• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tablice char

Object Storage Arubacloud
0 głosów
578 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2018 w C i C++ przez nibyykto Nowicjusz (140 p.)
Hej,

mam napisać 3 programy i nie wiem jak się za nie zabrać, może ktoś da wskazówki?

1. Funkcja generująca hasło o długości N znaków do tablicy (gdzie muszą byc 4 duze litery, 3 cyfry, 2 znaki specjalne)

2. Tablica hasel oraz funkcja ktora zlicza ile w danym hasle bylo malych liter

3. tablica hasel, oraz funkcja ktora zwraca dowolnie wybrane haslo ktore spelnia wymagania czyli 3 male litery, 3 znaki specjalne

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 stycznia 2018 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
W C++ możesz wpisać znak z klawiatury np. a ale równie dobrze możesz podać jego kod ASCII np. 97 i o ile generowanie znaków może być średnie to generowanie liczb już jest całkiem proste (funkcja rand() i odpowiednie określenie przedziału) - duże litery mają kod ASCII z przedziału 65-90, małe 97-122, znaki specjalne (zależy jakie bierzesz pod uwagę) generalnie są prawie wszędzie indziej - więc napisz program odpowiednio generujący liczby a potem zamień je na znaki (rzutowanie z int na char)
0 głosów
odpowiedź 19 stycznia 2018 przez Przemysław Obywatel (1,510 p.)
Kolega wyżej opisał pierwsze zadanie. Ja postaram się więc pokierować Cię trochę w 2 i 3.

Zadanie 2:
Masz do stworzenia tablicę haseł. Hasło samo w sobie także musi być tablicą (tablica char'ów), a więc musisz stworzyć "tablicę tablic" czyli tablicę dwuwymiarową, gdzie pierwszy index mówi o numerze hasła, a drugi o numerze konkretnego znaku w haśle.

Musisz więc zrobić jedną pętlę, która będzie przeskakiwała z hasła na hasło, a w jej środku drugą pętlę, która dla konkretnego hasła, będzie przeskakiwała znak po znaku. Dla każdego znaku musisz sprawdzić czy jest on małą literą (podpowiedzi szukaj w komenatrzu k222) i jeśli tak to zwiększasz o jeden jakąś zmienną np. liczba_malych_liter.
Po każdym sprawdzeniu hasła możesz sobie wypisać na ekran ile ich było ;)

Zadanie 3:
Tu podobnie jak wyżej, tylko musisz mieć w funkcji dwie zmienne: ilosc_malych_liter oraz Ilosc_specjalnych.

Do dzieła :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 430 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2020 w C i C++ przez Oskardes Użytkownik (600 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,580 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2017 w C i C++ przez Nordzixd Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 157 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2015 w C i C++ przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...