• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dokumenty, które musze podpisać. Próba oszustwa.

+2 głosów
752 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2018 w Offtop przez Lid$ Mądrala (6,300 p.)
Witam. Chciałem złożyć podanie o umowę o najem mieszkania i gościu mi podsunął dokument w którym było z tyły kartki takie oświadczenie o dobrowolnym zrzeczeniu się praw do lokalu. On niby ten dokument potrzebuje więc postanowiłem, że mu wypisze ten dokument ale usunę treść o dobrowolnym zrzeczeniu się z tym, że została mi pusta kartka na drugiej stronie dokumentu na której można coś nadrukować i mam rozkminę czy da się jakoś unieważnić drugą stronę prawnie czy coś napisać? Wiecie coś na ten temat? :DD Myślałem żeby na drugiej stronie wydrukować całą stronę lorem ipsum ale nie wiem czy wtedy taki dokument będzie ważny itp. Jak ktoś coś na ten temat wie to proszę o sugestie i jakieś informacje skąd takie info mogę się dowiedzieć bo szukałem na necie i nawet nie wiem jak to wpisać w wyszukiwarce. Jak wpisuje tak po prostu z grubej rury to nic nie ma ciekawego.
2
komentarz 10 marca 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Sugeruję zapytać się na jakimś forum prawniczym. Śmiem wątpić, aby typowy informatyk/programista, czy też uczeń, był w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Nasze kompetencje raczej nie pokrywają się z Twoim pytaniem.

Pewnie, zawsze może zdarzyć się jednostka, która będzie się dobrze znać na prawie, ale po co na nią czekać, lepiej zapytać się w środowisku osób kompetentnych. smiley

P.S.

Tak samo, mając problem z komputerem, nie zapytałbym na forum, przykładowo, tych prawników.

1
komentarz 10 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Eryku z całym szacunkiem dla Ciebie, ale nie "demonizowal bym" kwestii prawa i tzw.prawników. Jak to w rzeczywistości  wygląda, działało miałeś ostatnio wiele głośnych, medialnych przekazów. Wystarczał jakiś świstek papieru (karteluszka) i jakiś koślawy podpis. Nie dajmy się zwariować!

W prawie zawsze można udowodnić, że pies - to kot. W informatyce tego się zrobić nie da! (Kompilatora nie da się oszukać. Nawet usuwając pojedynczą kropkę.)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)

Postąpiłeś słusznie, prawidłowo, że nie podpisałeś tego oświadczenia.

Żeby wszystko było jasne, a strona nie pozostała pusta możesz wyraźnie napisać:

Treść oświadczenia jest zbyt ogólnikowa - bez podania warunków i okoliczności. Nie wyrażam zgody.

Podpisz się pod tym, wstaw datę. To musi wystarczyć.

+1 głos
odpowiedź 10 marca 2018 przez Benek Szeryf (93,910 p.)
W umowie powinna być informacja, że umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach po jednym dla każdej ze stron. I każdy taki egzemplarz podpisujesz Ty i właściciel mieszkania. A jak masz jeszcze wątpliwości, to możesz zamieścić punkt, że umowy zostały wydrukowane jednostronnie i zrobić sobie skany. Nawet jak coś zgubisz, to możesz łatwo udowodnić, że dodrukowano coś do umowy.

Byłbym ostrożny z tym zrzeczeniem się praw. Zależy czego one dotyczą. Wynajmując mieszkanie nie miałem w ogóle takiego zapisu. Mało tego, sam proponowałem jak ma umowa wyglądać i nanosiłem poprawki, które zgłaszał właściciel, jeśli się z nimi zgadzałem. Przed podpisaniem umowy prześlij treść tej umowy na forum (poza danymi osobowymi, adresem itp.) i poproś o wytłumaczenie jej zapisów. I nigdy nie wręczaj skanu dowodu czy innych dokumentów. Możesz dać do wglądu, by właściciel sprawdził zgodność danych (nazwisko, pesel). Masz prawo również zażądać dokumentu świadczącego o tym, że mieszkanie należy do właściciela. Sporządź również dokładny protokół zdawczo-odbiorczy, najlepiej poparty zdjęciami. Jak zauważysz zabrudzenia na ścianie, spalone żarówki, przeciekający kran, to umieść to w protokole. Spisz również numery i stan wszystkich liczników w momencie wynajmu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 295 wizyt
pytanie zadane 11 października 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez alpha.netrunner Mądrala (5,030 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 879 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2018 w Offtop przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 1,551 wizyt

93,731 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,289 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...