• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dobre zintegrowane środowisko programistyczne na początek

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,480 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2018 w C i C++ przez Umbra Początkujący (360 p.)
Witam, właśnie przechodzę przez kurs C++ obiektowego pana Mirosława. Przy odcinku związanym z notatnikiem w Buliderze pojawił się problem ze wstawieniem grafiki. Wtedy przeczytałem opinię o tym, że Bulider to taka zabawka, która służy do napisania prostego programu i do tego jest zabugowana. Mi natomiast wydawało się, że przechodząc przez ten odcinek wcale nie pogłębiałem swojej wiedzy c++, a ją zatracałem. Pomyślałem więc, by przenieść się na Visual Studio. I wtedy zalała mnie fala folderów, nagłówków i innych tego typu rzeczy. Myślę "poradzę sobie" i może by tak było gdybym nie błąd/skomplikowanie (?) w kwestii programów okienkowych w najnowszej wersji. Następnie pojawiła się opinia, że Microsoft skomplikował okienkowy c++ do stopnia "rocket science", a C# zostawił w porządku. Więc mam kilka pytań (nie proszę was abyście odpowiedzieli na wszystkie):

1. Jakie zintegrowane środowisko programistyczne wizualne wybrać na początek nauki obiektowej ?

2. Czy książki polecane przez pana Mirosława są godne polecenia i jakie w mojej sytuacji ?
komentarz 24 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Wtedy przeczytałem opinię o tym, że Bulider to taka zabawka

Zabawka jak każde inne IDE. Problem z C++ Builderem jest taki, że darmowe wersje są bardzo stare i, niestety, dość popularne (pomimo swej niszowości). Można by się też doczepić do tego, że VCL napisany został w Delphi, co wymusiło wprowadzenie do C++ paru rozszerzeń. Inna ważna sprawa to "zewnętrzne" biblioteki, których autorzy prawie zawsze pomijają bcc32, więc może być problem z ich użyciem/kompilacją.

 

która służy do napisania prostego programu

Jak każde inne IDE :)

 

Następnie pojawiła się opinia, że Microsoft skomplikował okienkowy c++ do stopnia "rocket science"

Nie ma czegoś takiego jak "okienkowe C++", chyba że masz na myśli C++/CLI...

komentarz 25 stycznia 2018 przez gielo Użytkownik (720 p.)

@Nve, Do nauki obiektówki to się w sumie nadaje każde ide, a nawet zwykły notatnik z podświetlaniem składni. Co do okienkowego c++, to mogę polecić Qt, które samo w sobie jest ściśle obiektowe.

Darmowego buildera sobie odpuść jako, że jest dość stary. VS, może być jeśli chcesz pisać tylko pod M$.

1 odpowiedź

+4 głosów
odpowiedź 24 stycznia 2018 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
wybrane 21 marca 2018 przez Umbra
 
Najlepsza

Microsoft skomplikował okienkowy c++ do stopnia "rocket science",

Nie o to chodzi. Są takie sposoby pisania okienek C++em w VS:

  • z użyciem WinAPI, które jest niskopoziomowym systemowym C API Windowsa istniejącym od początków Windowsa; silnie odradzam zbliżanie się do niego bez dobrego powodu
  • z C++/CLI, specjalnym językiem stworzonym głównie do pisania modułów "rozmawiających" między natywnym C++em a .NETem. Od samego początku pisanie nim całych programów okienkowych miało tyle sensu, co jedzenie zupy widelcem (mimo, że technicznie jest to jak najbardziej możliwe); natomiast często osoby nowe się na niego rzucają bo znają tylko C++a i "słyszały że da się w Visualu robić okienka w C++ie", bez świadomości, że to nie tylko nie jest jego główne zastosowanie, ale w zasadzie to nie jest w ogóle C++. Jeśli już ktoś używa .NETa do tworzenia okienek, jedynymi sensownymi opcjami są jego "główne" języki (C#, VB.NET).

Jeśli ktoś bardzo chce pisać okienka w C++ie, IMO najsensowniejszą opcją jest obecnie Qt.

Podobne pytania

–2 głosów
1 odpowiedź 550 wizyt
pytanie zadane 8 października 2016 w C i C++ przez Radek Budnik Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 171 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 412 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2016 w C i C++ przez MichałGNU Gaduła (4,330 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...