#4db8ff;"><span style="color:#ffcc00;font-family:consolas;">&lt;</span><span style="font-family:consolas;">samp</span><span style="color:#ffcc00;font-family:consolas;">&gt;</span></span>

<span style="background-color:#ffcc99;"><span style="color:#ff00ff;font-family:consolas;">&lt;</span><span style="color:#0066ff;font-family:consolas;">cite</span><span style="color:#ff00ff;font-family:consolas;">&gt;</span></span>

<span style="background-color:#006600;"><span style="color:#99e6ff;font-family:consolas;">&lt;</span><span style="color:#66ff33;font-family:consolas;">kbd</span><span style="color:#99e6ff;font-family:consolas;">&gt;</span></span>
    itp. Każdy z nich w podobny sposób manipuluje tekstem.
</p>

Moje pytanie. Czy jest jakiś lepszy sposób, aby te fragmenty wyglądały tak, a nie inaczej? W sensie - czy jest jakiś sposób, żeby mój kod był bardziej zwięzły i przejrzysty? Z góry dziękuje za odpowiedź.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 marca 2018 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
Stylowanie w osobnym pliku ?
komentarz 28 marca 2018 przez Fellowgranate Nowicjusz (120 p.)
Faktycznie! Dzięki
+1 głos
odpowiedź 28 marca 2018 przez Comandeer Guru (607,060 p.)

Oprócz stylowania przy pomocy klas i wywalenia CSS-a do osobnego pliku, warto zauważyć, że w tym wypadku najlepiej byłoby użyć znacznika code, nie zaś span.

0 głosów
odpowiedź 28 marca 2018 przez MarcinzNS Użytkownik (570 p.)
Witam

Proponuje do każdego znacznika span dopisać klasę i wystylizować ją w oddzielnym pliku:
<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css" />

lub pomiędzy znacznikami <style>...</style>
0 głosów
odpowiedź 28 marca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
A dlaczego nie przerzucisz do klasy?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 403 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2020 w HTML i CSS przez Hardwell Dyskutant (9,020 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 174 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2018 w HTML i CSS przez Przemysław Obywatel (1,510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 456 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2017 w HTML i CSS przez maciek77 Użytkownik (820 p.)

93,467 zapytań

142,460 odpowiedzi

322,734 komentarzy

62,847 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...