• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"Public" zmienna w PHP, jak zapisywać oraz odczytywać w różnych plikach.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
212 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2018 w PHP przez Oskar Szkurłat Bywalec (2,780 p.)

Witam, zrobiłem w php oraz sql "system aktualizowania wartości w danej komórce". Natomiast teraz mam pytanie raczej z natury podstawowej: Mam zmienną w php logowania "id", jak powinien kod wyglądać w miejscu TUTAJ, żeby sczytywał z innego pliku php? Znalazłem metodą include, ale nie działało, próbowałem też $_Session, też na daremno. Jak powinno wyglądać sczytywanie zmiennej z innego php? lub czy da się np. JavaScript zrobić, jakby public (wtedy mógłbym w js napisać zapisanie id do zmiennej), który php by sczytywał.

 

<?php
	session_start();
	require_once "connect.php";
$conn = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
if ($conn->connect_error) {
    die("Connection failed: " . $conn->connect_error);
} 


$sql = "UPDATE uzytkownicy SET drewno=drewno+1 WHERE id=TUTAJ;

if ($conn->query($sql) === TRUE) {
    echo "Record updated successfully";
} else {
    echo "Error updating record: " . $conn->error;	
}
header('Location: index.php');
$conn->close();
?>	

Z góry dziękuję za pomoc :)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 2 marca 2018 przez lb478 Użytkownik (940 p.)
wybrane 2 marca 2018 przez Oskar Szkurłat
 
Najlepsza

Jestem tego zdania co Paul. Tylko doprecyzuje gdzie nie zamknąłeś cudzysłowia: linijka nr. 10.

Masz: $sql = "UPDATE uzytkownicy SET drewno=drewno+1 WHERE id=TUTAJ;
Powinno być: $sql = "UPDATE uzytkownicy SET drewno=drewno+1 WHERE id=TUTAJ";

Do prostych aplikacji polecam używać PDO (PHP Data Object) oraz po prostu programować obiektowo. Polecam też nauczyć się wzorca MVC (Model-View-Controller) jest dość prosty i bardzo ładnie można sobie rozdzielić to z czym jak i po co.


komentarz 2 marca 2018 przez Oskar Szkurłat Bywalec (2,780 p.)
Dziękuję za porady, właściwie, ten zamieniony znak, zauważyłem zanim w ogóle przeczytałem odpowiedzi, ale faktycznie nie include było problemem, lecz forma zapisu '$myid' w sql w update ;)
+2 głosów
odpowiedź 2 marca 2018 przez PaulGilbert Gaduła (3,280 p.)
Nie zamknąłeś cudzysłowia, więc pewnie stąd ten błąd. Normalnie include powinno działać.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 314 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez MrMoon Użytkownik (960 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 126 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2020 w C i C++ przez jakis111 Nowicjusz (210 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 199 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2018 w Java przez pionas0407 Gaduła (4,620 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,669 komentarzy

61,967 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...