• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP, bazy danych, mysql_fetch_assoc()

Object Storage Arubacloud
0 głosów
331 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2018 w PHP przez Albert Jurasik Nowicjusz (150 p.)

hej,

Od jakiegoś czasu próbuję zrobić zadanie z php, ale podczas nauki pojawia mi się problem.

Problem: Przy odtworzeniu pliku na localhost-cie wyskakuje

  Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\php\index.php on line 7

Chociaż nie wydaje mi się, żeby moja zmiena była typu boolean.

Czy ktoś potrafiłby powiedzieć co tu jest nie tak i to wytłumaczyć?

Z góry dziękuję za pomoc. :]

 

Mój kod (plik "index.php"):

<?php
	session_start();
	
	require_once "polacz.php";
	$lacz = @mysql_connect($host, $db_user, $db_pass, $name) or die("problem1");
	$zapytanie = mysql_query("SHOW * FROM gaz WHERE id=1");
	$wynik =  mysql_fetch_assoc($zapytanie);
?>

Mój kod (plik "polacz.php")

<?php	
	
    $host = "localhost";
    $db_user = "root";
    $db_pass = "";
    $name = "licznik1";
    $table ="gaz";
    
?>

 

Baza danych licznik1 składa się z tabeli "gaz" o trzech kolumnach: id(int, primary key, AI), value (typu float) i data (typu date)

id value data
1 155.0 03.03.2018
2 2155.0 23.03.34

Pozdrawiam

1
komentarz 3 marca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
a co dokładnie chcesz osiągnąć kwerendą SHOW ?
komentarz 3 marca 2018 przez Albert Jurasik Nowicjusz (150 p.)
edycja 3 marca 2018 przez Albert Jurasik
Pokazaniu tego, co zapisałem w tablicy (nie w tym znaczeniu, w jakim używa się echo)..  Możliwe, że powinienem użyć kwerendy SELECT, jednak nie rozwiązuje to problemu.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 marca 2018 przez tirith Mądrala (5,940 p.)
wybrane 3 marca 2018 przez Albert Jurasik
 
Najlepsza

Funkcja mysql_query wymaga dwóch parametrów. Pierwszy to zapytanie a drugi identyfikator połączenia którego u ciebie brak.

Poczytaj sobie o tej funkcji http://php.net/manual/pl/function.mysql-query.php

komentarz 3 marca 2018 przez Albert Jurasik Nowicjusz (150 p.)

Poczytałem o tym. doczytałem się o:

mysql_select_db()

Czyli wybraniu do jakiej bazy danych mam się odnieść.

Po dodaniu identyfikatora, funkcja mysql_query() chciała ode mnie jeszcze jeden parametr, faktycznie.. Więc odnosząc się do bazy, udało mi się naprawić błąd.

Dziękuję za pomoc :]

komentarz 3 marca 2018 przez tirith Mądrala (5,940 p.)

Dodatkowo polecam używanie nowszej funkcji mysqli_query

0 głosów
odpowiedź 3 marca 2018 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)
na pewno Show, a nie SELECT?

Jeśli błąd informuje o typie bool, to zazwyczaj chodzi o to, że twoje zapytanie zwróciło fałsz, czyli jest błędne.
komentarz 3 marca 2018 przez Albert Jurasik Nowicjusz (150 p.)
Najprawdopodobniej SELECT, jednak wróciłem do pierwszego zapisu, dlatego że nie rozwiązuje to problemu.
komentarz 3 marca 2018 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)
A weź wywal tą małpę z połączenia (po co Ci?). Może dowiemy się czegoś innego, ciekawego.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,478 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 223 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2018 w PHP przez wojtij99 Użytkownik (630 p.)
–1 głos
3 odpowiedzi 7,353 wizyt

92,576 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...