• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Zmienna w funkcji

Object Storage Arubacloud
0 głosów
269 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2018 w C i C++ przez nik Obywatel (1,640 p.)
zamknięte 20 stycznia 2018 przez nik

Cześć. Zastanawiam się czy można zrobić w C++ tak, aby zmienna lokalna w funkcji została wykorzystana w funkcji zewnętrznej wywoływanej. Wykluczam możliwość przekazywania zmiennaLokalna do funkcjaZewnetrzna jako argument.

Coś takiego :

void funkcjaZewnetrzna(){
    cout<<zmiennaLokalna<<endl;
}

void funkcja(){
    int zmiennaLokalna = 8;
    funkcjaZewnetrzna();
}

 

komentarz zamknięcia: Brak rozwiązania przy podanych założeniach w C++
komentarz 20 stycznia 2018 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
No nie.. Po to są scope-y i dlatego sie nazywa lokalna żeby się nie dało.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 stycznia 2018 przez Ehlert Ekspert (212,790 p.)
wybrane 22 stycznia 2018 przez nik
 
Najlepsza

Niestety to nie Javascript smileyraczej powinieneś tego unikać i pilnować scopeu.

komentarz 19 stycznia 2018 przez nik Obywatel (1,640 p.)
Poczekam jeszcze chwilę może ktoś zna jakąś "sztuczkę" nie to żebym miał tego używać codziennie, ale właśnie mam taki przypadek, że byłoby wspaniale gdyby rozwiązanie się znalazło.
komentarz 20 stycznia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Kolega wyżej napisał, że to nie JavaScript... Nie masz co czekać... :)

Wykluczam możliwość przekazywania zmiennaLokalna do funkcjaZewnetrzna jako argument.

To coś w stylu "tak dla zasady" ? W takim razie masz problem...

0 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2018 przez nik Obywatel (1,640 p.)
Dobra, czyli nie ma rozwiązania dla tego problemu przy podanych założeniach w C++. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
–1 głos
odpowiedź 19 stycznia 2018 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
Możesz zrobić tą zmienną jako globalną - wtedy będzie dostępna w mainie oraz wszystkich funkcjach
komentarz 19 stycznia 2018 przez nik Obywatel (1,640 p.)
Zmienna globalna odpada. Chciałbym, żeby to była zmienna lokalna z tej funkcji.
komentarz 20 stycznia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Polecam poczytać o definicji zmiennych lokalnych...
komentarz 20 stycznia 2018 przez nik Obywatel (1,640 p.)
To znaczy?
komentarz 20 stycznia 2018 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
To znaczy  że są dostępne lokalnie - prosto mówiąc między klamrami i nie da się ich używać pomiędzy innymi klamrami - jedyne co mi przychodzi do głowy oprócz zmiennej globalnej to ubranie tego w strukturę lub klasę, zadeklarowanie zmiennej i obu funkcji wewnątrz tej struktury / klasy i wtedy będzie ona dostępna dla obu funkcji (będzie lokalna wewnątrz struktury / klasy), tak jak ty byś chciał na 99% się nie da

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,820 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2020 w C i C++ przez mik53r Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 164 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2020 w C i C++ przez rain.deer Początkujący (430 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 604 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w C i C++ przez Anahan89 Obywatel (1,320 p.)

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,782 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...