• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wprowadzanie rzędów danych liczb

Object Storage Arubacloud
0 głosów
206 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2018 w C i C++ przez Mipek Nowicjusz (150 p.)

Witam,

mam problem z zadaniem z jednych zawodów informatycznych.

MinMax

Danych jest N < 1024 rzędów osób. Twoim zadaniem jest znaleźć najniższą osobę spośród najwyższych osób z każdego rzędu oraz analogicznie najwyższą osobę spośród najniższych z każdego rzędu.

Wejście

Każda linia wejściowa składa się z maksymalnie 100 liczb odzielonych spacją reprezentują-cych wzrost osób w danym rzędzie. Dane wejściowe kończy pusty wiersz.

Wyjście

Na wyjściu należy podać dwie liczby w osobnych wierszach. Pierwsza to wzrost najniższej osoby z najwyższych, druga — najwyższej spośród najniższych.

Przykład

Wejście

170 190 168 155

198 205 183 174 165

167 177 201

Wyjście

190

167

 

Otóż nie moge wymyslec jak zrobic wprowadzenie danych podzielonych na rzędy.

Wie ktos jak to zrobic?

1
komentarz 14 lutego 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Co ma oznaczać "najwyższa osoba spośród najniższych"? i na odwrót...
komentarz 14 lutego 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Domyślam się, że chodzi o to: z każdego rzędu bierzemy największą/najmniejszą osobę i spośród tych grup wybieramy odpowiednio najmniejszą i największą.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 lutego 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
wybrane 18 lutego 2018 przez Mipek
 
Najlepsza
	std::string line;

	while(std::getline(std::cin, line) && !line.empty())
	{
		std::istringstream iss(line);

		int height;

		while(iss >> height)
		{
			...
		}

		...
	}

 

komentarz 18 lutego 2018 przez Mipek Nowicjusz (150 p.)
Wielkie dzięki, działa <3
0 głosów
odpowiedź 15 lutego 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
To, o czym piszecie powyżej, jest zrozumiałe dla autora i z tym sobie poradzi.

Odpowiadając na główne pytanie - może spróbuj wykorzystać funkcję strcat - scalania znaków w tablicy, i w ten sposób wprowadzisz dane z jednego rzędu.
komentarz 15 lutego 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Możesz również zadeklarować tablicę 1024 x 100. Wierszami będą kolejne rzędy. Na początku program powinien zapytać ile jest rzędów osób. Przed wprowadzeniem kolejnego rzędu musi też wiedzieć ile jest osób w rzędzie.
komentarz 15 lutego 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Tu tablic nie trzeba.
komentarz 15 lutego 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Opisz krótko ten kod, w szczególności co to jest iss i hight?

(Pro publico bono).
komentarz 15 lutego 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Przecież widać, co to jest iss i height. Oczywiście napisałem tylko część czytającą rzędy i kolejne wartości z rzędów. Wyliczanie min/max niech sobie OP sam wymyśli.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 304 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2023 w C i C++ przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 503 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2017 w C i C++ przez maciek259 Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 807 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2017 w C i C++ przez mateuszX2k Nowicjusz (150 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...