• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Aktywowanie zaznaczonego fragmentu kodu [JS]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
159 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2018 w JavaScript przez Oskar Szkurłat Bywalec (2,780 p.)

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy istnieje taka opcja, że tworze "bloczek" kodu, a potem jedną komendą jestem w stanie wykonać ten bloczek w innym miejscu tej samej funkcji?

Tzn. Mam np spory kod, nazywam go np Bloczek{ (...) }:

Bloczek{ (...) }

run Bloczek()

a żeby go nie kopiować na nowo, chce wywołać w dalszej części używając jakiejś komendy typu run Bloczek(). Zapewne chodzi o stworzenie funkcji? i wywołanie samej funkcji? W jaki sposób tego dokonać? 

 

Z góry dziękuję :)

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 15 marca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 15 marca 2018 przez Oskar Szkurłat
 
Najlepsza

nie kombinuj :) i zrób normalnie funkcję, np:

function fn() {
    //kod funkcji
};

//i potem w kodzie:
fn();

Poczytaj generalnie o tworzeniu funkcji w JavaScript. Możesz spotkać też inne zapisy, np.:

const fn = () => {
    //kod funkcji
}

fn();

ale na razie skup się na pierwszym przypadku, aby złapać samą ideę funkcji.

I jeszcze jedno...

Tzn. Mam np spory kod

jeśli jest to na prawdę spory kod to pomyśl o podzieleniu go na mniejsze funkcje, robiące pojedyncze rzeczy. Ale jak zaczniesz czytać o funkcjach i ogólnie o programowaniu to z czasem sam do tego dojdziesz :)

2
komentarz 15 marca 2018 przez thryndl Nałogowiec (30,470 p.)

Warto dodać do sposób opisanych przez Ciebie, możliwość przypisania funkcji anonimowej do zmiennej i po niej odwoływania się.

W praktyce

const foo = function () {
   console.log("foo")
}

i wywołanie

foo();

Przykład oczywiście ten sam co funkcje strzałkowe, ale łatwiejszy w zrozumieniu.

A różnica pomiędzy deklaracją funkcji poprzez słowo function, a przypisywaniem jej do zmiennej typu const jest taka, że tą pierwszą możemy w każdej chwili nadpisać, a próba nadpisania funkcji stałej zwróci

Identifier 'foo' has already been declared

 

1
komentarz 15 marca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
tworzenie poprzez "function fn () {}" podlega też hoistingowi funkcji, ale to myślę teraz nieistotne.

Zgadzam się z Tobą jak najbardziej, ale zauważ, że Kolega jest na początku przygody z programowaniem i musi najpierw załapać dobrze cała ideę funkcji i dzielenia kodu na mniejsze części. To co Ty napisałeś + moja wersja z const to jak najbardziej tematy do zanotowania dla Kolegi i podrążenia z czasem :)

A z tą funkcją anonimową co piszesz to tak nie do końca to samo co arrow function bo jeszcze trzeba by wejść w zagadnienie wskaźnika THIS, ale myślę, że z tym to niech autor posta jeszcze chwilkę zaczeka :)
komentarz 15 marca 2018 przez Oskar Szkurłat Bywalec (2,780 p.)

@Tomek Sochacki, Dziękuję, dokładnie o to mi chodziło, okazało się niestety, że nie pomyślałem nad tym wcześniej i teraz edytuje kod na publicki, bo w tym przypadku nie widziały. 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 256 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 322 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 218 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2017 w JavaScript przez crova Użytkownik (940 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...