• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

odpowiednik dynamic web project w intellij

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,989 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2018 w Java przez 87kelthuzad Obywatel (1,270 p.)

Witam zacząłem się uczyć spring z udemy. Ale na kursie osoba prowadząca korzysta z eclipsa a jak mam intellij idea ultimate. I prowadzący stworzył dynamic web project. Później dodał do katalogu WebContent -> WEB-INF -> lib aż 60 coś plików *.jar w pobranych paczek spring-framework-5.0.2.RELEASE oraz solution-code-spring-mvc-config0files. I na koniec dodał takie pliki *.xml 

web.xml
 

<web-app xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://xmlns.jcp.org/xml/ns/javaee" xsi:schemaLocation="http://xmlns.jcp.org/xml/ns/javaee http://xmlns.jcp.org/xml/ns/javaee/web-app_3_1.xsd" id="WebApp_ID" version="3.1">
<display-name>spring-mvc-demo</display-name>
<!--  Spring MVC Configs  -->
<!--  Step 1: Configure Spring MVC Dispatcher Servlet  -->
<servlet>
<servlet-name>dispatcher</servlet-name>
<servlet-class>org.springframework.web.servlet.DispatcherServlet</servlet-class>
<init-param>
<param-name>contextConfigLocation</param-name>
<param-value>/WEB-INF/spring-mvc-demo-servlet.xml</param-value>
</init-param>
<load-on-startup>1</load-on-startup>
</servlet>
<!--
 Step 2: Set up URL mapping for Spring MVC Dispatcher Servlet 
-->
<servlet-mapping>
<servlet-name>dispatcher</servlet-name>
<url-pattern>/</url-pattern>
</servlet-mapping>
</web-app>

oraz spring-mvc-demo-servlet.xml
 

<beans xmlns="http://www.springframework.org/schema/beans" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:context="http://www.springframework.org/schema/context" xmlns:mvc="http://www.springframework.org/schema/mvc" xsi:schemaLocation=" http://www.springframework.org/schema/beans http://www.springframework.org/schema/beans/spring-beans.xsd http://www.springframework.org/schema/context http://www.springframework.org/schema/context/spring-context.xsd http://www.springframework.org/schema/mvc http://www.springframework.org/schema/mvc/spring-mvc.xsd">
<!--  Step 3: Add support for component scanning  -->
<context:component-scan base-package="com.luv2code.springdemo"/>
<!--
 Step 4: Add support for conversion, formatting and validation support 
-->
<mvc:annotation-driven/>
<!--  Step 5: Define Spring MVC view resolver  -->
<bean class="org.springframework.web.servlet.view.InternalResourceViewResolver">
<property name="prefix" value="/WEB-INF/view/"/>
<property name="suffix" value=".jsp"/>
</bean>
</beans>

I mam problem w intellij ultimate jest pełno różnych spring mvc też jest ale jak odpalam projekt nie zgadzają mi się foldery i mam tylko 4 pliki *.jar w lib (który znajduje się w innym katalogu). Sam układ katalogu też mam inny. Próbowałem kilku opcji ale żadna się nie wydaje taka sama. I tu moje pytanie czy ktoś wie jak utworzyć podobny projekt w intellij? 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 marca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
edycja 21 marca 2018 przez mbabane

Co to konkretnie za kurs bo widzę xml, a w springu aktualnie odchodzi się od używania xml'a, więc jeśli cały kurs jest oparty o xml, to lepiej poszukaj innego, a tego sobie przerób później w celu uzupełnienia wiedzy o xml (bo być może się przyda).

Według mnie najlepiej jest zrobić prosty projekt mavenowy, lub gradlowy i samemu potworzyć odpowiednie katalogi. Tak wygląda struktura prostego springa mvc:

https://imgur.com/a/ya1b1

Dodatkowo musisz pamiętać aby aplikacje uruchamiać przy pomocy Apache Tomcat'a. Aby to zrobić do pliku z zależnościami mavena lub gradla, trzeba dodać plugin war. W gradle robi się to po przez dodanie linii:

apply plugin: 'war'

A server Apache Tomcat dodaje się tak:

https://imgur.com/a/ya1b1

(Ze skroluj w dół i klikaj tak jak kolejność screenów).

W tym kroku:
https://i.imgur.com/vwIxYoL.png

kliknij po prostu w przycisk "..." przy inpucie Tomcat Home i wskaż lokalizację Apache Tomcat (aha być może u Ciebie będzie trzeba kliknąć najpierw zielony plusik, bo u mnie, mimo że usunąłem wszystko by powtórzyć to, to IntelliJ i tak to zapamiętał).

A w
https://i.imgur.com/5bKC7Th.png
kliknij w zielony plusik z prawej strony i wybierz Artifcat...

komentarz 21 marca 2018 przez Tomasz90 Nałogowiec (25,140 p.)
Jeszcze szybciej jak utworzy nowy projekt w IntelliJ IDEA i wybierze Spring Intializr lub wejdzie na start.spring.io i zrobi to samo.

