• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co to są za funkcję? Jak to działa?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
292 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2018 w C i C++ przez Q7V Gaduła (4,250 p.)

Na lekcji omawialiśmy takie o to funkcje, zupełnie nie pojmuję o co tu chodzi. Chciałbym to zrozumieć, lecz nie potrafię.

Funkcja

Opis funkcji

Przykładowe zastosowanie funkcji

Znaczenie

Int get(void)

Pobiera następny znak ze strumienia

Char a;

A = cin.get()

Wczytywanie z klawiatury wartości zmiennej a, równoważne: cin>>a;

Get(char &z)

Pobiera ze strumienia znak i przypisuje go zmiennej z.

Char a;

Cin.get(a);

 

Wczytywanie z klawiatury wartości zmiennej a, równoważne: cin>>a

 

Cin.get();

 

Wymuszenie naciśnięcia klawisza Enter;

Get(char *tekst, int dl, char k=’\n’)

Odczytuję znaki ze strumienia do zmiennej tekst do momentu osiągnięcia znaku k ( znak ten nie jest odczytywany ), odczytania dl-1 znaków lub odczytania wszystkich znaków

Char s[50];

Cin.get(s.sizeof(s)),’a);

Wczytywanie z klawiatury do zmiennej s znaków, aż do pojawienia się znaku “a”, odczytyania 49 znaków lub odczytania wszystkich znaków.

Cin.get(s,24);

Wczytywanie z klawiatury do zmiennej s znaków aż do pojawienia się znaku specjalnego ‘\n’ ( domyślnie )

Getline(char *tekst, int dl, char k=’\n’)

Odczytuję znaki ze strumienia ( również spacje ) do zmiennej tekst do momentu osiągnięcia znaku k * znak ten jest pobierany ze strumienia, ale nie jest dopisywany do zmiennej tekst), odczytania dl-1 znaków lub odczytania wszystkich znaków.

Char s[50];

Cin.getline(s,40,’c’);

Wczytywanie z klawiatury zmiennej s znaków, aż do pojawienia się znaku “c” lub odzytania 39 znaków.

Cin.getline(s, sizeof(s))

Wczytywanie z klawiatury do zmiennej s wszystkich znaków ( maksymalna długość łańcucha wynosi 256 znaków )

Cin.getline(s,50)

Wczytywanie z klawiatury do zmiennej s znaków, aż do odczytania 49 znaków

String s1; getline(cin, s1);

Wczytywanie z klawiatury do zmiennej s1 wszystkich znaków ( maksymalan długośc łauńcucha wynosi 256 znaków)

Ignore()

 

 

 

 

Powoduję pominięcie znaków

Cin.ignore();

Znaków znajdujące się w strumieniu wejściowym zostają zignorowane.

 

 

Put(char &z)

Wstawia do strumienia znak z

Char a=’p’;

Cout.put(a);

Wypisanie na ekranie wartości zmiennej a, równoważne cout<<a;

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2018 przez Deloryn Bywalec (2,060 p.)
W takim razie Google / książka do ręki i szukaj informacji. Przy okazji możesz się również czegoś nauczyć np. czytając wypowiedzi na StackOverFlow. Czego oczekujesz? Rozumiem, jakbyś pomimo dłuższych poszukiwań nie znalazł odpowiedzi na pytania, ale w tym przypadku na pewno są w wystarczającym stopniu.
0 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 21 stycznia 2018 przez jpacanowski

Pytasz się co te funkcje robią, pokazujesz tabelkę, a w niej masz kolumnę Znaczenie i tam masz opisane. Mało tego, masz tam jeszcze przykładowy kod... Rozumiem, że czytać potrafisz? :)

komentarz 21 stycznia 2018 przez Q7V Gaduła (4,250 p.)
Gdybym rozumiał co tam jest napisane, to bym nie zadał tego pytania. Trochę empatii przyjacielu... :]
1
komentarz 21 stycznia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
W takim razie na złym forum zadajesz pytanie. I zrób tak jak kolega wyżej Deloryn napisał...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 123 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2019 w C i C++ przez deep Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 938 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 205 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...