• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux, komunikacja ssh - artykuły

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
705 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2018 w Algorytmy przez jjanek Użytkownik (630 p.)
Hej,

czy ktoś z was wie gdzie znajdę przejżyste informacje na temat komunikacji ssh pomiedzy serverem linux oraz hostem? Mianowicie chodzi mi o cos co pomogło by mi napisac skrypty.

1. Host odpala skrypt analizuje dane efekt wysyła do servera ubuntu
2. Server analizuje to co otrzymał od hosta i odpowiada mu plikiem txt albo jakims strumieniem danych
3. Host analizuje to przetwarza tworzy paczkę i wysyła do servera
4. Server zapisuje to w odpowiednim miejscu i aktualizuje swoje pliki

Mogli byście podrzucić coś ?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 lutego 2018 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

Kiedyś napisałem sobie skrypt ( nie jeden ;) ) do mikroitika w BASH'u wyglądało to mniej więcej tak:

SSH_TIMEOUT=60
ANSWER=`timeout $SSH_TIMEOUT ssh login@adresIP - p 22 "interface print detail"`

oparte to było na kluczach więc hasła nie musiałeś wpisywać cała odpowiedz trafia do zmiennej ANSWER teraz tylko przefiltrować odp i wrzucić gdzie tam chcesz i gotowe.

komentarz 27 lutego 2018 przez jjanek Użytkownik (630 p.)
dzieki napewno sprawdze :)
+1 głos
odpowiedź 27 lutego 2018 przez Benek Szeryf (92,410 p.)

Nie wiem jak chcesz uruchomić skrypt na hoście, ale masz kilka wyjść. Możesz to zrobić ręcznie, możesz też uruchomić jednorazowo z wykorzystaniem at. Jeśli chcesz to robić cyklicznie, to skorzystaj z cron. Dane możesz wysłać z pomocą scp lub rsync, ustanawiając połączenie przez ssh. Serwer musi sprawdzić, czy otrzymał pliki. Możesz to zrobić, pisząc skrypt, który będzie sprawdzał zawartość katalogu cyklicznie z użyciem wspomnianego cron lub możesz nasłuchiwać za pomocą inotify. Po otrzymaniu zmian, powinien się uruchomić automatycznie skrypt na serwerze, którzy przetwarzy dane i wyśle je do hosta*. Punkty 3. i 4. to powtórzenie 1. i 2.

* Jeśli serwer nie będzie w stanie odpowiedzieć hostowi (zmienne IP hosta), to w takim wypadku po wysłaniu paczki na serwer i odczekaniu jakiegoś czasu, musisz wysłać zapytanie scp ze specyfikacją, które pliki pobrać z serwera.

Żeby za każdym razem skrypty nie czekały na podanie haseł podczas łączenia się przez ssh, poczytaj sobie o public key  authentication.

komentarz 27 lutego 2018 przez jjanek Użytkownik (630 p.)
dzięki za informacje :)
co do skryptow odpalanie z crona jak najbardziej juz zrobione plus autoryzacja kluczami.
Jedyny problem jaki mi pozostał to napisanie czegoś do backupu roznicowego w podobie do rsynca do inzynierki ;)
komentarz 27 lutego 2018 przez Benek Szeryf (92,410 p.)

A nie możesz wykorzystać rsynca?

komentarz 10 kwietnia 2018 przez jjanek Użytkownik (630 p.)
Wlasnie nie, musze napisac cos w podobie ale idzie mi to tragicznie jak krew z nosa a czasu coraz mniej.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 473 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2016 w C i C++ przez Blacha Mądrala (5,960 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 270 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2016 w Inne języki przez Misiek Mądrala (5,320 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 565 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Maks32 Nowicjusz (200 p.)

93,005 zapytań

141,970 odpowiedzi

321,249 komentarzy

62,341 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...