A co do odpowiednika tego Dynamic Web Project z Eclipse'a to trzeba Java Enterprise wybrać z tej listy po lewej przy tworzeniu projektu i potem Web Application.
komentarz 21 marca 2018 przez 87kelthuzad Obywatel (1,270 p.)

@mbabane,

Ok mam kilka pytań

Napisałeś że mam użyć maven (Ten gość od kursu dodawał do katalogu lib pliki jar "spring framework + spring mvc" ) a tobie chodzi bym na stronie maven repository odnalazł odpowiednie paczki i pododawał do pom.xml -> dependency spring fremawork i mvc. I maven sam sobie wszystko pobierze?

To teraz jako początkowy w temacie co powinienem dodać do mevena jak chce robić web application czy mvc i spring framework wystarczą.

Popatrzyłem sobie na stronce maven repository i okazało się ze ten prowadzący napisał sobie spring framework ale tak naprawdę jest to spring core(Tak mi się wydaje popatrzyłem na wersje)?

I mam jeszcze pytanko do serwera tomcat. Tak jak napisałeś bym w Deployment -> dodał plusikiem artifac ale nie mam żądnej listy tylko sam dodaję mi coś takiego <nazwa_projektu>:war exploded czy tak ma być.

I co do samego kursu nie wiem czy o to chodzi ale prowadzący pokazał 3 możliwości na implementacje bean 2 właśnie w plikach xml a trzecie jako klasę w projekcie i tam były wszystkie bean i ich konfiguracja. Czy o ten sposób (trzeci sposób) wam chodzi by go używać zamiast xml w spring? 

komentarz 21 marca 2018 przez 87kelthuzad Obywatel (1,270 p.)

@mbabane,

A mam pytanko a ten kurs wydaje się wam sensowny https://javastart.pl/enrol/index.php?id=12 

komentarz 21 marca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
edycja 21 marca 2018 przez mbabane

Dokładnie tak maven, czy gradle sobie sam ściągnie i doda do projektu to co trzeba. Prowadzący robił to po prostu ręcznie.

Często działam tak, że uruchamiam program, jak wywali jakiś wyjątek typu NoClassFound, to google i przeważnie na stacku jest wszystko, ale spring ma też to do siebie, że wyrzucony wyjątek jest bardzo dobrze opisany w konsoli i po przeglądnięciu od razu wie się co trzeba dodać/poprawić, bez szukania w google.

Spring-context, to jest podstawa, to dzięki temu można tworzyć tzw. beany.

link do mvn repo:
https://mvnrepository.com/artifact/org.springframework/spring-context

Mavena prawie nie używam więc napiszę Ci co mam w gradle (do mvn'a będzie się to dodawać bardzo analogicznie),:

version '1.0-SNAPSHOT'

apply plugin: 'java'
apply plugin: 'war'

sourceCompatibility = 1.8

repositories {
    mavenCentral()
}

dependencies {
    compile group: 'org.springframework', name: 'spring-context', version: '4.3.14.RELEASE'
    compile group: 'org.springframework', name: 'spring-webmvc', version: '4.3.14.RELEASE'
    compile group: 'org.springframework', name: 'spring-web', version: '4.3.14.RELEASE'

    compile group: 'javax.servlet', name: 'javax.servlet-api', version: '3.1.0'
    compile group: 'javax.servlet.jsp', name: 'javax.servlet.jsp-api', version: '2.3.1'
    compile group: 'javax.el', name: 'javax.el-api', version: '3.0.0'
    compile group: 'javax.servlet', name: 'jstl', version: '1.2'
}

(Przed tym wszystkim jest jeszcze jedna linia: group: 'groupId-nadany-w-kreatorze-tworzenia-projektu' )

Oczywiście wybierz wersje springow jaka jest Ci potrzeba. Możliwe, że nie wszystkie zależności będą Ci potrzebne.

I mam jeszcze pytanko do serwera tomcat. Tak jak napisałeś bym w Deployment -> dodał plusikiem artifac ale nie mam żądnej listy tylko sam dodaję mi coś takiego <nazwa_projektu>:war exploded czy tak ma być.

Wydaje mi się, że to może być przez to że nie miałeś pluginu 'war' w pom.xml. 

 

I co do samego kursu nie wiem czy o to chodzi ale prowadzący pokazał 3 możliwości na implementacje bean 2 właśnie w plikach xml a trzecie jako klasę w projekcie i tam były wszystkie bean i ich konfiguracja. Czy o ten sposób (trzeci sposób) wam chodzi by go używać zamiast xml w spring?

Tak, dokładnie, chodzi o ten 3 sposób, więc jeśli dalsze lekcję będą oparte o ten sposób to śmiało kontynuuj kurs.

