• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dobre zintegrowane środowisko programistyczne na początek

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
1,800 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2018 w C i C++ przez Umbra Początkujący (360 p.)
Witam, właśnie przechodzę przez kurs C++ obiektowego pana Mirosława. Przy odcinku związanym z notatnikiem w Buliderze pojawił się problem ze wstawieniem grafiki. Wtedy przeczytałem opinię o tym, że Bulider to taka zabawka, która służy do napisania prostego programu i do tego jest zabugowana. Mi natomiast wydawało się, że przechodząc przez ten odcinek wcale nie pogłębiałem swojej wiedzy c++, a ją zatracałem. Pomyślałem więc, by przenieść się na Visual Studio. I wtedy zalała mnie fala folderów, nagłówków i innych tego typu rzeczy. Myślę "poradzę sobie" i może by tak było gdybym nie błąd/skomplikowanie (?) w kwestii programów okienkowych w najnowszej wersji. Następnie pojawiła się opinia, że Microsoft skomplikował okienkowy c++ do stopnia "rocket science", a C# zostawił w porządku. Więc mam kilka pytań (nie proszę was abyście odpowiedzieli na wszystkie):

1. Jakie zintegrowane środowisko programistyczne wizualne wybrać na początek nauki obiektowej ?

2. Czy książki polecane przez pana Mirosława są godne polecenia i jakie w mojej sytuacji ?
komentarz 24 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

Wtedy przeczytałem opinię o tym, że Bulider to taka zabawka

Zabawka jak każde inne IDE. Problem z C++ Builderem jest taki, że darmowe wersje są bardzo stare i, niestety, dość popularne (pomimo swej niszowości). Można by się też doczepić do tego, że VCL napisany został w Delphi, co wymusiło wprowadzenie do C++ paru rozszerzeń. Inna ważna sprawa to "zewnętrzne" biblioteki, których autorzy prawie zawsze pomijają bcc32, więc może być problem z ich użyciem/kompilacją.

która służy do napisania prostego programu

Jak każde inne IDE :)

Następnie pojawiła się opinia, że Microsoft skomplikował okienkowy c++ do stopnia "rocket science"

Nie ma czegoś takiego jak "okienkowe C++", chyba że masz na myśli C++/CLI...

komentarz 25 stycznia 2018 przez gielo Użytkownik (720 p.)

@Nve, Do nauki obiektówki to się w sumie nadaje każde ide, a nawet zwykły notatnik z podświetlaniem składni. Co do okienkowego c++, to mogę polecić Qt, które samo w sobie jest ściśle obiektowe.

Darmowego buildera sobie odpuść jako, że jest dość stary. VS, może być jeśli chcesz pisać tylko pod M$.

1 odpowiedź

+4 głosów
odpowiedź 24 stycznia 2018 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)
wybrane 21 marca 2018 przez Umbra

Najlepsza

Microsoft skomplikował okienkowy c++ do stopnia "rocket science",

Nie o to chodzi. Są takie sposoby pisania okienek C++em w VS:

• z użyciem WinAPI, które jest niskopoziomowym systemowym C API Windowsa istniejącym od początków Windowsa; silnie odradzam zbliżanie się do niego bez dobrego powodu
  • z C++/CLI, specjalnym językiem stworzonym głównie do pisania modułów "rozmawiających" między natywnym C++em a .NETem. Od samego początku pisanie nim całych programów okienkowych miało tyle sensu, co jedzenie zupy widelcem (mimo, że technicznie jest to jak najbardziej możliwe); natomiast często osoby nowe się na niego rzucają bo znają tylko C++a i "słyszały że da się w Visualu robić okienka w C++ie", bez świadomości, że to nie tylko nie jest jego główne zastosowanie, ale w zasadzie to nie jest w ogóle C++. Jeśli już ktoś używa .NETa do tworzenia okienek, jedynymi sensownymi opcjami są jego "główne" języki (C#, VB.NET).

Jeśli ktoś bardzo chce pisać okienka w C++ie, IMO najsensowniejszą opcją jest obecnie Qt.

Podobne pytania

–2 głosów
1 odpowiedź 635 wizyt
pytanie zadane 8 października 2016 w C i C++ przez Radek Budnik Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 269 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 640 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2016 w C i C++ przez MichałGNU Gaduła (4,330 p.)

93,719 zapytań

142,632 odpowiedzi

323,264 komentarzy

63,266 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...