• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena kodu v2 - PHP I JS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
185 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2018 w Nasze projekty przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)

Cześć. Już raz prosiłem o ocenę kodu gry. Dziwna nazwa domeny, wiem, ale to pozostałość po konkursie historycznym i teraz trzymam tam różne male rzeczy. Dostałem trochę cennych wskazówek i na ich podstawie przebudowałem kod. Czy obecna wersja jest już w porządku? Na stronie znajdziecie link do GitHuba.

Dzięki za oceny 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 stycznia 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
if(lastKeyPressed)
	 {
		 if(activeLetter.length==0)
		 {
			wonScenario();
		 }

		else if(zdanie.charAt(activeLetter[0])==lastKeyPressed)
		 {
			zdanie = zdanie.substr(1,zdanie.length-1);
			zdanieDIV.html(zdanie);
			activeLetter.shift();
			updateScore(true);
		 }
		 else
		 {
			updateScore(false);
		 }
	}
	else return false;

To duże ciało if, lepiej wyglądałoby tak:
 

if(!lastKeyPressed)
  return false; //Return kończy działanie metody

if(activeLetter.length==0)
{
	wonScenario();
}
else if(zdanie.charAt(activeLetter[0])==lastKeyPressed)
{
  zdanie = zdanie.substr(1,zdanie.length-1);
  zdanieDIV.html(zdanie);
  activeLetter.shift();
  updateScore(true);
}
else
{
	updateScore(false);
}

Na 100% da sie to jeszcze bardziej poprawić, ale nie chce mi sie kombinować 

komentarz 17 stycznia 2018 przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)

Spoko to ja pokombimuję.

A w porównaniu z tym pytaniem z wczoraj, na które odpowiedziałeś, to jest chyba lepiej?

1
komentarz 17 stycznia 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
Nie zagłębiałem sie za bardzo w kod

Ale na pierwszy rzut oka, widać poprawę
+1 głos
odpowiedź 17 stycznia 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Nie analizowałem linia po linii, ale głównie mi się rzuciło w oczy:
 

1.

mysqli_real_escape_string($connection,$_SESSION['nick'])));

a później używasz PDO. 

2.

$_SESSION['dangerous']="<span style='color:red; font-size:15px;'>Nick should contain only alphanumeric characters";

Pomieszanie z poplątaniem. Najlepiej byłoby zainteresować się MVC, a jeśli nie to chociaż dodawać klasy, a nie generować inline CSS za pomocą PHP. W wielu miejscach masz to samo później.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 212 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2018 w Nasze projekty przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 421 wizyt
+3 głosów
2 odpowiedzi 304 wizyt

92,576 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...