Nie mam konta na tym javastart, a strona tego wymaga podczas przekierowania.

 

komentarz 22 marca 2018 przez 87kelthuzad Obywatel (1,270 p.)

 

Spring jest obecnie najpopularniejszym frameworkiem do tworzenia aplikacji w języku Java. W ramach tego kursu poznasz jego najważniejsze składowe oraz nauczysz się jak stworzyć aplikacje wykorzystujące Springa i Angular JS. Skupimy się na aktualnej, czwartej wersji Springa, ale kurs zostanie także zaktualizowany po pojawieniu się wersji 5.

Kupując ten kurs otrzymasz gratis 4 miesięczną licencję na środowisko IntelliJ IDEA Ultimate (szczegóły).

W ramach kursu omówione zostaną moduły takie jak:

  • Spring Context (wstrzykiwanie zalezności)
  • Spring AOP (programowanie aspektowe)
  • JPA w Springu (mapowanie obiektowo relacyjne z wykorzystaniem Hibernate)
  • Spring Data (dostęp do danych ze Springa)
  • Spring MVC + Thymeleaf (tworzenie aplikacji webowych)
  • Spring MVC REST i Spring Data REST - udostępnianie danych w modelu REST
  • Spring Security - zabezpieczanie aplikacji
  • Bean Validation (walidacja danych na różnych poziomach)
  • Spring Boot do ułatwionej konfiguracji

oprócz tego:

  • Maven
  • serwer Tomcat
  • proces ciągłej integracji z wykorzystaniem Gita i Jenkinsa
  • Javascript, Bower
  • AngularJS
  • administracja i wdrażanie aplikacji na serwerze VPS

Głównym środowiskiem wykorzystywanym w kursie jest Spring Tools Suite (eclipse), jednak pokażemy także jak wykorzystać IntelliJ IDEA (wymagana wersja płatna - Ultimate).

W celu najlepszego zrozumienia kursu wymagana jest dobra znajomość zagadnień związanych z programowaniem obiektowym w języku Java oraz podstawowa znajomość tworzeniem aplikacji webowych w tym języku. Nie powinny Ci być obce takie pojęcia takie jak Servlet, JSP, HTTP, Tomcat. Wymagana jest także podstawowa umiejętność pracy z bazami danych (SQL i JDBC),

Jeżeli wcześniej nie miałeś styczności z aplikacjami internetowymi tworzonymi w języku Java, zalecamy przerobić w pierwszym kroku nasz kurs wprowadzający do technologii JavaEE nie będziemy wracali do tematów w nim zawartych.

 

FAQ

Dlaczego w kursie wykorzystujecie Spring Tool Suite (eclipse), a nie IntelliJ IDEA.
STS jest oficjalnym i w pełni darmowym środowiskiem udostępnianym przez twórców Springa - firmę Pivotal. IntelliJ IDEA posiada wsparcie dla Springa wyłącznie w wersji Ultimate, której koszt to minimum 150€ rocznie. W kursie pokazujemy jednak też jak wykorzystać IntelliJ. Ultimate. Ponieważ projekty tworzone są z wykorzystaniem Mavena, to środowisko z którego korzystasz ma drugorzędne znaczenie.

Czy w kursie jest konfiguracja XML?
Nie. To nie jest kurs historii, tylko kurs najnowszej wersji Springa. 99% przykładów oparta jest o konfigurację Java, adnotacje oraz alternatywę w postaci Spring Boota. Konfiguracja XML wykorzystywana jest wyłącznie tam gdzie to jedyne rozwiązanie - np. w Mavenie.

Czy po ukończeniu kursu otrzymam certyfikat?
Na chwilę obecną w kursie nie ma systemu certyfikacji. Z czasem pojawi się egzamin, po którego zaliczeniu będzie można otrzymać certyfikat w formie elektronicznej.

Czy dostęp do kursu jest bezterminowy?
Dostęp do wszystkich kursów JavaStart wykupywany jest na okres jednego roku.

Gdzie znajdę listę zagadnień omawianych w kursie?
Lista aktualizowana na bieżąco

(ostatnia aktualizacja kursu 02.2017)

 

Ten kurs wymaga opłaty

Koszt: PLN 100,00

komentarz 22 marca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Cóż, kurs wydaje się przystępny, zawiera wszystkie podstwowe zagadnienia. Wersja 4.3 jest aktualnie najpopularniejsza, według mvn repo:
https://mvnrepository.com/artifact/org.springframework/spring-context

Dodatkowo jest coś o wdrażaniu, oraz o serwerze tomcat, gdzie nawet w książkach tego czasem brakuje. Według tej oferty raczej warto, ale oferty takie też mają być - kuszące.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 48 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 196 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2017 w Java przez plkpiotr Stary wyjadacz (12,420 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 389 wizyt
pytanie zadane 5 października 2020 w Java przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)

92,575 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...